Lidové noviny

Rájem milovníků železnic

A vláčků všech velikostí. Už na první zastávce, na zámku v Trmicích, ale pochopíte, že tomu tak doopravdy je. Nezklame ani druhá zastávka v zoo a nakonec se můžete projet vlakem do skanzenu.

-

Trmice jsou sice samostatné město, ale při cestě z Ústí ani nepoznáte, kde jedno končí a druhé začíná. Zajímat nás bude zdejší zámek, pohledná stavba ve stylu tudorovské novogotiky, který si nechal v letech 1856–1863 postavit hrabě Nostitz. Jeho okolí vás asi trochu zaskočí: téměř přímo nad ním vede dálniční most, přes koruny stromů v parku uvidíte komíny elektrárny a tovární haly. Tohle všechno ale s klidem hodíte za hlavu, až vstoupíte dovnitř.

Trmický zámek pozdější majite- lé prodali městu Ústí nad Labem, které jej využívalo až do roku 1964 jako muzeum. Dnes se sem jezdí hlavně kvůli modelovým kolejištím s unikátními dobovými exponáty. Kastelán trmického zámku si mašinky, vláčky a koleje zamiloval už v dětství a nyní je autorem jedné z největších tuzemských expozic modelových železnic. Při prohlídce uvidíte více než tisíc modelů lokomotiv a vlaků všech velikostí, které jezdí, svítí, z parních lokomotiv dokonce stoupá dým. Některá kolejiště představuj­í zimní krajinu, jiné modely vás zavedou na Divoký západ nebo mezi indiány. Kromě vlaků si prohlédnet­e také autodráhy, modely aut, letadel a zbraní, část zámku je věnovaná také hutnictví.

Bez kolejí po zoo

Že je v Ústí nad Labem zoologická zahrada, se všeobecně ví. Jenže jen ten, kdo si ji skutečně prošel, také ví, že leží v prudkém svahu, takže pokud nejdete po vrstevnicí­ch, buď šplháte do kopců, anebo se z nich řítíte dolů. Řešením je zoovláček, který sice nemá koleje, ale zase vás od dolního vchodu pohodlně dopraví do horní části areálu, a pomůže vám tak překonat převýšení 93 metrů. Zahradou pak můžete scházet cikcak zpět k dolnímu vchodu z Drážďanské ulice. Jen to musíte stihnout do konce října bě- hem víkendů, protože se vláček ukládá k zimnímu spánku.

Další ústeckou atrakcí je lanovka, která z obchodního centra Forum míří vzhůru k výletnímu zámku Větruše. Kromě restaurace, kavárny a vyhlídkové věže tam na rodiny s dětmi čeká hřiště a zrcadlové a přírodní bludiště; nejsou nijak rozsáhlá a nikomu rozhodně nehrozí, že by se tu ztratil

Z Větruše se nevracejte zpět stejnou cestou, byla by to škoda. Využít můžete buď trasu v dolní části stránky, anebo se vydejte Fibichovou ulicí směrem na západ a kolem někdejšího městského popraviště, které Ústeckým sloužilo až do konce 18. století, zamiřte k Ústeckému podzemí aneb Muzeu civilní obrany. Název je trochu zavádějící, mnohem lákavější je obsah. Do skály pod Větruší se totiž zavrtávají několik set met- První vláčky byly modelové, druhý měl pneumatiky, ovšem dnešní třetí typ je řádný vlak; turistická výletní linka T3 systému Dopravy Ústeckého kraje. Zubrnický motoráček s motorovým vozem řady 801 (M 131.1) Hurvínek jezdí až do konce října každou sobotu, neděli a ve státních svátcích z nádraží Ústí nad Labem – Střekov přes Velké Březno do Zubrnice. Není to jen stará historická vesnice schoulená v kopcích Českého středohoří, ale také nejmladší skanzen v Čechách. Unikátní je především teplovzduš­ná sušárna ovoce (a právě sušené ovoce nechybí na žádné ze zdejších slavností), podívat se můžete do vesnické školy, starého obchodu a na výstavy do kostela. Opodál proti proudu potoka stojí malý roubený vodní mlýn, ale ten bývá otevřený jen do konce září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia