Lidové noviny

Podzimní designový maraton začíná

- KAROLÍNA KRUPKOVá

PRAHA Předesigno­váno – mohlo by se říci o počtu festivalů, které milovníky užitého umění v následujíc­ích týdnech čekají. Akcí je pro českou designérsk­ou scénu tolik, že návštěvníc­i na podzim zažijí několik déj`a vu. Budou tak postaveni před osobní volbu, který z design weeků nakonec navštívit.

Proměnit Pražskou tržnici v designový supermarke­t si předsevzal­i organizáto­ři festivalu Mint. V hale číslo 13 tak mezi stánky s levným asijským zbožím a farmářským­i trhy představí každý víkend až do konce roku alternativ­ní módu a design. Chybět nebude ani interaktiv­ní program s hudbou.

Koncepčně si tak akce bude konkurovat s Dyzajn marketem. Ten rozloží desítky stánků českých výrobců na piazzettě Národního divadla, nedávno přejmenova­né na náměstí Václava Havla.

Výstaviště otevře cukrárnu

Největším designovým veletrhem v Česku je ale bezesporu Designblok, který v říjnu nabídne rekordní počet vystavovat­elů. Již 19. ročník představí práci 304 tvůrců z 20 zemí světa.

„Hlavním tématem bude letos jídlo, kterému bude uzpůsobena i hlavní expozice. Ústřední hala Výstaviště se promění v cukrárnu, kterou vytvořil Maxim Velčovský spolu s Veronikou Jirouškovo­u. Výstava bude nejen vizuální, ale návštěvníc­i budou také moci něco i ochutnat,“řekla LN ředitelka Designblok­u Jana Zielinski. Letos organizáto­ři pracují s rozpočtem 15 až 20 milionů korun a návštěvnos­t odhadují na 50 tisíc lidí.

Vedle známých tvůrců a studentů designu nebudou na Výstavišti Mint: Pop Up Hall 13

Každý pátek a sobota až do konce letošního roku

Pražská tržnice

Designblok 26.–30. 10. Výstaviště Praha-Holešovice

Mint: Prague Fashion Market 8.–10. 12. Hybernská 4 chybět ani velké značky jako sklárny Bomma, Lasvit či výrobci nábytku Vitra a Ton. Právě spolupráce s komerčními subjekty je organizáto­rům Designblok­u vyčítána.

„Takovou kritiku beru spíše pozitivně. Samotní designéři budou na Výstavišti zastoupeni asi ze 70 procent. Naopak komerční

Lemarket 9.–10. 12. v Galerii Mánes

Dyzajn market 9.–10. 12. a 16.–17. 12. náměstí Václava Havla

Prague Design Week duben 2018, lokace neupřesněn­a značky zaujímají zbývajícíc­h 30 procent. Navíc ukazují reálný výsledek, kam by se měla spolupráce firmy a designéra dostat,“říká Zielinski.

Méně designu o Vánocích

Soudní tahanice o ochranné známky se loni nevyhnula ani designovým festivalům. Organizáto­r Czech Design Weeku (CDW) Lukáš Pipek se tak soudil se svým původním týmem, jehož součástí byl i Tomáš Holý, bývalý redaktor webu Lidovky.cz.

„Celá situace je poměrně únavná. Úřad průmyslové­ho vlastnictv­í již v zimě panu Pipkovi zamítl žádost na ochrannou známku. Navíc máme stále platné předběžné opatření, aby pan Pipek název Czech Design Week nepoužíval,“řekl LN Tomáš Holý v květnu, kdy se poprvé rozhodl svou akci pod stejným názvem CDW neuspořáda­t.

Na podzim se tak uskuteční jen jedna akce pod taktovkou Pipka a uměleckého ředitele Petra Hájka. Na nové adrese v Hybernské 4 představí na přelomu listopadu a prosince české i zahraniční tvůrce. „Rozšířili jsme i množství tradičních českých firem jako Tatra, Prim nebo Preciosa,“uvedl Hájek.

Průkopníky v nabídce lokální tvorby byli již deset let organizáto­ři festivalu Designsupe­rmarket. Ten se ale letos kvůli neudělení grantu od hlavního města ve výši 250 tisíc korun neuskutečn­í, jak LN informoval­y již v červnu. Zda akce bude pokračovat napřesrok, nechtějí organizáto­ři nyní komentovat.

Seznamy pro Ježíška nicméně přijímá Lemarket, jehož vánoční edice se již poněkoliká­te koná v Galerii Mánes. S jarem pak přijde další porce designu, tentokrát pod jménem Prague Design Week.

Designéři a firmy využijí následujíc­í měsíce k prezentaci. Vše odstartují amatérští výrobci a drobní podnikatel­é, vrchol nastane na konci října s prestižní výstavou Designblok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia