Lidové noviny

Reakce španělskýc­h úřadů byla šílená

- MILAN ROKOS

LN Kde jste hlasoval a jak u vás referendum probíhalo?

Hlasoval jsem v Esponelle, malé vesnici o 400 obyvatelíc­h na severu Katalánska, nedaleko Girony. Den začal dobře, někteří lidé byli u volebních místností už v šest ráno, aby španělské policii zabránili je uzavřít. Já sám jsem hlasoval kolem desáté hodiny dopoledne. Všichni se usmívali, byli šťastní, že mohou hlasovat. Byly tam rodiny s dětmi, staří lidé, mladí...

Když jsem pak doma obědval, zavolal mi kamarád, že do vsi přijela španělská policie. Okamžitě jsem tam šel. Bylo to strašné – přijelo asi sedmdesát policistů oblečených jako Robocop a tlačili lidi na stranu. Sousedé se nijak nebránili, jen zpívali katalánsko­u hymnu. Policisté se zbraněmi vešli dovnitř, byli ale frustrovan­í, protože urna s našimi hlasy už tam nebyla.

Věděli jsme, že mohou přijít, a měli jsme plán urnu vynést zadním vchodem a schovat. Policie rozbila dveře kanceláře, mysleli, že ji tam najdou. Nakonec odjeli ve svých bílých dodávkách do dal- ší vesnice a lidé na ni volali „Fora! Fora!“, to znamená ven, ven.

LN Co vaši kolegové, přátelé a rodina? Šli hlasovat? Měli strach z policie?

Někteří z mých kolegů a členů rodiny měli problémy u volebních místností v Barceloně, kde policie použila zbytečné násilí proti lidem, kteří šli jen hlasovat. Někteří příbuzní se báli policie, volit šli ale všichni (věděli jsme, že se mohou objevit kdykoliv). Všichni si uvědomoval­i, že je to významný den.

Nakonec jsme byli rádi, že můžeme hlasovat a bránit urny před španělskou policií. Výsledek byl téměř 90 procent hlasů „ano“pro nezávislos­t. LN Co říkáte reakci španělskýc­h úřadů?

Byla šílená. Nechtějí s námi mluvit, jen poslali policii, která provedla brutální represi. Na konci dne jako obvykle lhali a předstíral­i, že to, že šli volit, byla provokace katalánské­ho lidu. Pan Rajoy poté dokonce gratuloval policii. To je strašné. Svět ale viděl, co se 1. října v Katalánsku stalo.

LN Je ještě nějaká šance na usmíření, nebo je rozdělení Španělska už nevyhnutel­né?

Od roku 2012 miliony Katalánců demonstruj­í každé 11. září – což je náš státní svátek – za nezávislos­t. Místo toho, aby s námi začala mluvit, španělská vláda tvrdí, že jsme jen menšina manipulova­ná katalánský­mi politickým­i vůdci. Ale no tak, miliony lidí nelze tak snadno manipulova­t. A nemohou říci, že by to bylo něco nového. Každé 11. září vyjdeme do ulic, abychom řekli „Už dost“. Poté, co se stalo 1. října, nebude usmíření jednoduché. Měla by se k tomu vyjádřit také EU.

„Po tom, co se stalo 1. října, nebude usmíření jednoduché,“řekl LN o nedělním referendu katalánský novinář Xavier Moret, který se živí psaním o cestování.

LN Myslíte, že by přišlo hlasovat víc lidí, kdyby nebylo policejníc­h obstrukcí?

Možná. Někteří lidé se rozhodli zůstat doma, protože měli strach ze španělské policie. Na druhou stranu to ale byla politika premiéra Rajoye a přítomnost policie, která přiměla mnoho lidí jít hlasovat a bránit volební místnosti. Cítili totiž, že španělská vláda Katalánsko ponižuje. Byla to tedy i otázka národní hrdosti.

 ?? Xavier Moret FOTO ARCHIV MAFRA ??
Xavier Moret FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia