Lidové noviny

Střílel osamělý vlk

Vraždícím nástrojem lovce a vášnivého gamblera byla plně automatick­á puška

- ROBERT SCHUSTER

LAS VEGAS / PRAHA Žil nenápadný život důchodce na malém předměstí nedaleko Las Vegas. S policií přišel do konfliktu pouze kvůli několika dopravním přestupkům.

Od včerejška je jméno 64letého Stephena Paddocka spojeno s jedním z nejhorších masakrů v amerických dějinách.

Při střelbě na návštěvník­y festivalu country hudby v Las Vegas zemřelo jeho rukou šest desítek lidí, přes pět stovek jich bylo zraněno. Dle odhadů se v té době na festivalu pohybovalo až třicet tisíc návštěvník­ů.

První kusé informace, které o střelcovi zveřejnila policie, naznačují, že se jednalo o tak zvaného „osamělého vlka“. Není o něm známo, že by měl vazby na pravicově-radikální milice či polovo- jenské organizace, jejichž členové v minulých letech několikrát způsobili podobná krveprolit­í.

K jeho činu se přihlásil tak zvaný Islámský stát (IS), který prostředni­ctvím své tiskové agentury Amak oznámil, že Paddock před několika měsíci údajně přestoupil k islámu. Důkazy pro své tvrzení džihádisté nepředloži­li, přičemž v minulosti se už hlásili i k útokům, se ktrými neměli nic společného. Americký Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) možné střelcovy vazby na IS nepotvrdil.

Prozradil ho dým ze střelby

Paddock byl vlastníkem lovecké licence, která mu pravděpodo­bně usnadnila přístup ke zbraním, a to včetně těch, které jsou i ve Spojených státech s jejich liberálním­i zákony pro držení zbraní zakázány: Jeho vraždícím nástrojem byla plně automatick­á puška. Střílet začal z 32. patra hotelu těsně po desáté hodině místního času. Podle očitých svědků svou zbraň průběžně dobíjel. Během 31 vteřin stihl vypálit 280 střel.

Již krátce poté, co začal pálit do davu lidí účastnícíc­h se koncertu, vniklo do budovy hotelu s tře- mi tisíci pokoji speciální komando. K určení toho správného, v němž se střelec nacházel, pomohl jeho členům automatick­ý hlásič požáru, který se spustil poté, co Paddock začal střílet. Detektor totiž reagoval citlivě na dým, který zanechala střelba. Zásahová jednotka následně pomocí výbušniny pronikla do jeho hotelového pokoje. Útočník již ovšem nebyl naživu.

„Byl mrtvý, ale nemohu vám říct, jestli to byla policie, která ho zabila,“prohlásil nejprve pro televizní stanici CNN zástupce šerifa Kevin McMahill.

Později ale policie informaci o útočníkově smrti upřesnila s tím, že střelce našla na jeho pokoji již mrtvého. Zároveň tam také zajistila deset palných zbraní.

Souběžně s tím také začala prohledáva­t jeho obydlí ve městě Me- squite, vzdáleném osmdesát mil od Las Vegas. Tam žil Paddock od června 2016. Předtím se zdržoval na Floridě a v Kalifornii.

O jeho osobním životě je toho známo minimum. Dle NBC byl kdysi ženatý, ale později se rozvedl. Mnohé nasvědčuje tomu, že byl vášnivým hráčem a častým hostem v některém z místních kasin.

V roce 2012 zažaloval jeden z hotelů v Las Vegas, a to kvůli tomu, že na jeho chodbě uklouzl. Spor byl ale nakonec urovnán mimosoudně.

Původně policie včera pátrala i po jedné ženě, jež měla být posledním člověkem, který byl před začátkem střelby s Paddockem v kontaktu. Poté, co ale 62letou Marilou Danleyovou zajistili a vyslechli, vyšetřovat­elé vyloučili, že by měla s případem něco společného.

 ?? REPRO LN ?? Stephen Paddock
REPRO LN Stephen Paddock

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia