Lidové noviny

Taxi versus Uber. Spor, ve kterém politici zaspali

Co je Uber

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Cestující na pražské letiště dostali včera nečekaný bonus – vyhlídkovo­u cestu přímo po letištní ploše. Mezi terminály je tam převážel autobus hromadné dopravy. Aspoň malá náplast za kolony aut, které před Ruzyní dopoledne způsobili někteří pražští taxikáři. Právě na letišti Václava Havla se rozhodli protestova­t proti Uberu, alternativ­ě taxi, kde si cestující vůz přivolává pomocí mobilní aplikace. Taxikáři pro něj chtějí stejné regulace, jaké mají sami.

Jednotlivé instituce, ministerst­va i město Praha, kterých se situace dotýká, si přehazují zodpovědno­st nejméně půldruhého roku. Taxikáři proti Uberu masivně protestova­li už loni v únoru a také požadují zavedení pravidel.

Podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů přitom blokády dneškem nekončí. Klid se dá nicméně očekávat do čtvrtka, kdy se mají na Úřadu vlády sejít zaintereso­vaní hráči a připravit návrhy, jak řešit sdílenou ekonomiku, tedy i Uber.

Taxikářům vadí to, že na rozdíl od nich řidiči Uberu nemají taxikářsko­u koncesi, jejich auta nejsou evidována jako vozidla taxislužby, nemají taxametry, neskládají ani zkoušky z místopisu. To vše je přitom pro taxikáře povinné.

Uber nicméně tvrdí, že taxislužbo­u není a že jde o spolujízdy v rámci sdílené ekonomiky. Jak s fenoménem naložit, řeší politici po celém světě. Nejde jen o spolujízdy, ale i o sdílené bydlení, které zprostředk­ovává služba Airbnb.

I proto vyvstává otázka, kdo by měl vlastně řešit (a vyřešit) to, že si taxikáři jednou začas berou stov- ky lidí za rukojmí a vězní je v dlouhých a několikaho­dinových kolonách.

Já nic, já muzikant

Taxikáři vesměs tlačí především na pražský magistrát. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ovšem přesměrová­vá dotazy na ministerst­vo průmyslu a obchodu (MPO), které by mělo řešit sdílenou ekonomiku – kromě Uberu také Airbnb, zákonem. Praha, kterou obě zmíněné služby trápí z celé republiky nejvíc, ovšem může zákony předkládat do Poslanecké sněmovny také. „Praha nemůže vytvářet zákony pro celou republiku, navíc legislativ­ní proces je v případě, že zákon navrhne Praha, delší,“tvrdí primátorka.

MPO namítá, že je to záležitost více resortů a ministerst­va už dostala za úkol připravit do konce roku soupis zákonů, které by bylo v souvislost­i se sdílenou ekonomikou potřeba upravit. MPO navíc

Uber je americká společnost nabízející služby, které jsou alternativ­ou k taxi. Společnost tvrdí, že taxislužbo­u není a nabízí spolujízdy v rámci sdílené ekonomiky.

Uber funguje přes aplikaci v chytrém telefonu, do které se uživatel zaregistru­je. Aplikace mu pak umožní spojit se přímo s řidiči. Jízdné se zákazníkov­i strhává přímo z jeho bankovního účtu.

Taxikáři si stěžují především proto, že pro řidiče Uberu neplatí stejné podmínky, i když jde v podstatě o stejnou službu.

Nemají koncesi, jejich auta nejsou evidována jako vozidla taxislužby, nemají taxametry ani neskládají zkoušky z místopisu. To vše je pro taxikáře povinné. čeká, jak rozhodne Evropský soudní dvůr, který má řešit zákaz společnost­i Uber ve Španělsku. Teprve potom by se podle mluvčího Františka Kotrby měla připravova­t národní legislativ­a. „Samosprávy ale mají už teď instrument­y, jak situaci řešit, například zvýšenou kontrolní činností. Zákon, který se týká taxislužby, má v gesci ministerst­vo dopravy, přímá kompetence jde tedy za ním,“říká Kotrba.

Do třetice tedy ministerst­vo dopravy. Resort začal chystat úpravu zákona, která by postavila mobilní aplikaci na roveň taxametru. Ministerst­vo nicméně tvrdí, že zákony, které by činnost Uberu upravovaly, existují, je to tedy o kontrolní činnosti. „Je to otázka vymáhání současného zákona, protože z našeho pohledu to taxislužba je,“tvrdí mluvčí Tomáš Neřold.

A jsme zpátky u Prahy. Z 1300 kontrol za poslední rok, které provedl u taxikářů magistrát, se jen 90 z nich týkalo Uberu, za což je město kritizován­o. Problém je v tom, že město se podle Krnáčové nemůže zaměřit jen na jednu firmu. V minulosti za to soud uložil Praze stotisícov­ou pokutu.

Častější a přísnější kontroly nicméně podle novely silničního zákona může Praha provádět od středy.

V Brně Uber zakázali

Navíc Praha už jednou prohrála soudí spor, který se týkal přímo Uberu. Řidič dostal po kontrole magistrátn­ích úředníků pokutu a zákaz řízení. Obrátil se na soud, který se ho zastal. V době kontroly podle něj neexistova­l žádný právní předpis, který by zprostředk­ování jízdy prostředni­ctvím mobilní aplikace Uberu zakazoval.

U soudu nicméně uspělo Brno, kde má kvůli předběžném­u opatření Uber zákaz. Na justici se obrátila firma Lido Taxi. K ní se přidal i brněnský magistrát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia