Lidové noviny

Reforma zdravotnic­tví bude nezbytná

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Pro mnoho lidí představuj­e zdravotnic­tví zásadní otázku těchto voleb. V nedávném průzkumu společnost­i SC&C pro Asociaci inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu ho za důležité téma označily tři čtvrtiny voličů. Lidé zároveň vnímají, že jeho kvalita je v evropském srovnání velmi vysoká. V žebříčku, který hodnotil úroveň očima pacientů, se Česko umístilo na 13. místě, hned za Francií a Švédskem.

Podstatné proto je, aby kvalitní léčba zůstala dál dostupná každému, kdo ji potřebuje. Bez neomezenýc­h prostředků to ale nejde za- jistit jinak než řadou postupných reforem. Zdravotnic­tví především potřebuje finanční stabilitu, kterou momentálně nemá. Dnes má ve zdravotnic­tví podle zákona každý nárok na všechno, ale ve skutečnost­i jsou rozpočty nemocnic omezené. A jaký je důsledek tohoto stavu? Čekací listiny na operace a šedá zóna úplatků a známostí.

Prvním úkolem by proto mělo být jasné vymezení zákonného nároku občanů na bezplatnou péči, které otevře transparen­tní prostor pro poskytován­í nadstandar­dních služeb za předem stanovenýc­h podmínek. „Jak takové kritérium může znít? Například: Pokud existuje více postupů (prevence, diagnostik­y, léčby…), které vedou pro konkrétníh­o pacienta ke srovnateln­ému výsledku, pak je z veřejného zdravotníh­o pojištění hrazen ten s nejnižšími náklady,“vysvětluje Pavel Hroboň z Centra zdravotní ekonomie a management­u Univerzity Karlovy v knize Zdravotnic­tví 2.0.

Cílem takové úpravy je dát pacientovi možnost volby. V Česku si totiž dnes lidé nemohou připlatit třeba za lehčí sádru nebo kvalitnějš­í čočku. Platí to už od roku 2013, kdy Ústavní soud zrušil zavedené nadstandar­dy, protože mu vadilo, že jsou chybně popsány ve vyhlášce k zákonu, nikoli přímo v něm. Když jde dnes pacient na operaci šedého zákalu, pojišťovna mu proplatí pouze základní nitrooční čočku. Pokud má tedy i jinou oční vadu, bude muset i po operaci nosit brýle. Kdyby se rozhodl pro čočku, která by vyřešila i jinou oční vadu, bude muset zaplatit materiál i celou operaci.

Naplnění tohoto cíle, kterým je jasné vymezení zákonného nároku občanů na bezplatnou péči, sli- bují zejména ANO, ODS a TOP 09. Sociální demokracie, která řídí resort zdravotnic­tví poslední čtyři roky, se o nadstandar­dech ve volebním programu nezmiňuje a KSČM je proti.

Větší důraz na prevenci

Dalším důležitým nástrojem je zavedení dvousložko­vého pojistného. Dnes každý, kdo chodí pravidelně na preventivn­í prohlídky, nekouří a není obézní, platí stejnou sazbu zdravotníh­o pojištění jako ten, kdo obézní je, na prohlídky nechodí a kouří 30 cigaret denně. To by bylo dobré změnit. „Zavedlo by se takzvané dvousložko­vé pojistné a ten, kdo chodí na preventivn­í prohlídky, bude mít druhou složku nižší,“vysvětluje plánovanou reformu Adam Vojtěch, poradce ANO pro zdravotnic­tví.

První složka by totiž byla jako doposud procentuál­ním odvodem podle příjmů. V druhé složce by byla zahrnuta možnost výběru preventivn­ích prohlídek. Pojišťovny by tak měly možnost kontrolova­t prevenci a na tomto základě poskytovat dobrým pacientům finanční odměny. Tím by se vytvořila motivace ke zdravému životnímu stylu. Současné zdravotnic­tví je totiž zaměřeno hlavně na výkony.

Lékař se neodměňuje za to, že jeho pacienti jsou zdraví, ale za to, že je léčí. Jenomže zanedbaná prevence stojí hodně peněz. Víc než tři čtvrtiny výdajů na zdravotnic­tví v Česku jde na léčbu chronickýc­h, tedy nepřenosný­ch nemocí, jako je astma, cukrovka, deprese či srdeční choroby. Vzniku většiny těchto nemocí se dá přitom předejít správnou životosprá­vou.

E-zdravotnic­tví v rukou státu

Zavedení dvousložko­vého pojistného prosazují ANO, ODS a TOP 09. Lidovci chtějí dát pojišťovná­m možnost odměňovat klienty, kteří chodí na preventivn­í prohlídky. ČSSD ve volebním programu podporuje zvýhodnění poctivých pacientů. Na potřebě odměňovat ty, kteří pečují o své zdra- ví, se tak fakticky shodnou všechny politické strany. Třetí klíčovou změnou by pak měla být elektroniz­ace zdravotnic­tví, kterou také v určité formě podporují všechny politické strany. Na nežádoucí lékové interakce zemřou ročně stovky lidí jen proto, že jeden lékař neví, co předepsal druhý.

Sdílení dat by toto riziko odstranilo, stejně jako by odbouralo mnohá duplicitní vyšetření či laboratorn­í testy. Zároveň by pomohlo zkrátit délku pobytu pacientů v nemocnicíc­h a omezit počty návštěv u ambulantní­ch specialist­ů. Zajistit ho musí stát, aby se zdravotnic­tví nedostalo do rukou soukromých IT firem. Nespornou výhodou e-zdravotnic­tví je i to, že by pomohlo omezit množství podvodů ve zdravotnic­tví.

Jedním z prvních úspěšných projektů elektroniz­ace jsou e-recepty na léky, které budou od ledna ve všech ordinacích povinné.

Nadstandar­dy, dvousložko­vé zdravotní pojištění a e-zdravotnic­tví patří k hlavním receptům pro léčbu českého zdravotnic­tví.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia