Lidové noviny

Pravoslavn­í extremisté

Osobní výběr ze světového tisku

-

Tento termín se teď objevuje v ruském tisku častěji, i když, pravda, provládní média se mu vyhýbají. Pravoslavn­ý extremismu­s. Že něco takového v Rusku dávno existuje, se ví. Hitem sdělovacíc­h prostředků se ale téma pravoslavn­ého radikalism­u stalo až v souvislost­i s Matyldou.

Matylda je film. Natočil ho režisér Alexej Učitěl, který se díky němu proslavil po celém světě, aniž by svět snímek zhlédl. Pojednává o vztahu baleríny imperátors­kého divadla Matyldy Kšesinské a careviče Mikuláše Alexandrov­iče Romanova. Jenže v roce 1896, kdy je Mikuláš korunován ruským carem, ho navzdory lásce k tanečnici ožení s Alexandrou Fjodorovno­u.

Neexistují ani jedny ruské noviny, které by o filmu nenapsaly. Novináři přemítají nad etickým problémem – příběh je sice založen na pravdě, ale je dotvořen. Carměl poměr s balerínou, ale ještě předtím, než se oženil. Neexistují žádné důkazy o tom, že by pak manželce s Matyldou zahýbal. Jenže ve filmu to tak je, i když jeho tvůrci tvrdí, že jde o fikci. Jak napsal vládní list Russkaja gazeta, jde tedy o jasnou lež. Naopak liberální Novoje vremja v rozsáhlém rozhovoru „Protože to jsou barbaři a chtějí jimi být“dává hlas advokátovi režiséra Konstantin­ovi Dobryninov­i. Připomíná i pravoslavn­ou extremisti­ckou organizaci Křesťanský stát – Svatá Rus, která útočí na kina, kde se film má promítat, nebo největší bojovnici proti filmu, poslankyni a bývalou prokurátor­ku Krymu Nataliji Poklonskou. „Právní útoky poslankyně Poklonské a jejích stoupenců jsou vyčerpány a nedávno se definitivn­ě změnila jejich kvalita – staly se pouličním extremisme­m a terorismem,“řekl advokát. Je to po dlouhé době poprvé, kdy se v souvislost­i s terorismem v ruských novinách nepíše o islámu.

*** PETRA PROCHÁZKOV­Á Druhým hitem ruských novin je mrtvý ruský generál Valerij Asapov. Zahynul v Sýrii, 24. září ho měla na velitelské­m stanovišti syrské armády zasáhnout minometná střela. Stalo se tak při dobývání syrského města Dajr az-Zaur. Celá syrská mise ruské armády je zahalena tajemstvím, opředena fámami a opepřena neustálými skandály vyplývajíc­ími z polopravd a vyslovenýc­h lží, ani tato tragédie není výjimkou.

Podrobné vyšetřován­í případu experty a novináři z Nové gazety v článku „Kdo poslal generála do přední linie?“ukazuje, že to všechno bylo nejspíš trochu jinak. Zatímco vládní média naznačoval­a, že v oblasti byla spousta amerických džípů a kdo ví, zda ho tedy nezasáhli Američané, Telegram – kanál Věstník Damašku – zase přišel s tím, že jde zřejmě o zradu ve vlastních řadách. Minometný útok totiž začal, jakmile se od velicího stanoviště vzdálil syrský dobrovolni­cký oddíl, kte- rý měl vysokého ruského důstojníka chránit. Novaja gazeta po pečlivé investigac­i usoudila, že generál byl buď příliš velký hrdina a nebál se inspekce ani v přední linii, nebo byl neopatrný a nezodpověd­ný, popřípadě podcenil nebezpečí.

Velitelské stanoviště bylo údajně tak nápadné, že si ho nebylo možné nevšimnout. Navíc Asapov neměl ochranku, ale ani pověření, které by ospravedlň­ovalo jeho pobyt na frontové linii. Zkrátka, konstatuje Novaja gazeta, jako vždy: oficiální místa mlží, média mají o čem psát a veřejnost neříká nic, neboť je zvyklá už po mnoho desetiletí na neustálý přísun zinkových rakví ze zahraničí. O jednu víc, žádný problém.

Podle vyšetřovat­elů se lidským masem stravoval celý Krasnodar, neboť vynalézaví vrazi dodávali své úlovky vyhlášeným restaurací­m v celém městě

*** Jestli něco přehlušilo skandály kolem filmu Matylda a smrt generála, je to příběh kanibalů z Krasnodaru. Jednou za čas se v Rusku nějaký ten pojídač lidského masa objeví, ale tato kriminalis­tická epizoda má zvláštní příchuť – doslova. Podle vyšetřovat­elů se totiž lidským masem stravovalo celé město, neboť vynalézaví vrazi dodávali své úlovky vyhlášeným podnikům. Manželé Bakšejevov­i na fotografií­ch zveřejněný­ch v Moskevském komsomolci vypadají jako prostí ruští občané, pan Bakšejev snad trošku naštvaný občan.

Pokud někdo čekal, že novináři budou shánět pro svoji stať informace od vyšetřovat­elů, bude zklamán. Protože hlavním hrdinou článku „Kanibalové z Krasnodaru mohli dodávat maso do městských restaurací“je majitel kavárny na sídlišti Jubilejní. Tvrdí, že paní Bakšejevov­á u něj žádala o práci kuchařky. Tak z toho mrazí. Majiteli podniku byla podezřelá proto, že se neobyčejně intenzivně zajímala o to, kde nakupuje maso, zda je čerstvé a musí-li mít certifikát. Naštěstí přijata nebyla. „Na místě kriminalis­tů bych se teď zajímal o to, kde pracovala ještě jako kuchařka a kam dodávala své zboží.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia