Lidové noviny

Prodražuje­me svůj sen

Vlastními rozhodnutí­mi. Buď z neznalosti, nebo ze zbrklosti, ale často nevratně.

- ONDŘEJ FOUS

Domek se zahrádkou je spojen s lecjakou tužbou či přáním a někdy si s sebou nese i lehkost tvrzení „vždyť já od života dohromady nic nechci, stačí mi domek se zahrádkou a je to“. Když pak dojde na lámání chleba, ukáže se, že půjde patrně o jeden z těch těžších úkolů života, ve kterém může dojít i na vylámání zubů. A to i přes veškerou péči, dobré rady, studium po nocích a poptávání se tu či onde. Není větší zrady než pocit, že to zvládneme sami. I když tento pocit překonáme a přizveme „odborníky“, bude nepochybně velice těžké poznat ty pravé. Jak je tedy možné, že se stále dokola opakují ty samé chyby po celá desetiletí?

Když se zeptáme těch, kdo za- První a bohužel častou chybou je neuvědoměn­í si ceny vlastního pozemku ve vztahu k hodnotě půdy. „Majitelé se vykašlou na skrývku ornice na celém pozemku před započetím stavby a skryjí ji jen na místě domu. Zbytek pozemku pak zavezou výkopkem po základech nebo jej zaneřádí stavební činností. A pak na tomhle zakládejte zahradu“říká Markéta Mlejnková z ateliéru Flera.

Další chyba, kterou může investor snadno udělat, tkví v samotném umístění stavby. „Jde v podstatě o podobný problém v různých variantách, který má základ v chybném usazení domu na pozemku. Katalogový projekt domu pro rovný pozemek se pokusí umístit na pozemek svažitý. Opakovaně jsem se ovšem setkala i s tím, že i dům od architekta na pozemek nepasuje. Terasa, z níž by se mělo vyjít bosou nohou do trávníku, je ve skutečnost­i dva metry nad terénem. Návrh zahrady pak spočívá v řeše- ní toho, jak zakrýt základy domu a vytvořit z terasy vstup do zahrady. A následně se problém případně řetězí, až dojede na kraj pozemku, kde se začnou stavět opěrné zdi, což způsobí problémy u sousedů, kteří mají najednou na hraně pozemku zeď,“uvádí Jana Kolková z ateliéru Alterstudi­o.

Problém špatné koncepce ve vztahu k terénu, charakteru místa, okolní vegetaci, stavu sousedních pozemků, ale i třeba vodnímu režimu se na nákladech podepisuje zásadním způsobem. Investor, na konci stavby často vyčerpaný finančně i psychicky, se musí vyrovnávat s náklady, jež si „vynutí“jeho vlastní kroky v úplném počátku projektu. Zahradní tvůrci jsou tak stavěni často do role řešitelů souboru všech předchozíc­h malérů a chyb.

Arboristka Šárka Weberová V neposlední řadě tu zůstává i celková finanční rozvaha a odhad nákladů ze strany investora. Každá stavba si s sebou nese položku „vícepráce“, která narůstá a napíná rozpočet. Podstatné na ní je to, zdali je tvořena na základě „nově zjištěných skutečnost­í“, které nemohly být před započetím stavby známy, anebo je tvořena pracemi, které se snaží „doflikovat“něco, co jsme mohli dávno předjímat. Tisícovky ušetřené na průzkumech a desetitisí­ce ušetřené na projekci se tu mění ve statisíce prodražují­cí stavbu. V zahradě jde pak zejména o terénní úpravy v násobku předpoklád­aných kubatur, nutnost nahrazovat ornice znehodnoce­né stavbou, neplánovan­é drenážní systémy, opěrné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia