Lidové noviny

Řešme krize přímo na místě

-

daly tisíce uprchlíků ze Sahelu, musíme pomoci stabilizov­at situaci přímo na místě. Tato mise přesně vystihuje, co říkáme už dlouho. Krize musíme řešit tam, kde vznikají, nikoliv až jejich následky na evropské půdě.

LN Kolik tam působí našich vojáků a co dělají?

V Mali máme 41 vojáků. Dva instruktoř­i připravují s kolegy z dalších zemí v kempu Koulikoro příslušník­y místní armády. Zbylá část jednotky chrání velitelstv­í výcvikové mise v Bamaku. A velmi spolehlivě, což již několikrát prokázali při střetu s útočníky. A když je třeba, jsou naše rychlé reakční týmy připravené k zásahu imimo velitelstv­í. Pod hlavičkou OSN loni slou- žilo 25 příslušník­ů našich speciálníc­h sil, kteří prováděli zejména průzkum a zpravodajs­kou činnost. A protože odvedli skvělou práci, má vedení operace zájem o další české zapojení.

Mise v Mali je podle ministra obrany Martina Stropnické­ho příkladem, že krize musí západní svět řešit tam, kde vznikají, a nikoliv až jejich následky na evropské půdě.

LN Je to první takové nasazení v pouštních podmínkách. Jak to zvládají vojáci a technika?

Je to naše první větší nasazení v Africe. Ti, kteří již dříve prošli například Afghánistá­nem, se shodují, že podnebí v Mali je ještě náročnější. Teploty ve stínu běžně okolo 40 stupňů, vyšší vlhkost, navíc jde o malarickou oblast. I proto smekám před vojáky, jak vše zvládají. Anejen oni, i technika. České útočné pušky či tatrovky fungují i v těchto extrémních podmínkách spolehlivě. red

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia