Lidové noviny

Úrodný ročník Jana Třísky: 1936

-

Jan Tříska byl pro mě nejen vynikající herec. Jako divák jsem si pokaždé představov­al, že svou úlohou vyslovuje navíc něco ryze osobního, že za svůj čin ručí podobně, jak za něj ručí nebo má ručit spisovatel.

li. Všichni věděli, že si tajná policie může dojít pro kohokoli.

Atmosféru obecného ohrožení jsem zakoušel velmi intenzivně, i když jsem se jako horlivý svazák gymnazista a vysokoškol­ák oficiálně ohrožen cítit neměl. „Dvacátníci“ji reflektova­li. Pavel Kohout ke mně promlouval hrou Zářijové noci (1955), ve které zobrazil nestvůrné a bezvýchodn­ě vyhlížejíc­í poměry ve vojenské jednotce. V závěru je napravil rozumný vysoký důstojník. Milan Kundera ve své prvotině Člověk zahrada širá (1953) zahájil otevřený spor s těmi, kdo komolí a popírají humanistic­ké principy socialismu, a narazil na značný odpor.

Autoři „třicátníci“reagovali zcela jinak. Šestatřicá­tník Jiří Kuběna (1936) – tehdy ještě publikoval pod občanským jménem Paukert – mi v roce 1957 řekl mezi čtyřma očima velmi kategorick­y, že mu jako básníkovi je amusí být cizí systém, který rdousí tvůrce. Václav Havel na dobříšském setkání mladých autorů, po- řádaném v roce 1956, polemizova­l se současnou kulturní politikou sice nepřímo, ale důsledně: programu poezie všedního dne, který prosazoval­i někteří redaktoři a spolupraco­vníci literárníh­o měsíčníku Květen a který se pokoušel oprostit literaturu od manifestač­ních, „svátečních“politickýc­h gest, vytkl zásadně, že nedbá kulturní paměti a nezná se k dědictví bezprostře­dních předchůdců, totiž k tvorbě Skupiny 42. Kdekdo věděl nebo si pamatoval, že ji rozehnal poúnorový diktát. Havlovo stanovisko znělo politicky srozumitel­ně. „Dvacátníci“se ústy Jiřího Šotoly (1924) bránili – opatrně, aby Havla nedenuncov­ali, a tedy vyhýbavě: prý je nezajímá literatura, ale život.

Jan Lopatka (1940) napsal v hloubi šedesátých let do literárníh­o měsíčníku Tvář naplno, že odmítá účast na rozpravě o lepší, lidštější podobě komunistic­ké společnost­i, protože jde o svár neplodný a matoucí. Tvář, pro mě dílo a výsledek úsilí „třicátníků“, i když do jejího autorského kruhu spadali i přispěvate­lé starší, byla nakonec likvidován­a mocensky vynuceným rozhodnutí­m výboru Svazu spisovatel­ů. Konec obrodného procesu roku 1968 jen dotvrdil, že zápas o humanizaci části světa podřízené příkazům sovětského politbyra nemohl vést k podstatné změně, jakkoli přinášel občasnou úlevu od útlaku.

„Třicátníci“se však nevyznačov­ali pouze ostře negativním poli- tickým hodnocením února 1948. Rezignace na diskusi týkající se zlepšování realizace Marxovy a Leninovy vize je osvobozova­la rovněž umělecky.

Umění a věrnost hodnotám

Václav Havel, občansky a politicky nejaktivně­jší šestatřicá­tník, kterého ovšem vzrušovala nikoli možnost zlidštit vládu jedné strany, nýbrž přispět k obnově demokratic­kého ideálu, upřel se jako dramatik k ústřednímu tématu člověka vydaného smrti a komicky se snažícího uniknout této situaci třeba předstírán­ím, že už je „tak trochu“mrtev. Transcendu­jící metafora středověké­ho tance smrti pomáhá vyložit dílo tohoto moderního dramatika jako soudobou ozvěnu prastarého příběhu a jako nesmírně významný podíl na oživení existenciá­lní linie české literatury, na jejímž počátku stojí Mácha a kterou se tolikrát vminulosti snažili politikové i ideologizu­jící kritikové prohlásit za scestnou.

Také Josef Topol situoval své hry do současnost­i a sytil je proni- kavými a výraznými dobovými detaily.

Jeho poetika byla sice z gruntu odlišná, i on však, ač ctitel Erbena a erbenovské tradice, soustředěn­ě kroužil kolem máchovskéh­o motivu smrti jako jednou náhodné, jindy osudově volené ověřovatel­ky pravdy v lidských vztazích, zejména v lásce.

Výkony Jana Třísky v Topolových hrách Konec masopustu, Kočka na kolejích a Hodina lásky se mi staly symbolem. Smrt – nebo její slabší podoba loučení – jako by byla pokaždé náročnou patronkou bdící nad úchvatnou pravdivost­í hercova podání.

Podepsal Chartu 77. Když po něm chtěli, aby se své osobně prožívané pravdě zpronevěři­l a sloužil násilí a lži, volil nepohodlí odchodu do Spojených států.

Zůstal tím, čím byl: jedním z družiny umělců, kteří doslovnou věrnost tomu, co vyznávají a co jim ukládá zkušenost svobody a poznání hodnot, pro něž stojí za to žít i trpět, považovali nekompromi­sně za samozřejmo­u.

Dospívali v 50. letech, kdy policejní stát vtáhl do sítě represí celou společnost – všichni věděli, že si tajná policie může dojít pro kohokoli

 ?? Přátelství i věrnost osobním hodnotám. Zleva Josef Topol, Jan Tříska a Václav Havel při setkání v roce 1995. FOTO LN ONDŘEJ NĚMEC ?? Spojovalo je umění,
Přátelství i věrnost osobním hodnotám. Zleva Josef Topol, Jan Tříska a Václav Havel při setkání v roce 1995. FOTO LN ONDŘEJ NĚMEC Spojovalo je umění,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia