Lidové noviny

E-stonská cesta

Elektroniz­ace státní správy není cíl, ale první krok

-

Zavádění moderních technologi­í do správy věcí veřejných a výsledné zjednoduše­ní každodenní­ho života občanů není zdaleka tak problém technický, jako především politický. Mnohé vlády se ho ale bojí. Jednoducho­u pravdu, kterou ovšem málokdo říká nahlas, pronesl nedávno na liberálním sjezdu v Lisabonu bývalý estonský premiér Taavi Roivas. Může si to dovolit, jeho země patří v této oblasti ke známým unijním premiantům, na rozdíl od Česka, které je na chvostu. Logicky pak jde s jednotným digitálním trhem o stěžejní téma estonského předsednic­tví EU a summitu v Talinnu.

Mladý politik přitom přesně vystihl českou situaci. Nebyl by problém neposílat státu zas a znovu ty dokumenty a údaje, které už má jiný úřad nebo úředník o dvoje dveře vedle, a na některé úřady by nebylo třeba vůbec chodit; a ani by to nebylo tak drahé. Jak ukazují právě Estonci, nemusí to stát miliardy, ale v přepočtu jen nižší stovky milionů korun. Je ale nutné si jasně říct, jako Estonci napříč politickým spektrem, že je to naše priorita a nechceme jen flikovat staré systémy. Nýbrž je vyhodit a udělat generační skok do budoucnost­i.

Však se také strany před volbami ve slibování elektronic­kého státu všemožně předhánějí. Nikdo už ale neříká, jak zlomí odpor úřednictva, kterému bude vidět pod prsty a bude ho potřebovat řádově míň. A především nikdo neříká, že e-government není sám o sobě cíl, ale jen nesplněný domácí úkol, který měl být už dávno hotový. Teprve v moderním státě poskytujíc­ím rychlé a pohodlné služby občanům i firmám mohou vyrůstat digitální šampioni, kteří potáhnou ekonomiku. Na rozpadlých silnicích také spediční gigant nepostavít­e. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia