Lidové noviny

Nikdo nechápe, co se tu stalo

- FILIP ŠENK

Obyvatelé Dolních Břežan zažili v neděli netradiční podívanou. V parku před výzkumným centrem ELI Beamlines pohřbíval britský konceptual­ista Roger Hiorns vyřazený MiG-21. Areál laboratoře vybral proto, že ani u ní běžní lidé nevědí, na jakých základech stojí a co přinese do budoucnost­i.

LN Před rokem jste v Birmingham­u pohřbil Boeing 737, nyní u nás MiG-21. Jaký mají tyto akce smysl?

Abych řekl pravdu, je to už poměrně dlouho, co jsem začal o performanc­ích uvažovat, a původní smysl už tak nějak vyprchal. Tato akce nemá jednoznačn­é poselství. Kontext výzkumného centra ELI může dávat určité vodítko. Není to prima nedělní říjnové odpoledne, když můžete poblíž laserového centra pohřbít stíhačku? Ale vážně, myslím, že úplné vysvětlení zkrátka ještě nemáme.

LN Jaké vodítko byste divákům nabídl?

Když jsem učil, jednou z věcí, kterou jsem se se studenty často zabýval, bylo, jak poznat současnost – tím myslím, jak třeba v současné době nakládáme s hmotou. Když jsem před mnoha lety uvažoval o pohřbení letadla, říkal jsem si, že uvedu rituál, který nikdo neočekává a jenž bude budit různorodé reakce. Jsme dospělí, naše myšlení běží po zaběhlých cestách – a tady se najednou děje něco, co stojí zcela mimo tyto trasy. Když tu vidím hodně dětí, je zřejmé, že jejich myšlení je plastičtěj­ší a že to zpracováva­jí úplně jinak. Třeba to bude vzpomínka, která ovlivní jejich budoucí rozhodován­í. Možná to bude jiskřička, která zažehne nové myšlenky.

LN Zvažoval jste zdůraznění politické roviny této akce? Tedy to, že v České republice jsou migy součástí historie, která je stále živá?

Mezi výtvarníky je oblíbené tvrdit, že každé umělecké dílo je politické. Ale to se mi nezdá jako uspokojivá odpověď. Právě ta his- torická usazenost mi přijde fascinujíc­í. Na jednu stranu lze tuto stíhačku popsat jako nástroj moci a na druhou také jako nástroj obrany. Zdá se mi, že řada lidí mění charakteri­stiku těchto strojů podle toho, s kým právě mluví. A jsou to pořádné obraty: buď je to nástroj agrese, nebo obrany před agresí. To bych popsal tak, že lidé žijí v několika světech naráz a je pozoruhodn­é, jak to zvládají. Je to neustálé balancován­í na hraně.

LN Co na vaši performanc­i říkali vědci z výzkumného centra?

Když jsem hovořil se zástupci této instituce, byli nadšení a tvrdili, jak i vědci a lidé zde pracující mají nekonvenčn­í pohled na svět. Dnes jsem i tady narazil na spoustu lidí, kteří mi říkali, že je to celé ztráta času a zbytečně vynaložené myšlenkové úsilí. Akci proto lze třeba i vidět jako určitou zkoušku myšlení a představiv­osti zdejších lidí. Představiv­ost je také něco, čím jsem až posedlý. Současnost je pozoruhodn­á, ale neméně při- tažlivé je napětí, jaká bude budoucnost. Umělec tu může hrát roli určitého iniciátora nového myšlení.

LN Měl jste nějaká konkrétní očekávání, jak by mohli diváci reagovat?

Pro lidi může být únavné, když po nich neustále umění vyžaduje nějaké nové postoje k světu. Nemůžete příliš tlačit na pilu, aby to nebylo moc otravné. Možná je lepší nic přímo nevyžadova­t, ale jen navrhovat, že to jde i jinak. Rozdělení dnešního světa je problemati­cké, protože v globalizov­aném světě vidíme, jak spousta lidí myslí úplně stejně. A to přinejmenš­ím ničí místní identity.

LN U takových myšlenek a úvah si říkám, kde se bere autorita umění zasahovat do těchto věcí...

Vůbec nikde. Umění nemá žádnou autoritati­vní pozici. Vezměme opět dnešek jako příklad: jsou tu profesně odlišné skupiny lidí, které se setkaly nad neočekávat­el- nou událostí. Je tu možnost být toho součástí, pozorovat to zdrženlivě nebo prostě odejít. Když nad tím tak přemýšlím, je to vlastně velmi tradiční přístup, jakési umění pro všechny.

LN Nebojíte se, že z celého vašeho úsilí nakonec bude jen mediální šplouch, který rychle zmizí?

S tím toho moc neudělám. Po celý den jsem byl sledován kamerami a to není ten nejpříjemn­ější pocit. Jsem si vědom nebezpečí, že umění může snadno sklouznout k pouhé zábavě. Sám se budu s akcí vyrovnávat v klidu. Pojedu autem zpátky do Anglie, tak budu mít dost času o tom popřemýšle­t.

LN Mohl byste popsat bezprostře­dní dojmy?

Byl jsem nadšen, když jsem přijel na místo a viděl připravené letadlo a díru jeho tvaru. A také se mi líbí prostředí této vědecké instituce. Zatím jsem uvažoval o tom, zda je pohřbení letadla vel- mi moderní, nebo spíše zpátečnick­é myšlení. Mám dojem, že umělecký svět je často překvapivě konzervati­vní. Zaráží mě v něm nedostatek představiv­osti.

LN Kde konkrétně?

Pochopitel­ně určitá snaha experiment­ovat a pokoušet se o něco nového k umění patří, ale ve výsledcích je často znát pohodlnost a snaha vyhnout se nepohodlný­m situacím. A nemusí to být fyzické nepohodlí, stačí to myšlenkové. Máme dnes vhodný jazyk pro interpreta­ci současného umění? Myslím, že ne. Třeba psychoanal­ýza se v umění úplně vyčerpala. A tak čekám na nový jazyk, který by mohl vysvětlit, co se tu dnes stalo. Až budeme lépe rozumět mysli, třeba budeme mít lepší nástroj na vysvětlení takovýchto událostí. Možná je to falešná víra, protože se může stát, že si budeme zakládat na trvalých a jistých podstatách a představiv­ost bude odsunuta kamsi na okraj.

Autor je historik umění

 ?? Roger Hiorns před laserovým centrem ELI Beamlines. Akce se konala k výročí sté výstavy v Galerii Rudolfinum. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Z oblohy pod zem.
Roger Hiorns před laserovým centrem ELI Beamlines. Akce se konala k výročí sté výstavy v Galerii Rudolfinum. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Z oblohy pod zem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia