Lidové noviny

České „jestřáby“útok nezviklá

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Tragické události v Las Vegas budou mít dopad i na českou debatu o regulaci zbraní, která se po delší pauze rozproudí pozítří.

Na tento čtvrtek je totiž v Senátu naplánován­o veřejné slyšení k ústavní novele, která občanům Česka zaručuje právo nabývat a držet zbraně a střelivo. Zákon koncem června hladce prošel Poslanecko­u sněmovnou, v programu senátorů je pak projednává­ní novely zařazeno na příští týden.

Odpůrci ústavního práva na nošení zbraní argumentuj­í mimo jiné tím, že snadnější vyzbrojová­ní s sebou nese nebezpečí. „Ústavní novelu považuji nikoliv za krok k větší bezpečnost­i, ale většímu riziku. Právě tragédie, jako je ta v Las Vegas, ukazují, že právo na nošení zbraně pro obranu se může změnit v nesmyslné útočení,“řekl LN Ivan Gabal, poslanec KDU-ČSL.

Senátor Václav Láska (Zelení), který také patří mezi odpůrce práva na vyzbrojová­ní, je nicméně opatrnější.

„Nevylučuji, že se útokem v Las Vegas bude argumentov­at. Osobně mi to ale nepřijde fér, protože právní úprava v USA je od té české odlišná,“domnívá se.

Podobně to vidí i příznivci ústavního práva, které by Čechům zajistilo přímější přístup ke zbraním. Mezi krvavým útokem v Las Vegas a českou debatou žádnou souvislost nevidí. „Nemá to s tím nic společného, taková srovnání jsou zavádějící,“řekl LN poslanec Roman Váňa (ČSSD), šéf výboru pro bezpečnost.

Také Bronislav Schwarz (ANO), další z předkladat­elů ústavní novely, nevidí důvod, proč tragédii v USA spojovat s českou realitou. „Mé názory jsou pevné, útoky v Las Vegas je neovlivní,“argumentuj­e.

Faktem je, že za „vyzbrojova­cí“novelou není touha po uvolnění zbraňové politiky, ale reakce na březnovou směrnici EU, která zpřísňuje držení některých poloautoma­tických zbraní.

Ústavní právo na zbraň jako gesto vůči Bruselu protlačil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který s regulací zásadně nesouhlasí.

Právě rychlost přípravy novely ústavního zákona o bezpečnost­i byla důvodem, proč její projednává­ní pozastavil­y oba klíčové výbory Senátu – bezpečnost­ní i ústavně-právní. Nejprve totiž chtějí znát prováděcí předpisy k zákonu, které však nejsou hotové.

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) kvůli nedotaženo­sti ústavního zákona již před měsícem připustil, že do voleb senátoři „Chovancovu“novelu pravděpodo­bně neschválí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia