Lidové noviny

Ringo je nejlepší v bonusech

- ONDŘEJ BEZR

Nové album bývalého Beatla Ringa Starra ukazuje silné stránky i slabiny celé jeho sólové kariéry. A potvrzuje úsloví, že méně je v tomto případě opravdu více.

Nikdy nebyl žádný virtuos, přesto právem patřil v 60. letech k nejvlivněj­ším rockovým bubeníkům. Není ale náhoda, že už na deskách Beatles zpíval písničky buď vysloveně „dětské“, nebo takové, ve kterých s upřímností uplatnil svůj v podstatě naivistick­ý zpěv a „přibližnou“intonaci. V jeho sólové kariéře vždycky nastal problém, když se pokusil stín vlastní přirozenos­ti překročit. A je tomu tak i v některých číslech jeho nového alba Give More Love.

Samé hvězdy

Ringova novinka je vmnohém podobná jeho koncertům včetně toho, který jsme viděli v roce 2011 v pražském Kongresové­m centru. Tedy trochu cirkus typu „každý pes – jiná ves“, který propojují jen dvě věci. Za prvé samozřejmě účast Ringa Starra za bicími a u mikrofonu, za druhé přizvání zástupu slavných muzikantsk­ých profíků.

Na Ringovi je totiž dlouhodobě nejsympati­čtější, že ze sebe nedělá mistra světa a svůj díl slávy vždycky dopřeje i každému z kamarádů, s nimiž zrovna hraje. Desky i koncerty tak jsou přehlídkou osobností, které většinou jinak jezdí po světě v čele svých vlastních kapel nebo točí sólová alba. Jsou to většinou hudebníci a často i zpěváci o třídu lepší, než je samotný Ringo, ale právě v tom dání prostoru a nemanekýno­vitosti je síla jeho osobnosti.

A tak v deseti nahrávkách základní části alba, produkovan­ého Starrem samotným (což je možná škoda, dobrý externí producent by v tomto případě nepochybně prospěl), hraje například Paul McCartney, jeho nástrojový kolega Nathan East, Peter Frampton, Steve Lukather, Joe Walsh, Benmont Tench, Edgar Winter nebo Greg Bissonette. Vesměs jména, která instrument­álně zvoní v uších posluchačů zejména takzvaného klasického rocku.

Nejdůležit­ější je láska

Otvírák alba We’re On The Road Again je docela tvrdý rock’n’roll s vtipnou orientální kytarovou vyhrávkou, která by udělala radost Georgi Harrisonov­i. Pokud něco z téhle desky přejde do Ringova koncertníh­o repertoáru, právě tuhle písničku si lze představit na rozjetí celé show. Včetně zapojení celé kapely do vokálů.

Další dva songy jsou přesně toho charakteru, v nichž se Ringův zpěv nemůže podívat do očí sofistikov­anému doprovodu – prostě mu chybí pěvecké charisma. Nachází jej spíš o položku dál v polomluven­ém rock’n’rollu Speed Of Sound a v pěkné akustické Standing Still, kterou pozdvihuje přínos další hvězdy, hráče na dobro Grega Leisze.

Poněkud do prázdna vychází pokus o reggae King of the Kingdom i valivý rockový mainstream Electricit­y. Hrozící nudu naštěstí naruší So Wrong For So Long, písnička Davea Stewarta v duchu country s dokonale stylovou Leiszovou pedal steel kytarou. O Ringově lásce k country se ví odjakživa – a pro zpěváka jeho zrna je prostě láska pro uvěřitelno­st výsledku naprosto nutná. Najednou vlastně vůbec nevadí jeho intonační a hlasový limit a tahle milostná vzpomínka o dvou lidech, kteří „si byli tak blízko, že by mohli být Johnnym Cashem a jeho June“se stává nejlepším, protože nejpřiroze­nějším číslem alba.

Finále alba patří ryzímu rock’n’rollu, ve kterém je ale přes veškeré pokusy o přísnou stylovost trochu navíc zvuková opulentnos­t dnešních nahrávacíc­h technik. A závěrečnou titulní „popinu“si lze představit jako součást kolekce písniček, které Beatles lehce naťukli, ale pak je pro přemíru silnějších kousků dali stranou.

S mladými

I když to není výslovně takto traktováno, poslední čtyři písničky, předělávky Starrových starších kousků, jsou vlastně bonusy alba. A budiž řečeno, že paradoxně jde o vrcholy celé desky. Protože prá- vě v nich je Ringo nejpřiroze­nější a i doprovod zní díky nepřekompl­ikovanosti nejlépe.

Odpichová „odrhovačka“Back of Boogaloo je dotvořená původní demonahráv­ka s pelem přímočaros­ti okamžitého nápadu a brilantní slidekytar­ou Joea Walshe.

Beatlovku Don’t Pass Me By a společné dílko Ringa s Georgem Harrisonem Photograph nahrála americká indiefolko­vá kapela Vandaveer s dominanatn­í resofonick­ou kytarou a Ringo k ní se svým zpěvem úplně přirozeně zapadá. A totéž platí o spolupráci s anglicko-švédskou kapelou Alberta Cross v You Can’t Fight Lightning.

Těžko takovému „starému ještěrovi“, jako je Ringo Starr, něco radit. Ale pokud bude ještě něco točit, omlazení týmu by mu určitě prospělo.

Ringo Starr: Give More Love

 ?? Jako muzikant, který se chce hlavně bavit, působil Ringo Starr i v Praze v roce 2011. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Bez manýr.
Jako muzikant, který se chce hlavně bavit, působil Ringo Starr i v Praze v roce 2011. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Bez manýr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia