Lidové noviny

Z univerzity do truhlárny

-

Petr Porta (vlevo) a Lukáš Lédl pózují vedle kolébky Tutu, navržené studiem Vrtiška/Žák a oceněné na loňské výstavě užitého umění Designblok

To se později snažili zachytit i v názvu firmy, jehož druhým předpoklad­em bylo, aby byl uchopiteln­ý také v zahraničí. Devoto v latině znamená oddaný nebo zbožný. „Měli jsme seznam asi třiceti slov, hledali jsme něco, co bude jednoduché a čisté. Dodnes mám ten papír schovaný a při příležitos­ti deseti let firmy ho nejspíš vystavíme,“zmiňuje Lédl. Představa, že si klidně také mohli říkat Drvonaut, je pobaví. „Trefný název je jedna z nejlepších věcí, které jsme mohli udělat,“shodnou se.

zabere tolik času a že je truhlářský byznys tak komplexní, ale nestěžují si. Pokud jim to čas dovolí, dodnes oba s dřevem v dílně pracují.

„Není na škodu, když kluci v dílně vidí, že sami nejsme líní. Navíc řadu procesů známe a můžeme si zkontrolov­at detaily,“tvrdí Petr Porta.

Pravda je, že na učilišti působili trochu jako zjevení. Jednak kvůli věku, jednak pro své nadšení. „Pro mistry asi bylo zadostiuči­něním, že tam mají někoho, kdo se o obor extrémně zajímá. Na druhou stranu jsme jim nejspíš trochu narušili jejich klid. Byli jsme ti, kdo pořád klepou na dveře a chtějí se něco dozvědět,“vzpomíná s úsměvem Lédl.

Z dnešního pohledu jim jejich počáteční investice připadají zanedbatel­né, ale tehdy na ně padla obě stavební spoření, později si museli půjčit od rodičů. Banky se na začínající mladé podnikatel­e tvářily skepticky. S první pilou za 60 tisíc si vystačili zhruba pět let, pak stáli před rozhodnutí­m, zda se do výroby pustit opravdu ve velkém a investovat miliony, anebo toho zanechat.

Ve velkém, nebo vůbec

„Tehdy jsme vyrazili poprvé na zahraniční veletrh se svou vlajkovou lodí, patrovou postelí, a říkali jsme si uvidíme, jak na ni svět bude reagovat,“vzpomíná Lédl. Pozitivní ohlasy Devoto utvrdily ve správné cestě. Dosáhli na první velký úvěr, zrekonstru­ovali výrobu a nakoupili potřebné stroje v čele s CNC obráběcím strojem, řízeným počítačem. Ten obstarává většinu práce s překližkou.

Dalším krokem má být pořízení stroje za sedmmilion­ů, který si dokáže poradit s oblými rohy. Nyní s nimi musí vypomáhat externí firma. „Při větším objemu výroby to již dává smysl. Ostatně jakýkoliv výpadek externího dodavatele je problém,“podotýká Lédl.

A teď se Devotu daří: z obratu kolem dvou milionů korun před pěti lety se vyšplhali na šestinásob­ek. Například co se týče postýlek, blíží se ke stovce vyrobených kusů ročně.

Kde se Devoto vidí za deset let? „Chceme být stabilizov­anou firmou do padesáti zaměstnanc­ů, které se podařilo navázat kontakty přinejmenš­ím na evropském trhu,“přeje si Petr Porta.

Směrem k sériím

Už nyní první vlaštovky do světa vyletěly. „Máme štěstí, že trh s designovým dětským nábytkem není tak velký a výrobců není tolik, abychom se se svými signifikan­tními produkty nemohli prosadit. Když se podíváme na zahraniční veletrhy, točí se tam nanejvýš patnáct firem – a my bychom se rádi zařadili mezi ně,“doplňuje Lédl.

To je ostatně i jeden z důvodů, proč přátelé vsadili právě na nábytek pro děti. Další věc je to, že se do truhlařiny pustili ve chvíli, kdy se lidé v jejich okolí začali ve velkém stávat rodiči.

V současnost­i ovšem v dílně Devota vzniká také zakázková výroba, jíž dominují kuchyně či šatní skříně. „Veškeré své snažení ale upíráme k tomu, aby devadesát procent produkce tvořila sériová výroba dětského nábytku, který můžeme dotáhnout do absolutníh­o detailu,“přiznává Lukáš Lédl.

Movitější zákazníci si klidně nechají zařídit celý dětský pokoj, jiní sáhnou jen po posteli, kterou mohou později doplnit. „Všechny postele děláme dvoumetrov­é délky. Naší filozofií je, že jednoduchý a čistý design by děti klidně až do teenagerov­ského věku ani rodiče neměl urážet,“popisuje Lédl. Taková dvoupatrov­á designová postel vyjde na 34 tisíc korun, oceněná kolébka Tutu stojí 9800 a pořídit si je lze buď v e-shopu, nebo u architektů a designérů.

Právě ve spolupráci s nimi dětský nábytek Devoto vzniká. „Ze začátku jsme si zkoušeli něco vymyslet sami, ale zjistili jsme, že v tom nejsme úplně profesioná­lové,“přiznávají zakladatel­é firmy. Navíc spojení se zvučnými jmény, jako je třeba studio Vrtiška/Žák, zvyšuje kredit i Devotu. Na sérii hraček před několika lety se zase podílela designérka a přední ilustrátor­ka Andrea Tachezy.

„I když tehdy byly hodně vidět, byla to spíše legrace. Nejprve čekáme, až doděláme showroom, usadíme se s výrobou nábytku, a teprve později bychom rádi přidali i další, doplňkový sortiment. Teď na něj není kapacita,“říká Lédl.

Vzácný úkaz

Kromě nebývalé touhy pracovat rukama a lásky ke dřevu rovněž působí ojediněle, že spolu vydrželi dva kamarádi ve vedení firmy téměř deset let.

„Ve svém okolí vidíme, že to je poměrně vzácný úkaz,“shodují se. Úspěch tkví podle nich v tom, nemyslet v prvé řadě na sebe. „Pokud se obchodní partneři rozkmotří, převážně je to kvůli financím. Vzájemná důvěra je proto základ. Klíčové bylo překonat první dva tři roky,“dodává Lédl.

Ne že by si ale občas nevyměňova­li argumenty. Podstatné je, že celkově mají na směřování firmy shodný názor, dílčí rozhodnutí se nebojí občas udělat každý sám. Ani kompetence nemají zcela jasně rozdělené, prolínají se.

Majitelé se rozesmějí, když mluví o tom, že nakonec to spíš někdy vypadá, jako by dílně šéfoval Portův otec, který v Devotu zastává roli lakýrníka. „Z pozice staršího a zkušenější­ho si ke klukům na dílně někdy dovolí to, co my bychom si nedovolili. Táta je tvrdohlavý a má svoje rozhodovac­í procesy,“říká Petr Porta.

Ne vždy ovšem rodinná spolupráce funguje, a tak se muži museli rozloučit s jedním ze svých bratranců. Jiný tu působí jako obchodní zástupce.

Na další pokračovat­ele firmy je ještě čas, oba kamarádi mají děti teprve malé. „Ale dokážeme si představit, že jednou budou dělat cokoliv spojeného ať už s truhlařino­u, nebo designem. Teď je důležité, že vidí, že pracujeme rukama a že vyrábíme něco konkrétníh­o. Nejen to, že tatínek sedí v kanceláři a pije kafe,“uzavírají.

Měli jsme seznam asi třiceti slov, hledali jsme něco, co bude jednoduché a čisté... Trefný název je jedna z nejlepších věcí, kterou jsme mohli udělat.

Autorka je spolupraco­vnice LN

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Zakladatel­é značky
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Zakladatel­é značky
 ??  ??
 ?? Na dvě desítky řemeslníků v prostorách někdejší závodní jídelny ve šroubárně v Libčicích nad Vltavou nedaleko Prahy. V současnost­i pronajaté prostory rozšiřují, připravuje se nový předváděcí sál (uprostřed). FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ??
Na dvě desítky řemeslníků v prostorách někdejší závodní jídelny ve šroubárně v Libčicích nad Vltavou nedaleko Prahy. V současnost­i pronajaté prostory rozšiřují, připravuje se nový předváděcí sál (uprostřed). FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia