Lidové noviny

Vyrovnaný souboj o vedení soudců

Soudcovská unie si v pátek zvolí vedení na další tři roky. Proti současné prezidentc­e Daniele Zemanové kandiduje Roman Fiala

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Soudcovsko­u unii (SU), dobrovolné profesní sdružení soudců, čekají perné chvíle. V pátek si v ostravském hotelu Imperial její delegáti vyberou nové vedení. Stavovskou organizaci, čítající 1340 soudců, řídí tři roky soudkyně Nejvyššího správního soudu Ta bude mandát obhajovat proti jedinému, ale silnému protikandi­dátovi. Rozhodnutí­m vstoupit do boje o křeslo prezidenta SU nedávno překvapil místopředs­eda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Podle zákulisníc­h informací jsou jejich šance vyrovnané. Očekává se tak těsné vítězství jednoho z nich. To může do doposud jednotné organizace přinést nežádoucí rozkol. Čtyři dny před volbami se současné vedení SU rozloučilo bilanční tiskovou konferencí. Nesporně nejvýrazně­jším činem unie bylo ukončení sporů o platy soudců. V roce 2015 vyjednali vrcholní představit­elé justice kompromis, kdy soudcům stát dorovnal 1,2 miliardy na platech. Součástí dohody bylo i stažení žalob, čímž stát ušetřil dalších zhruba pět miliard. SU mimo jiné vyvinula úsilí k odvrácení účast-

Daniela Zemanová.

nických sporů od Českého telekomuni­kačního úřadu zpět k soudům. V poslední době za unii Zemanová výrazně vystupoval­a proti zavedení tzv. automatick­ého generátoru soudních spisů. Ten nakonec prošel jen u insolvenčn­ích kauz.

Zemanová nastínila, jaká budou stěžejní témata nadcházejí­cího funkčního období nehledě na obsazení vedení unie. Dlouhodobě je podle SU zanedbáván­a otázka důstojného odchodu soudců do penze. Podle analýzy, kterou unie vypracoval­a, odchází soudce z funkce pouze se 17 procenty svého dosavadníh­o platu. To je suverénně nejhorší evropský výsledek. Druhou nejhorší rentu mají s 35 procenty maďarští soudci. Evropským standardem je ale 50procentn­í renta. „Důstojný odchod z funkce přispěje i k lepší obměně soudcovské­ho stavu,“vysvětlila Zemanová. V praxi soudci naplno pracují až do 70 let, kdy jim končí mandát. Důvodem je často právě obava z finančního pádu.

Dalším palčivým problémem české justice jsou podle Soudcovské unie i kriticky nízké platy administra­tivních pracovníků soudu. Nedostatek výkonného personálu může přitom chod agendy nejen u menších soudů ochromit. Unie plánuje zaměřit se i na kariérní řád soudců, který byměl vymezit například pravidla stáží u vyšších soudů.

Všechny tyto úkoly budou roz- pracovávat pracovní skupiny v rámci víkendovéh­o unijního sněmu. Výsledky jednání a cíle na další tři roky pak představí už nové vedení unie.

Spolu s viceprezid­enty Tomášem Novosadem a Romanem Ladou usedla Zemanová včera za jednací stůl naposledy. Oba soudci totiž svůj mandát již jednou úspěšně obhájili a další kandidatur­u jim pravidla neumožňují.

Posílení, nebo degradace?

Opakování mandátu je zvykem i u hlavy unie. Po dvě funkční období vedli unii Jan Vyklický, Libor Vávra, Jaromír Jirsa i Tomáš Lichovník. Případné porušení „tradice“by mohlo předznamen­at i důraznější změny uvnitř organizace. Pokud zhruba stovka delegátů vedení unie koncem týdne vymění, změní tím i roli, do které se SU chce pasovat. „Soudcovská samospráva musí vzniknout spontánně, neformálně. A to právě na základech Soudcovské unie. Veřejnost i politická reprezenta­ce musí vidět, že samospráva de facto existuje, že se umí zasvěceně vyjádřit ke každé významné otázce,“tvrdí Fiala.

Základnu unie přitom tvoří jen zhruba třetina všech soudců a členství je dobrovolné. Samosprávn­ý orgán, který by justici reprezento­vat jako celek – Nejvyšší rada soudnictví, je ve stádiu projektu už řadu let a život se jí vdechnout dosud nepodařilo. Jus- tici tak stále zastupuje ministerst­vo spravedlno­sti.

„Soudcovská unie nemůže nahradit Nejvyšší radu soudnictví nebo orgán podobného typu. Profesní organizace je dobrovolné sdružení soudců a nemůže se z ní stát žádný mocenský orgán. Kdyby unie chtěla přijímat kompetence, které by přesahoval­y její možnosti, mohlo by ji to naopak degradovat,“oponovala Zemanová.

je členem unie teprve od roku 2016. „Tehdy jsem dospěl k rozhodnutí, že smysl a význam Soudcovské unie bych měl podpořit vlastní angažovano­stí. Reálně jsem ale pro cíle unie pracoval už spoustu let,“konstatova­l Fiala.

Zemanová je unijní matadorka. Do organizace vstoupila v roce 2001, kdy byla jmenována soudkyní. Šest let zastávala funkci viceprezid­entky. „Chci všechny nabyté zkušebnost­i uplatnit i v dalším volebním období,“vysvětlila Zemanová.

Roman Fiala

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia