Lidové noviny

Krnáčová: S Uberem se domluvit nedá

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „Kontroluje­me Uber stejně jako jiné taxislužby. Když poruší zákon, dostanou pokutu,“řekla LN primátorka Prahy

(ANO).

riana Krnáčová Ad-

LN Proč se vám nepodařilo dohodnout řešení na dopoledním jednání s taxikáři?

Na čem bychom se tam měli domluvit? Taxikáři udělali takové gesto, že se sejdeme a pobavíme. Slíbili, že blokovat nebudou, a nedodrželi to. Pro mě je to zklamání. Chápu jejich situaci, ale způsob, jakým si vynucují nápravu, je úplně mimo. My nemůžeme dělat víc, než už děláme. Kontroluje­me a dbáme na to, aby se dodržovaly zákony. Teď se konečně někdo chytil za nos a svolává setkání na čtvrtek.

LN Je nutné, aby vznikl nový zákon, aby bylo možné Uber regulovat? Nejde to už nyní?

Potřebuju vědět, jak to regulovat, nejsem expert, abych věděla, jak se mají řídit digitální platformy. Nebo ať nám dá ministerst­vo zmocnění, pak si poradíme.

LN Chápu, že na problém sdílené ekonomiky je třeba legislativ­a, ale Uber se dá přece postihovat už teď.

Jenomže s Airbnb jsme se domluvili, s Uberem se domluvit nedá. Řekli jsme jim tehdy, ať zveřejní údaje, kdo s nimi jezdí, kdo má živnostens­ké oprávnění, ať ukážou, že je to v souladu s legislativ­ou, ať to funguje jako v Německu. Dle mého názoru to není žádná sdílená ekonomika, najímají si lidi na ježdění, takže na ně nahlížíme jako na klasickou taxislužbu, nic jiného to není. Kontroluje­me je stejně jako jiné taxislužby. Když poruší zákon, dostanou pokutu.

LN Ministerst­vo dopravy také říká, že to není sdílená ekonomika, ale taxislužba. Dá se pak argumentov­at absencí zákona?

Ano, protože funguje na určité digitální platformě, která nekomuniku­je se státem. Airbnb taky nekomuniku­je se státem a existuje mnoho dalších digitálníc­h platforem do budoucna, které budou ve stejné situaci. Očekávám od státu, že tento byznys začne regulovat. Nechci dělat změny jen na úrovni města. Jsem poslední, kdo by chtěl něco zakazovat, ale je tu nějaký trh, na něm dvě skupiny proti sobě a já nemám tu moc, abych to regulovala. Nemůžu napsat regulaci pro Prahu, když se to týká celé země. Brno nebo Ostrava mohou mít jiné potřeby, musí to být zákon pro všechny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia