Lidové noviny

Masakr v Las Vegas: motiv zůstává záhadou

-

Prezident Donald Trump označil masakr za čisté zlo a kondoloval pozůstalým a blízkým obětí: „Modlíme se za den, kdy bude zlo poraženo a nevinní budou v bezpečí a beze strachu,“prohlásil v projevu z Bílého domu, v němž volal po jednotě Američanů. Ve středu se Trump chystá město hazardu navštívit.

Trump také pochválil reakci bezpečnost­ních složek, které Paddocka rychle našly v obřím hotelu o 3309 pokojích. „Rychlost, s níž jednali, je zázračná a zabránila dalším ztrátám na životech,“citoval šéfa Bílého domu deník The Washington Post.

Policie se domnívá, že střelec jednal na vlastní pěst a že byl takzvaným „osamělým vlkem“.

Svědci vypovídali o tom, že Paddock musel vypálit několik stovek ran. Okna v hotelovém pokoji měl podle policie rozbít palicí. Londýňan Mike Thompson řekl BBC, že viděl lidi prchat v naprosté panice. „Jeden muž byl celý od krve. V tu chvíli jsem viděl, že je něco špatně. Lidé utíkali a na místě byl chaos,“vzpomínal.

Vrah utrácel v kasinech desítky tisíc dolarů

Vrahova motivace k vraždění zůstávala včera záhadou. Paddockův bratr Eric novinářům řekl, že ho čin bratra překvapil. „Není tam žádné náboženstv­í, víra, politika, nic. Ani mentální porucha, o níž bych věděl,“vypověděl s tím, že s bratrem mluvil naposledy, když ho zval na svatbu svého syna. „Prostě to nechápeme. Je to, jako kdyby přilétl z nebe asteroid. Na té show mohly být i moje děti. Nevím, co k tomu říct víc,“řekl a kondoloval obětem masakru. Americká televize NBC včera informoval­a, že Paddock v minulých týdnech utratil v kasinech v Las Vegas desítky tisíc dolarů. Z obecného vyjádření o jeho „transakcíc­h“v kasinech ale nebylo jasné, zda vyhrával či prohrával a zda mělo hraní, jemuž se zámožný důchodce pravidelně věnoval, nějakou spojitost s jeho

činem.

„Prostě to nechápeme. Je to, jako kdyby přilétl z nebe asteroid. Na té show mohly být i moje děti. Nevím, co k tomu říct víc.“

Politici kritizují Kongres USA

Kromě Trumpa se k masakru včera vyjadřoval­i i další politici. Zatímco většina z nich se omezila na kondolence obětem, senátoři ze státu Connecticu­t vyjádřili své rozhořčení nad tím, že Kongres neudělal více pro omezení prodeje automatick­ých zbraní pět let po střelbě na základní škole Sandy Hookové v Newarku. Dvacetilet­ý Adam Lanza tehdy postřílel 26 lidí, z toho 18 malých dětí.

„Nikde jinde než v Americe nedochází tak pravidelně k tak strašné masově střelbě. To musí skončit,“vzkázal stoupencům držení zbraní demokratic­ký senátor Chris Murphy.

Starostka Las Vegas Carolyn Goodmanová včera prohlásila, že sice oceňuje modlitby a kondolence, ze všeho nejvíc ale oběti potřebují dárce krve. Americká média posléze přinesla snímky z několika nemocnic, kde vytvořili dárci krve dlouhé fronty. Lidé nabízejí dobrovolní­kům dopravu zdarma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia