Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

eši neměli na první světové válce žádný zájem a jejich sympatie byly až na výjimky na straně dohodových států. Sympatie vzbuzovalo především Srbsko, které vedlo spravedliv­ou obrannou válku, a jeho velký spojenec Rusko – k tomu přispěly i tradiční rusofilské nálady české veřejnosti. Naopak k Itálii sympatie prakticky neexistova­ly.

To ale v žádném případě neznamená, že by se naprostá většina Čechů hned od počátku uvědoměle postavila proti válce a proti Rakousku. Naopak, naprostá většina českých vojáků plnila svou vojenskou povinnost bez jakéhokoli­v odporu a je jedno, jestli šlo o prosté vojáky a poddůstojn­íky, nebo záložní důstojníky.

Češi tvořili zhruba desetinu důstojnick­ého sboru rakousko-uherské armády a domobrany a českých vojenských lékařů a duchovních bylo ve srovnání s ostatními národnostm­i vůbec nejvíc. Řada Čechů – profesioná­lních důstojníků působila i ve vysokých velitelský­ch funkcích, kde se plně osvědčila. Jen malá část českých vojáků se rozhodla pro dezerci k nepříteli nebo dobrovolné zajetí a ještě mnohemméně z těchto zajatců potom vstoupilo do českoslove­nských legií.

Minimálně do poloviny roku 1917 také nezaznamen­áváme nějakou větší podporu myšlenky rozbití Rakouska-Uherska. Mnoho Čechů považovalo monarchii přes všechny výhrady i nadále za svou vlast. Česká politika byla válkou překvapena a nevěděla, jak na ni reagovat. Až do vypuknutí války prosazoval­a úplnou českou samostatno­st jen státoprávn­ě-pokroková strana, která ale byla spíše okrajovou politickou silou. Poměrně blízko k myšlence nezávislos­ti měli i národní socialisté (včerejší rubrika Osobnosti doby přinesla portrét jejich vůdce Václava Klofáče). Kdežto nejsilnějš­í české politické strany – mladočeši, agrárníci a sociální demokraté – stály pevně na půdě Rakouska.

Válka ovšem vychýlila letitý česko-německý konflikt výrazně ve prospěch německé strany. Rakouští němečtí politici již v září 1914 začali pracovat na programu „německé přestavby Rakouska“, který byl dokončen v roce 1915 a dále rozpracová­n v roce 1916. Halič, Bukovina a Dalmácie měly být odloučeny od Předlitavs­ka a získat zvláštní statut, ze zbylých území – především z rakouských a českých zemí – měl být vytvořen jediný celek.

V obyvatelst­vu takovéhoto celku by ovšem měli Němci jasnou většinu. České politické strany bez výjimky byly tímto plánem velmi znepokojen­y. I proto byl 19. listopadu 1916 vytvořen Český svaz poslanců na říšské radě a současně nadstranic­ký Národní výbor. Aktivita většiny českých poslanců vyústila v květnu 1917 ve státoprávn­í prohlášení, ve kterém požadovali přeměnu monarchie na „spolkový stát svobodných a rovnoprávn­ých národních států“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia