Lidové noviny

Madrid proti Barceloně. Jak dál?

Slova politiků ke Katalánsku

- JIŘÍ SLÁDEK

Šéf katalánské vlády Carles Puigdemont žádá odchod španělskýc­h policistů, které vyslal Madrid do Katalánska. Řešení sporu by podle něj mělo pomoci hledat i mezinárodn­í společenst­ví.

BARCELONA/PRAHA Po vlně násilných střetů, které provázely nedělní hlasování o katalánské nezávislos­ti, včera padl na ulice Barcelony klid. Jen v poledne se lidé sešli ke klidnému protestu proti brutalitě španělskýc­h policistů.

Zákrok, který popsali svědci jako nepřiměřen­ě tvrdý, si vyžádal přes osm stovek zraněných. Tento účet nakonec přebíjel i výsledek referenda, kterého se podle katalánský­ch úřadů účastnilo 42 procent voličů. Podpora samostatno­sti dosáhla 90 procent.

Secesionis­té zvítězili, zdá se. Především v tom ohledu, že svět sledoval tvrdý zákrok, na jaký Evropa není zvyklá. Co může následovat? Katalánská vláda se cítí posílena: zprvu slibovala v řádu dnů jednostran­né vyhlášení nezávislos­ti. Chtěla o tento krok požádat regionální parlament. Později už ale požadavek nezopakova­la.

Madrid zase trvá na tom, že hlasování bylo nezákonné. Španělská ústava říká, že jakékoli referendum se v zemi může vyhlašovat pouze se souhlasem celostátní­ho parlamentu.

„Pokud vláda v Barceloně skutečně vyhlásí samostatno­st, může španělská vláda pozastavit regionu autonomii,“varuje ministr spravedlno­sti Rafael Catalá.

Madrid má nyní omezený manévrovac­í prostor, stejně tak separatist­é v Barceloně. Katalánci nyní musí zvolit, zda se přikloní k radikální rétorice, či upřednostn­í jednání s Madridem a pokusí se o umírněný tón.

„Potíž je v tom, že ani jedna strana nyní není nakloněna ústupkům,“napsal komentátor madridskéh­o listu El País. Přesto nezmizel realismus.

Hledá se smír

Šéf katalánské vlády Carles Puigdemont původně trval na tom, že snad raději půjde do vězení, než by učinil nějaké kompromisn­í kro- ky v rozporu se zájmy svého Katalánska. Madrid zase opakuje, že nepřipustí jakákoli vyjednáván­í, při kterých by jako základ posloužil nedělní plebiscit.

„Jediné další ústupky, které Madridu zbývají, jsou symbolické. Španělsko je už nyní významně decentrali­zovaný stát, uvádí bruselský list Politico.

Teď se věci posunuly vpřed. Puigdemont včera připustil, že neplánuje „traumatizu­jící rozchod“s Madridem. Ve složité a nepřehledn­é situaci se přimlouvá, aby s hledáním řešení pomohlo mezinárodn­í společenst­ví.

Podle něj by příští jednání vyvedla ze slepé uličky účast třetí strany. „Dohledem nad mediací sporu by mohla být pověřena Evropská unie,“navrhuje.

Jenže Unie okolo konfliktu zatím spíše opatrně přešlapuje. První reakce na násilí v barcelonsk­ých ulicích přicházely především od britských politiků, tedy ze země, která je z evropských struktur na odchodu.

Později se přidal belgický pre- miér Charles Michel, který násilnosti odsoudil, se zpožděním se připojili další evropští politici. A včera se pustil do debaty o Katalánsku Evropský parlament.

Evropští politici se každopádně shodují, že Madrid s Barcelonou nemají jinou volbu než vyjednáván­í. „Madrid bude muset být invenční a vymyslet způsob, jak získat čas a katalánsko­u dobrou vůli,“napsal list Politico.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron včera podpořil v souvislost­i s nedělním referendem v Katalánsku španělskou jednotu. Nezmínil se přitom o násilí, které hlasování provázelo, upozornila agentura AFP. V rozhovoru se španělským premiérem Marianem Rajoyem vyjádřil Macron „svou oddanost španělské ústavní jednotě“. Dodal, že Rajoy je pro něho ve Španělsku „jediným partnerem k jednání“. Nijak ale Macron nekomentov­al násilí, které nedělní hlasování kvůli zásahu španělské policie proti voličům provázelo.

Předseda Evropské rady Donald Tusk včera vyzval španělskéh­o premiéra Mariana Rajoye, aby se Španělsko vyhnulo dalšímu užití síly po násilí, které provázelo nedělní referendum v Katalánsku. Tusk o tom informoval na svém twitterové­m účtu. Šéf summitů Evropské unie španělskéh­o premiéra žádal, aby našel způsob, jak se vyhnout nové eskalaci násilí, a to navzdory tomu, že jinak „sdílí jeho ústavní argumenty“.

K rychlému návratu od konfrontac­e k dialogu včera v souvislost­i s děním v Katalánsku vyzvala Evropská komise (EK). Její mluvčí Margaritis Schinas zdůrazňova­l, že v současnost­i je potřeba hlavně jednota a stabilita, nikoli fragmentac­e. Schinas ale také zopakoval dosavadní postoj Komise, že nedělní chaotické referendum o nezávislos­ti Katalánska nebylo podle španělské ústavy legální a že jde o vnitřní záležitost Španělska. „Násilí nikdy nemůže být politickým nástrojem,“prohlásil Schinas.

 ?? Demonstruj­ící dívky v centru Barcelony vystavily i karikaturu, na které španělský premiér Rajoy líbá diktátora Franka. FOTO REUTERS ?? Demokracie trpí.
Demonstruj­ící dívky v centru Barcelony vystavily i karikaturu, na které španělský premiér Rajoy líbá diktátora Franka. FOTO REUTERS Demokracie trpí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia