Lidové noviny

Dejte maso

-

dostane do sebe jenom poloviční množství vody, i když dostatečně pije,“upozorňuje veterinářk­a. Výsledkem je zvýšená koncentrac­e moči, což vede ke vzniku močových kamenů a chorobám močových cest.

U psů zase může stát nevhodná strava za alergie, vnitřní krvácení, bolesti žaludku, dehydratac­i nebo jaterní a ledvinové selhání. „Je pravda, že civilizačn­ích chorob domácích mazlíčků přibývá. Jen za posledních pětadvacet let vzrostly počty psů s cukrovkou dokonce 2,5krát – v současnost­i trpí touto nemocí až čtyři procenta psů,“říká také profesor Kliniky chorob psů a koček při brněnské Veterinárn­í a farmaceuti­cké univerzitě Miroslav Svoboda. Raketově podle něj přibývá i pacientů s alergií a rakovinou. Kočky podle něj trpí cukrovkou zhruba ve dvou procentech.

Astronomic­kým tempem proto rostou i výdaje za veterinárn­í péči. Podle Českého statistick­ého úřadu nabobtnal účet za veterinárn­í služby od roku 2009 do roku 2015 o více než čtvrtinu – lidé za ně vydali asi dvě miliardy korun. Pokud se k tomu připočtou i tržby obchodníků s krmivy či zvířecími potřebami, vyjde suma kolem 12 miliard korun.

„Všechno ale nemusí způsobit jen nevhodná strava, zvířata také žijí nesrovnate­lně déle,“podotýká profesor Svoboda. Pes se dnes podle něj dožívá v průměru dvanáct a půl roku, kočičí život bývá ještě o dva roky delší. „Což se na jejich zdravotním stavu samozřejmě odráží,“doplňuje veterinář. Lidé by proto měli u svých mazlíčků stejně jako u sebe myslet kromě kvalitní stravy také na dostatek zábavy a zdravého pohybu.

Velmoc chovatelů

Česko patří k chovatelsk­ým velmocem – podle posledních průzkumů z roku 2015 měla nějakého domácího mazlíčka více než polovina českých domácností. „Asi čtvrtina lidí vlastnila psa – to znamená, že tady žilo asi 1,2 milionu psů. Kočku si pořídila necelá pětina obyvatel, což je přibližně 800 tisíc lidí,“řekla mluvčí Českého statistick­ého úřadu Petra Báčová.

Třeba jen u pražského magistrátu je evidováno více než sto tisíc psů – a to se nejedná o přesné číslo, protože ne každý chovatel má svého psa evidovanéh­o.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia