Lidové noviny

Černobílá žluť jistého barona

-

Před několika měsíci vydal levicový Deník Referendum svou první knihu. Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka se v publikaci Žlutý baron, pokouší o podrobnou kritiku podnikatel­e a politika Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Kniha rozhodně nezapadla: stala se nástrojem předvolebn­ího boje i často používaným protibabiš­ovským argumentem. Citoval z ní volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek i předseda Zelených Matěj Stropnický.

hádek pro děti do tří let, by byla problemati­cká sama o sobě, ovšem ještě větší problémy se objeví, pokud konfrontuj­eme tyto pohádkové příběhy se skutečnou realitou.

Realita? Jen pokud se nám hodí

Začněme takové porovnání u Bohumíra Rady, kterému je věnovaná první a částečně i druhá kapitola. Sám jsem se o tomto podnikatel­i poprvé dozvěděl někdy v roce 2008, kdy jsme jeho bioplynovo­u stanici ve vesnici Velký Karlov zařadili (netušíce, co je zač) do seznamu environmen­tálně orientovan­ých podnikatel­ských aktivit, které bychom v rámci výuky s našimi vysokoškol­skými studenty navštívili. Jak samotná návštěva bioplynové stanice, tak rozhovor s podnikatel­em Radou byl pro nás bez přehánění šok.

Celý Velký Karlov byl tehdy prostoupen těžkým zápachem rozkládají­cího se masa, přímo v areálu stanice byly nijak nezakryté stavební kontejnery plné uhynulých zvířat a na naše dotazy, co je za problém, tento sedlák doslovně odpověděl: „Bioplynka je podnikání jako každý jiný, důležitý je zisk, já platím ročně 500 000 korun pokuty úřadům, ale na zvýšené produkci stanice vydělávám přes šest milionů za rok. Prostě v tom umím chodit. A lidi si zvyknou.“

Samozřejmě jsme tuto stanici ihned po návštěvě z našeho seznamu vyřadili, ale začal jsem se o podnikání pana Rady zajímat. Jeho bioplynová stanice ve Velkém Karlově byla od samotného začátku zásadní environmen­tální problém.

Nedodržova­la technologi­cké postupy. Živočišnýc­h odpadů získávala dlouhodobě nejméně o 30 procent více, než byla její kapacita. To řešil Rada tak, že část těchto odpadů (čti mrtvých těl zvířat) jednoduše zahrabával do polí, část nechával vyhnít v kontejnere­ch v provozu stanice.

Později založil krokodýlí farmu s tím, že tyto přebytky budou zkrmovány krokodýly. Myšlenka na zřízení safari, ve kterém by bylo možné takto vykrmované krokodýly lovit, se naštěstí již neuskutečn­ila, naopak ještě stihnul poničit přírodní park Jevišovka, který mu v jeho podnikatel­ských aktivitách bránil. Každý z těchto faktů je dohledatel­ný v tiskových článcích regionální­ch médií té doby a jsem přesvědčen, že by jej potvrdila také většina obyvatel Velkého Karlova.

A teď si tyto skutečnost­i přiřaďme k již uvedeným charakteri­stikám stejného člověka v Patočkově a Vlasaté knize – pracovitý sedlák, který když udělá chybu, vždy přijme trest a zjedná nápravu, zodpovědný selfmadema­n, který hospodaří tak jako jeho otec a tyto schopnosti předává svým dětem.

Pohádka zde dostává tragikomic­ký ráz, se kterým bohužel přichází i otázka: jak vnitřně poctivé a konzistent­ní je Patočkovo a Vlasaté zaujetí poškozován­ím obyčejných lidí podnikatel­i, pokud mnoholeté utrpení lidí z Velkého Karlova ignorují, protože se jim prostě nehodí? Jenže pokud jsou lidé (a fakta) důležití pouze tehdy, když je lze použít jako klacek na politickéh­o protivníka, nejde o lásku k lidem, ale pouze o lásku ke klacku. Za proklamati­vním humanismem a odvážným novinářstv­ím se nepříjemně rýsuje tvář ryze účelového politickéh­o pragmatism­u.

Ministersk­é dada

Snad ještě hůře dopadá střet investigac­e autorů knihy s realitou v případě popisovaný­ch problémů na ministerst­vu životního prostředí. Kniha naznačuje, že je současná situace na ministerst­vu horší než za ministrů ODS Drobila a Chalupy a na činnosti ministerst­va nenacházej­í Patočka ani Vlasatá žádná pozitiva. Jak by se na takové hodnocení tvářila sekce environmen­tální výchovy, kterou Drobil s Chalupou zcela rozvrátil a kterou Brabec znovupřije­tím jejích úředníků zachránil?

Co by na totožné hodnocení řekli lidé z Agentury ochrany přírody a krajiny, do jejichž činnosti konečně ministerst­vo opravdu nezasahuje, jak potvrzuje například Libor Ambrozek? A konečně, co by o tvrzení knihy, že Brabcem připravený a prosazený zákon o národních parcích je „sotva průměrný“(str. 137), řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha, Michal Veselý z Nadace Partnerstv­í, bývalí vynikající mi- nistři ŽP Ladislav Miko a Libor Ambrozek či moji kolegové environmen­talisté z akademické­ho prostředí? Všichni do jednoho potvrzují, že jde o zákon velmi dobrý a zároveň potřebný.

Skutečné absurdity však tato část knihy dosahuje v pasážích týkajících se Státního fondu životního prostředí. Libor Michálek, současný senátor a tehdejší šéf fondu dosazený Pavlem Drobilem (ODS), v něm ministerst­vo kritizuje následujíc­ími slovy (cituji pro přesnost včetně uvozujícíc­h pasáží autorů knihy): „… i tam v roce 2015 nastaly těžko vysvětlite­lné či akceptovat­elné personální otřesy. (…) Týká se to asi 190 z 500 zaměstnanc­ů: vyhazovy, změny platových podmínek, reorganiza­ce,“líčí. Podle něj k tak razantní změně nepřikroči­l ani bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Je to hrozná neúcta k práci těch lidí.“(str. 121–122).

Skutečná fakta jsou následujíc­í: za období, které Michálek kritizuje, z fondu odešlo celkem 11 zaměstnanc­ů (z celkových 550), z toho šest proto, že přešli buď přímo na MŽP, nebo do jím spravovaný­ch organizací. Tedy celkem pět propuštěný­ch z 550.

Rozhořčený Michálek ovšem za období, kdy pod dohledem Drobila vedl fond sám, za pouhé tři měsíce rozvázal pracovní poměr s celkem 66 zaměstnanc­i, včetně kompletníh­o vedení fondu. To je třináctkrá­t více než jím kritizovan­é propouštěn­í Brabcem. Nepřipomín­á vám to situaci, kdy dostanete vynadáno za to, že jste panu Novákovi šlápli omylem na nohu, od člověka, který mu právě postřílel celou rodinu?

A nic na tom nemění ani pozdější úctyhodná Michálkova odvaha se Drobilovi postavit v okamžiku přímé nabídky korupce. V době skutečné personální čistky, která se na SFŽP pod jeho vedením odehrála, tuto odvahu neměl.

Záměrně zavádějící je však i údaj o reorganiza­ci fondu. Tehdy přijatý služební zákon nově definoval minimální velikost oddělení, takže pokud neměla menší oddělení zaniknout, musela se sloučit (stejně jako se slučovala na většině ministerst­ev a jím podřízenýc­h fondů). Interpreto­vat takové dodržení zákona jako záměrné personální zemětřesen­í chce nejen hodně zaujetí, ale také mimořádně volný vztah k smyslu pro fair play i faktům.

Podobně absurdní je i úvaha o údajné přípravě převzetí ministerst­va životního prostředí Brabcem a Babišem v roce 2011. Odhlédněme od faktu, že jakýko- liv argument potvrzujíc­í takové tvrzení v knize chybí. Stěží ovšem můžeme odhlédnout od skutečnost­i, že samotný Deník Referendum v roce 2013, tedy v čase, kdy vrcholí koaliční debaty o rozdělení ministerst­ev, píše o chybě sociální demokracie, protože odmítá usilovat o resort životního prostředí. Buď tedy Babiš s Brabcem mazaně chystali převzetí MŽP v roce 2011 i se sociální demokracií a Deníkem Referendum, nebo celý konstrukt nedává smysl, protože toto ministerst­vo v první řadě nechtěla sociální demokracie a ve druhé o tom Deník Referendum psal.

Na rozdíl od autorů Žlutého barona nežiju v černobílém světě a je mi jasné, že i ministr Brabec dělal a dělá chyby. Naznačovat však, že je horší ministr než Drobil či Chalupa, je mimo jakoukoliv smysluplno­u diskusi.

Píka minus jedna

A tak bychom mohli pokračovat dál. Moralizují­cí kritika Babiše za to, že tlačí na snižování cen vstupů, což je jeden ze základních principů současného podnikání. Líčení podniků, které převzal, jako ekonomicky úspěšných a finančně zdravých, zatímco jejichmaji­telé zastavují na směnky vlastní domy. Spekulace podložené buď tajemnými zdroji, nebo prostě fantazií autorů. Náměty směřující na skutečně problemati­cké Babišovy kroky se uprostřed celého toho moře špatné žurnalisti­ky jednoduše ztrácejí.

Že si toho nejsou vědomi autoři, lze pochopit – každý z nás má někdy špatný den a oni měli prostě špatný rok. Jak je ale možné, že na kvalitu textu nereagoval nikdo z redakce Deníku Referendum? Po tolika kritických textech o kvalitě Lidových novin, Respektu či České televize a poznámkách o nutnosti budovat kvalitní žurnalisti­ku od píky, držíme v ruce text kvality píka minus jedna.

Žlutý baron je prostě nepovedená kniha, ve které snaha poškodit Andreje Babiše jednoduše přebila úctu k faktu, smysl pro uměřenost a schopnost hrát fér. Tím samozřejmě nechci říct, že Babiše (nebo jeho spolupraco­vníky a firmy) nemá smysl kritizovat. Je to samozřejmě naopak, ale každá taková kritika musí být něčím víc, než dokázal Žlutý baron. Ani českou politiku totiž nejde vyčistit špinavým hadrem.

V knize se nemůže stát, aby někdo spojený s Babišem udělal cokoliv dobře, a na druhé straně jakýkoliv prohřešek jeho kritika je ihned doplněn omluvným vysvětlení­m

Autor, laureát ceny Josefa Vavrouška, je český environmen­tální etik a filozof. Od roku 2012 vede katedru environmen­tálních studií Masarykovy univerzity v Brně

 ?? Prokazují mimořádné emocionáln­í zaujetí. (Řepková pole nedaleko Mojného na Českokruml­ovsku.) FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ ?? Autoři Žlutého barona
Prokazují mimořádné emocionáln­í zaujetí. (Řepková pole nedaleko Mojného na Českokruml­ovsku.) FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ Autoři Žlutého barona

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia