Lidové noviny

Obletěl svět, bojuje za čisté energie

Kdo je Bertrand Piccard (59)

-

logií. Ještě před deseti lety tu nebyla žádná řešení k ochraně životního prostředí, která by zároveň byla výnosná. Dnes se ale dá vše propojit, taková řešení existují. Lze vytvářet pracovní místa a generovat zisk a zároveň mít udržitelný rozvoj a chránit životní prostředí,“tvrdí Piccard. Problémem je podle něj malá snaha vlád, které se bojí převzít iniciativu a přivést na trh čisté technologi­e.

„Jsou země, které už na přechod k čistým zdrojůmmaj­í kapacity, a přesto se nechovají chytře a ztrácejí hodně energie. Cílem je především snížit maxima denní spotřeby energie. Obvykle, pokud máte na jedné ose denní dobu a na druhé spotřebu, vypadá to v grafu jako vlnovka. Spousta energie je tak zbytečně promarněná. Chytré by přitom bylo pokusit se osekat ony vrcholky a rozprostří­t spotřebu rovnoměrně na celý den,“vysvětluje Piccard.

V Číně už otázku zdrojů energie pochopili

Docílit se toho dá podle něj poměrně snadno skladování­m energie. V důsledku by se tak dala snížit energetick­á spotřeba země asi o pětinu. „To představuj­e enormní úsporu. Klesne průměrná spotřeba celé země a naopak vzroste její HDP,“říká Piccard.

Zeměmi, které mohou jít ostatním příkladem, jsou podle něj Dánsko či Maroko, kde tamní panovník avizoval, že do roku 2030 bude země 52 procent energie odebírat z obnoviteln­ých zdrojů.

„Instalují tedy větrné a solární elektrárny a začali se tomuto cíli přibližova­t. Také Abú Dhabí in- vestuje velké množství peněz do diverzifik­ace zdrojů energie, která je profitabil­ní. Rovněž Čína je v tomto ohledu velmi pokročilá,“říká Piccard. Jak vysvětluje, v Číně si začali uvědomovat, že otázka zdrojů energie je i otázkou znečištění vzduchu a veřejného zdraví. „Čína pochopila, že je příliš drahé mít miliony lidí s rakovinou plic nebo chronickou bronchitid­ou,“říká Piccard.

Aby otázku přechodu na čisté energie zpopulariz­oval, přišel Piccard s projektem World Alliance for Efficient Solutions (Světová aliance pro efektivní řešení). V jeho rámci chce do konce příštího roku představit tisíc udržitelný­ch řešení, jak propojit čisté technologi­e, které chrání životní prostředí a zároveň jsou profitabil­ní. „Je to způsob, jak dát dohromady různé instituce, univerzity, startupy, korporace a investory. S tímto projektem pak uděláme světové turné a předáme nápady a řešení, jež reálně současné technologi­e nabízejí, vládám a hla-

Jako první člověk na světě obletěl Zemi na jeden zátah v balonu. Jako první ji obkroužil také v letadle na solární pohon. Švýcarský psychiatr a dobrodruh Bertrand Piccard má sklony k pokořování hranic lidského poznání zřejmě v krvi.

Švýcarský psychiatr a psychoanal­ytik pochází z rodiny vzduchopla­vců a vynálezců. Od mládí byl fascinován létáním, především volným letem na závěsných kluzácích, a stal se šampionem v akrobacii.

Slávu si získal, když spolu s Brianem Jonesem v roce 1999 obletěli v balonu na jeden zátah Zemi. Loni se mu pak podařilo obkroužit svět s letounem poháněným jen sluneční energií. Mimo jiné je i nositelem Řádu čestné legie.

vám států. Jenom hovořit s tolika lidmi zabere tak rok. Asi za dva a půl roku si tak možná vezmu týden dovolené,“žertuje Piccard.

Celý rozhovor najdete v pondělním Indexu LN

 ?? Možného Bertrand Piccard si zvykl neustále posouvat hranice FOTO SOLAR IMPULSE ?? Švýcarský dobrodruh
Možného Bertrand Piccard si zvykl neustále posouvat hranice FOTO SOLAR IMPULSE Švýcarský dobrodruh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia