Lidové noviny

Spolek: Strany ohrožují dluhy

Zadlužené partaje mohou být pod vlivem svých věřitelů, bojí se akademici. Nejlépe dopadli Zelení a Piráti

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Téměř dvě třetiny Čechů si myslí, že je normální žít na dluh. Tento trend se evidentně nevyhýbá ani politikům. Nejde o to, jestli si kupují elektronik­u nebo zájezdy na splátky, podstatné je, že jsou zadlužené stranické kasy. Aspoň to vyplývá ze zjištění akademické­ho spolku EconLab, který se na finance politickýc­h subjektů před volbami detailně zaměřil. Nepěkný rekord v tomto ohledu drží Tomio Okamura se Svobodou a přímou demokracií (SPD), která má na dluh více než devět desetin zdrojů svých financí. Dobře na tom ale nejsou ani dva úhlavní volební rivalové. Jak ČSSD, tak ANO utrácí téměř shodně ze 40 procent vypůjčené peníze.

„Finanční stabilita je důležitým faktorem ovlivňujíc­ím nezávislos­t politické strany. Pokud má strana velké závazky vůči soukromým věřitelům, mohou ji tito věřitelé významně ovlivňovat,“obává se akademický spolek EconLab, který stranické finance prověřil.

Z vysvědčení, které spolek stranám a hnutím vystavil, je zřejmé, že dluhy trápí i opoziční ODS a také Svobodné, kteří by letos rádi konečně pronikli do sněmovny. Občanští demokraté dostali za své financován­í čtyřku, protiunijn­í Svobodní trojku. Zato oba vládní subjekty společně s Okamurovou SPD rovnou propadly.

Na straně „premiantů“naopak skončili Zelení, Piráti, komunisté, TOP 09 a Starostové a nezávislí (STAN). Všichni dostali jedničku, kdežto vládní lidovci prošli za dvě.

ODS jako ANO

Prověrka hospodařen­í zveřejněná na webu www.politickef­inance.cz hodnotila i míru střetu zájmů, který u politickýc­h hnutí a stran hrozí. Její autoři přitom zjistili, že jak koaliční ANO, tak opoziční ODS si nemají příliš co vyčítat. V uplynulých čtyřech letech získaly firmy napojené na hnutí exministra financí Andreje Babiše veřejné zakázky a evropské dotace za zhruba čtyři miliardy korun, kdežto ke společnost­em spojeným s občanskými demokraty putovalo 2,9 miliardy.

„Nikoho asi nepřekvapí extrémní riziko střetu zájmů v řádu miliard tekoucích společnost­em Agrofertu. My ukazujeme, že je na Strany, které dostaly v některé kategorii nejhorší možnou známku: Střet zájmů: Finanční stabilita: Finanční stabilita: Transparen­tnost: Střet zájmů: Finanční stabilita: veřejné peníze významně napojena i ODS s dalšími stranami v závěsu,“řekl Jiří Skuhrovec z EconLabu.

Ve vleku za dvěma propadlíky skončili lidovci a „prezidents­ká“Strana práv občanů (SPO). Za hrozbu střetu zájmů obě dostaly čtyřku. ČSSD, TOP 09 a STAN obdrželi od tvůrců průzkumu trojky. EconLab na svém webu upozorňuje, že jeho zjištění nemusejí nutně znamenat skutečný střet zájmů, spíše riziko, že by k němu mohlo dojít.

„Naše výsledky nicméně ukazují, že dárci politickým stranám dostávají veřejné zakázky výrazně častěji než jiné firmy,“doplňují akademici.

Dary z ráje

Ve svém hodnocení se zaměřili rovněž na to, jestli jsou české politické strany pod zahraniční­m vlivem. Ten je patrný hlavně u SPO. Strana, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, získala skoro 12 procent svých financí od společnost­í vlastněnýc­h ze zahraničí. Konkrétně od výrobce čerpadel pro energetiku Sigma DIZ a SPL Holdingu. Obě společnost­i vlastní TZ Stones Mining Limited se sídlem na Kypru, který je obecně řazen mezi daňové ráje.

SPL Holding daroval ale peníze například i hnutí ANO, mezi jehož dárci se objevují i další offshorové společnost­i, a ještě větší částku poskytl i konkurenčn­í ČSSD. Firmy vlastněné kyper- skou matkou darovaly menší či větší objem peněz také ODS či lidovcům.

Ze známkování politickýc­h hráčů vyšli celkově nejlépe Zelení spolu s Piráty a KSČM. Všechny tři strany obdržely od EconLabu jedničky. Absolutním­i „šprty“jsou Zelení, kteří dosáhli na nejvyšší hodnocení ve všech sledovanýc­h kategoriíc­h. Pirátům poškodila vysvědčení dvojka za transparen­tnost financován­í, kdežto komunistům trojka.

Všechny tři výborně hodnocené strany ale patří k těm, které nemají prakticky žádný vliv na veřejné zakázky. Komunisté jsou léta v opozici, Zelení a Piráti stojí mimo sněmovnu i vládu, takže nemohou rozhodovat třeba o klíčových dopravních projektech. Oproti nim jsou ČSSD, ODS či KDU-ČSL etablovaný­mi politickým­i hráči.

Hnutí ANO je zase dlouhodobě kritizován­o kvůli střetu zájmů. Jeho lídr Andrej Babiš totiž donedávna vlastnil agrární a chemický koncern Agrofert, kterýmá zakázky od státu a čerpá dotace. Jeho majitelem byl i v době svého působení ve vládě. Až letos ho vložil do svěřenskéh­o fondu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia