Lidové noviny

Vyhozené peníze

-

říká: „Skvělým příkladem je řešená situace, kdy lidé koupí pozemek kvůli vzrostlým stromům, ale pak šetří nebo jen neohlídají jejich ochranu při stavbě a stromy to nepřežijí... Výsledkem je mnohdy nenapravit­elná ztráta genia loci, nových ‚starých‘ stromů se již v zahradě obvykle nedožijí...“

Kateřina Pospíšilov­á z ateliéru Green Cat vyjmenováv­á další chyby: „Nesmyslná je snaha srovnat pozemek ještě předtím, než se začne přemýšlet, co na něm bude. Nebo třeba celková výměna zeminy bez toho, aniž by se přemýšlelo, proč a za co. No a samozřejmě rozhrnutí stavebního nepořádku po pozemku a jeho přikrytí 5 cm pěkného substrátu.“

Dům se šmrncem. A zahrada?

zdi a zpevnění svahů. Rozbourání či obecně špatný odhad rozpočtu v závěrečné fázi vedou nakonec k nečekaným improvizac­ím, jež snižují výrazně hodnotu celého díla.

„Majitelé třeba vynaloží nemalé peníze na stavbu domu a hezké řešení fasády, takže dům má šmrnc, ale pak najednou dojdou peníze. Místo dlažby, která architektu­ru domu podtrhne, je použita ta nejlaciněj­ší zámková dlažba, a to ještě místy v červené barvě. Zůstávají nedořešené detaily, což celý výsledek ještě víc shazuje. Obrubníky u cesty ve dvou výškových úrovních, jež na sebe překvapivě nenavazují a dělají tam zub, vzhledově nevhodný plot k domu či příjezdová cesta řešená tak, že vrata nejdou úplně otevřít…“zmiňuje Markéta Mlejnková.

Jak se říká, někdy je dobrá rada drahá. Každý investor chce stavbu i se zahradou dokončit a mít klid. Přesto právě čas může být tím faktorem, který hraje roli – a trpělivost je tu zcela namístě. „Pár klientů se ozvalo s tím, že mají pozemek o rozloze asi 1000m2 a na zahradu tři sta tisíc. Říkám si dobře, tak s tím něco provedeme. A pak z nich vypadne, že v rámci toho je ještě realizace plotu, příjezdové cesty a třeba studna. Tak jsem jim řekla, ať zahradu zasejí a zavolají, až zase našetří. Bohužel představa o nákladech na realizace je občas mimo realitu.“dodává Kateřina Trefilová z ateliéru Finegarden.

Autor je zahradník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia