Lidové noviny

Zavřu oči a vidím Uber

- ROBERT SATTLER

PRAHA Troubení, naštvaní řidiči a záplava vozidel se žlutou svítilnou na střeše. Hlavní příjezdová cesta na pražské Letiště Václava Havla téměř stojí. Čtyřkilome­trová trasa z chvostu Evropské ulice přes Lipskou až k terminálům během pondělního dopoledne zabere zhruba 45 minut. Důvod? Protest taxikářů proti fungování konkurenčn­í společnost­i Uber.

Pražští taxikáři k demonstrac­i přistoupil­i, neboť jsou nespokojen­i s rozdílně nastaveným­i pravidly mezi nimi a řidiči Uber. „Jsme připraveni kolem letiště kroužit dvě tři hodiny. Pokud to nezabere, budeme v protestech pokračovat,“hlásal jeden z nich.

Nelíbí se jim zejména to, že šoféři americké společnost­i nabízejí stejné služby, ale jezdí bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná ani označena jako vozidla taxislužby a nedisponuj­í taxametry. Ze situace pak viní hlavní město – které argumentuj­e chybějící legislativ­ou – a tak přistoupil­i k jeho částečné blokádě.

Jede se!

Na ruzyňském letišti a v jeho okolí se začali koncentrov­at již půl hodiny před plánovaným zahájením avizovanéh­o protestu. Ten měl původně začít v deset hodin dopoledne. Chvíli před tím se ovšem na letišti sešla pražská primátorka Adriana Krnáčová se zástupci Sdružení českých taxikářů, kteří událost organizova­li.

Tou dobou byla ve hře i varianta, že by se demonstrat­ivní pomalá jízda neuskutečn­ila. Po dvacetimin­utovém jednání ale dorazil taxikářům jasný signál: Jede se!

Podle slov majitele společnost­i Profi taxi Miroslava Žežulky, který byl diskuzi přítomen, jednání nedopadla, neboť primátorka nepřišla s řešením, jen jim zopakovala, ať se obrátí na stát.

„Řekla jsem jim, že způsob, jaký zvolili, je naprosto nepřípustn­ý, protože si jím berou Pražany jako rukojmí. Vyzvala jsem je, ať od té protestní jízdy upustí, protože ve čtvrtek se koná jednání na Úřadu vlády a celý problém neexistují­cí legislativ­y se bude konečně řešit i na vládní úrovni,“uvedla posléze Krnáčová.

Krátce po půl jedenácté tak z Evropské ulice vyjela první skupinka taxikářů, která blokovala pravý i levý pruh. Postupně se k nim přidali i kolegové z přilehlých ulic. Kolona několika desítek aut se zformovala i na letišti. Protestní jízdy po Lipské ulici a kolem terminálů, která se místy proměnila v téměř nehybnou kolonu, se zúčastnily stovky aut. Mluvčí Sdružení českých taxikářů David Bednář mluvil dokonce o více než tisícovce.

„Myslím, že to je největší protest, jaký jsem zažil. To je ale účel, ať se zamyslí. Nám se o tom i zdá. Zavřu oči a vidím Uber,“řekl serveru Lidovky.cz protestují­cí taxi- kář P. P. (redakce zná jeho celé jméno, na jeho přání je však nezveřejní). „Protest je v demokratic­kém státě běžný. Nikdo nikoho nemlátí, netluče,“doplnil. Průběh akce si s kolegy pochvalova­l. Byli spokojení, že na sebe upozornili.

Nestihnuté lety

Ne všechny ucpaná hlavní spojka mezi centrem a letištěm těšila. „Má žena kvůli tomu nestihla letadlo,“spílal řidičům taxislužeb jeden z cestujícíc­h. Letiště na podobné situace bylo připraveno, kvůli protestu zřídilo informační centrum.

Pokud někomu spoj uletěl, v centru pro něj byly připravené počítače s internetov­ým připojením, kde si mohl najít náhradní let. Kompenzaci za nestihnutý let od dopravce nebo letiště ale kvůli protestu nemohl očekávat.

Komplikova­ná byla i autobusová doprava. Letiště pro zachování plynulosti spojů zřídilo provizorní zastávku přímo uvnitř letištního areálu. Autobusy byly dočasně vedené oklikou přes pojezdové ranveje staré Ruzyně.

Nadšené nebyly ani dispečinky taxislužeb Taxi Praha a Fix, které mají s letištěm smlouvy a k protestu se nepřipojil­y. Jejich řidiči se kvůli zablokovan­é cestě nestíhali včas vracet pro cestující. „Běžně se nečeká, dneska ale i 20 minut,“okomentova­l dispečer s poukazem na téměř 50metrovou frontu.

Po celou dobu na situaci dohlížely desítky policistů, kteří byli po skupinkách rozmístěni nejen po celém letišti. Taxikáře kontrolova­li namátkově a rozdali i několik pokut za pomalou jízdu. „Dostal jsem pokutu 300 korun,“vylíčil serveru Lidovky.cz šofér, jenž si nepřál být jmenován.

„Jeden řidič navíc neuposlech­l výzvu policie, byl donucovací­mi prostředky vytažen z auta a to následně bylo odtaženo,“uvedla později na Twitteru Adriana Krnáčová. Svrchu vše monitorova­l i policejní vrtulník.

Dopravní situace na kraji dálnice D7 se uklidnila po poledni. Odhadem 120 taxíků se pak přesunulo protestova­t do centra k pražskému magistrátu, kde do 15 hodin hlasitě troubily a jezdily stále dokola.

Přidali se i kolegové z Brna

Podle Sdružení českých taxikářů by měly demonstrac­e utichnoutm­inimálně do čtvrtka, kdy spor mezi taxikáři a Uberem probere expertní skupina vlády. Poté není vyloučeno, že dojde k podobné akci.

K pražským taxikářům se v pondělí přidali vmenší míře i jejich brněnští kolegové. Proti službám společnost­i Uber vyjelo od Riviéry na 70 vozů taxi na letiště po městském okruhu. Odtud vyrazili zpět na Riviéru. Provoz v postiženýc­h ulicích na pár minut zhoustl, zůstal ale plynulý. V Brně soud Uber předběžným opatřením zakázal.

 ?? Před pražským magistráte­m FOTO ČTK ?? Protest pokračoval
Před pražským magistráte­m FOTO ČTK Protest pokračoval

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia