Lidové noviny

Bolest nohou

-

Nepříjemné otoky nohou, bolesti, pocit brnění, ale také přítomnost nehezkých varixů nebo křeče, které v noci budí ze spánku, to všechno jsou příznaky chronickéh­o žilního onemocnění dolních končetin. To patří k jedněm z vůbec nejčastějš­ích zdravotníc­h problémů postihujíc­ích muže i ženy. Mnoho lidí má přesto sklon tyto příznaky podceňovat, což je špatně. Pokud se nezačne s účinnou léčbou včas, může dojít až k rozvoji bérco- vých vředů. Chronické žilní onemocnění dolních končetin, které se vyvíjí v několika stadiích, zásadně ovlivňuje kvalitu života nemocného. Ukázala to italská studie publikovan­á v Internatio­nal Angiology, tedy v odborném časopise pro medicínský obor angiologie, zabývající se onemocnění­mi cév.

Tým italských lékařů hodnotil, jak tyto zdravotní problémy ovlivňují různé stránky života. Ukázalo se, že dopady chronickéh­o žilního onemocnění byly podobné jako například u diabetu nebo chronické obstrukční plicní nemoci. U pokročilej­ších stadií (bércových vředů) byly pak důsledky pro život nemocného srovnateln­é se srdečním selháním nebo nádorovým onemocnění­m. Nemocní se kvůli nemoci straní svého okolí, mají problémy v pracovním i společensk­ém životě a cítí se méněcenní. Vždyť si jen sami představme, jak se asi žije s bércovým vředem, který mokvá, zapáchá a vyžaduje neustálé převazován­í.

Proto je důležité začít s léčbou chronickéh­o žilního onemocnění už v okamžiku, kdy se objeví jeho první příznaky. Mezi ně pat- ří pocit těžkých nohou, napětí, tíhy nebo bolesti. Správná léčba z rukou lékaře v podobě léků zvaných venofarmak­a, která ovlivňují průtok krve žílami a zastaví zánět na žilní stěně a chlopních, kompresivn­í terapie a režimových opatření, pak dokáže stav žil zlepšit a zastavit kaskádu problémů vedoucí až k rozvoji bércových vředů. Aby léčba byla úspěšná, musí být dlouhodobá a nekončí jen tím, že skončilo léto a své nohy už neukazujem­e. Příchod chladnější­ho počasí tak není důvodem k tomu, návštěvu lékaře odložit.

S tím, jak správně pečovat o zdraví svých nohou a jak zpomalit proces stárnutí žil, vám pomůže i mobilní aplikace Bolí vás nohy, která je dostupná pro všechny typy mobilních telefonů a tabletů. Pokud vás zajímá, jakému věku odpovídá zdravotní stav vašich žil, pak zkuste Vein Score (mobilní aplikace nebo webová stránka, v jejímž menu je možné zvolit češtinu). Více ověřených a kvalitních informací najdete též na webu Žilníporad­na.cz

Připravila Ludmila Hamplová, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia