Lidové noviny

„Od dob Franka se nic podobného nestalo“

- RICHARD CORTÉS

BARCELONA/PRAHA Španělští policisté, kteří přijeli o víkendu zabránit referendu v Barceloně a dalších městech, působili od počátku odhodlaným dojmem.

„Vypadalo to, jako by očekávali barikády a ozbrojený odpor. Bylo to celé úplně předimenzo­vané, naprosté šílenství. Mému kamarádovi Rogeru Espovi, saxofonist­ovi ze skupiny Soweto, vystřelili oko gumovým projektile­m,“vylíčil situaci pro LN Roger Villanueva, katalánský profesioná­lní hudebník.

V neděli pomáhal s referen- dem, jeho volební místnost se nacházela blízko centra Barcelony, v těsném sousedství katedrály Sagrada Familia. Vzpomíná, že španělská vláda již před pár týdny naznačila tvrdý postup.

Lidé se ale připravova­li jako vždy, jako na normální volby. „Tady v Katalánsku máme Mossos d’Esquadra (Chlapci na stráži), lokální policii. Federální Guardia Civil v Katalánsku už léta fakticky neexistuje,“vysvětluje Roger Villanueva. Madrid ji pošle jenom tehdy, když se něco děje.

Už dva týdny byly podle něj v barcelonsk­ém přístavu zakotveny dvě obrovské výletní lodi s tisí- ci policisty, očekávajíc­ími příkazy, aby zabránili referendu. Nenarazili ale na žádný odpor. V katalánské metropoli byli jen lidé „vyzbrojení“svou identifika­ční kartou, kteří chtěli volit.

„Byl to teror“

„Mně je sedmadvace­t let, ale u hlasovacíc­h místností byli i padesátile­tí či šedesátile­tí lidé, moje matka, děda, kterému je devadesát,“vypráví Villanueva. Policie neváhala a začala střelbu gumovými projektily. V Katalánsku jsou zakázané od roku 2014. „Policie ale tento zákon ignorovala a střílela do lidí. Bylo to hrozné.“

Villanueva se celý den pohyboval od jedné volební místnosti ke druhé, pomáhal ostatním.

„Nejhorší byl ten děsivý teror. Byli tam normální lidé, kteří šli k volbám, a najednou přijedou dodávky a vyskáčou policejní těžkooděnc­i v přilbách, se štíty a obušky. Ještě před fyzickým násilím se k nám chovali, jako bychom byli delikventi. Už několik týdnů jsme byli televizí „krmeni“nenávistí. Může se to zdát jako hloupost, ale viděli jsme videa lidí (Španělů), kteří vyprovázej­í příslušník­y Guardia Civil „do boje“proti Kataláncům a křičí „A por ellos!“. (Na ně!) Copakmy jsme ně- jací „oni“? Říkají nám tím, že jediné, co chtějí, je nás rozdrtit. My jsme chtěli jenom volbu. Co jsme viděli, nebyla profesiona­lita,“je přesvědčen Roger Villanueva.

„Lidé byli jako opaření“

Nemá rád násilí. Ví ale, že je policie potřebná, že jsou chvíle, kdy je třeba použít i síly.

„Tato síla ale může být uplatněna buď profesioná­lně, nebo emotivně. Policisté křičeli na ženy ‚Zorra!‘ (Děvko!). Chápu, že máš práci, kterou musíš dělat, ale nenadávej mi! Bylo v tom spoustu vzteku, lidé zůstávali jako opaření,“pokračuje v líčení víkendové- ho násilí. „Já nejsem příliš pro nezávislos­t ani pro referendum. Ale když to zakážou a já vidím, že lidé v mém okolí chtějí hlasovat, říkám žijeme v demokracii, je tu tato potřeba, měla by se uspokojit. Teď už nejde o nezávislos­t, ale o to, že centrální vláda se ukázala stejně fašistická, jako byla ta před 30 lety,“dodává hudebník.

„Nikdo si toho předtím moc nevšímal, ale s tím, co se stalo teď v Katalánsku, se to ukázalo v jasném světle. Generace mých rodičů žila za Frankova režimu. Říkají, že to, co se děje, je diktatura. Od Franka se nic takového nestalo,“uzavírá Villanueva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia