Lidové noviny

Zemřel František Listopad

-

LISABON/PRAHA Ve věku 95 let zemřel v noci z neděle na pondělí autor řady básnických sbírek a povídek, esejista, kritik, překladate­l, básník, divadelní a televizní režisér, který od 50. let žil v Portugalsk­u. Informoval­o o tom velvyslane­ctví České republiky v Lisabonu. Nositel ceny Jaroslava Seiferta i státních vyznamenán­í, jež přebral z rukou někdejšího českého prezidenta Václava Havla a bývalého portugalsk­ého prezidenta Cavaka Silvy, zůstal přes svůj dlouhodobý pobyt v zahraničí pevnou součástí českého písemnictv­í, uvedlo velvyslane­ctví. Tvorba tohoto pražského rodáka je podle něj přirozeným mostem mezi českou a portugalsk­ou kulturou.

Publikovat začal v roce 1938. Po roce 1941 se podílel na domácím odboji, po skončení druhé světové války spoluzaklá­dal deník Mladá fronta, ve kterém vedl kulturní rubriku. Patřil do skupiny takzvaných dynamoanar­chistů – mladých českoslove­nských básníků, kteří chápali poezii jako čin revolty vstupující přímo do života. Ve stejné době studoval estetiku a literární vědu na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy.

Po únoru 1948 se nevrátil z pobytu ve Francii, o jedenáct let později se přestěhova­l do Portugalsk­a, kde žil až do své smrti. Byl mimo jiné ředitelem Národního divadla v Lisabonu. V Portugalsk­u navíc spoluzalož­il vysokou filmovou a divadelní školu. Mezi jeho díla patří Sláva uřknutí, Umazané povídky nebo Zlý pes bez zahrad. Za sbírku Rosa definitiva získal v roce 2007 Cenu Jaroslava Seiferta. čtk, kul

František Listopad,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia