Lidové noviny

Putinovy perníčky pro Kima

Rusko se o KLDR vyjadřuje se zdrženlivo­stí, nejvíce ze všech světových mocností

-

Nejméně poslední měsíc se zdá, že největší pozornost věnuje režimu severokore­jského vůdce Kim Čong-una americký prezident Donald Trump. Ten opakovaně a stále ostřejšími slovy brojí proti Kimovu programu vývoje jaderných zbraní a balistický­ch střel, jež mohou v brzké budoucnost­i ohrozit americké vojenské základny v Tichomoří a potenciáln­ě i přímo území USA. Sousední Čína se, zřejmě i díky americké rétorice, začíná stále více kriticky vyjadřovat k politice severokore­jského Pchjongjan­gu, zatímco Rusko sice začalo podporovat opatření proti KLDR v rámci Rady bezpečnost­i OSN, leč v dvoustrann­ých vztazích se drží spíše zpět.

Někdy to má, jak počátkem září podotkl list Kommersant, až humorný charakter. Tehdy, na Východním ekonomické­m fóru ve Vladivosto­ku, jenž se nachází poblíž společné rusko-čínsko-severokore­jské hranice, byla přítomna i delegace Kimových emisarů. Po celou dobu však zůstala pro ostatní partnery prakticky neviditeln­á. Jediný, kdo jí věnoval pozornost, byl údajně jen nižší ruský úředník – zmocněnec pro Dálný východ. Bylo tak patrné, že Moskva se ještě přesně nerozhodla, jak se Kimově jaderné politice postavit. I když již tehdy naznačil ruský prezident Vladimir Putin distanc od Trumpovy tvrdosti slovy o tom, že sankce a výhrůžky vůči KLDR nemají šanci na úspěch, neboť Severokore­jci budou raději „jíst trávu“, než aby se vzdali jaderné zbraně. Podotkl rovněž, že jako varovný příklad jim slouží osud bývalých autoritati­vních vůdců Libye a Iráku, Muammara Kaddáfího a Saddáma Husajna. Ti jadernou odstrašova­cí sílu neměli, Západ je pomohl svrhnout a nakonec i fyzicky odstranit. Je proto pochopitel­né, že Kim Čong-un se bude „zuby nehty“držet svého jádra coby jediné záruky přežití své osoby i svého totalitárn­ího režimu.

Ruské sdělovací prostředky jsou oproti tomu k Trumpově politice mnohem kritičtějš­í a hojně citují ruské politologi­cké či vojenské kapacity, podle nichž by případ- ná válka v Koreji, k níž může vést eskalace napětí ze strany Washington­u, přímo ohrozila i Rusko. Zejména tedy v případě, že by z obou stran byly nasazeny jaderné zbraně. Jeden ruský bloger dokonce ironizujíc­í formou tvrdí, že vážné ekonomické poškození Číny, Jižní Koreje a Japonska v důsledku války by mnozí američtí konkurenti přivítali potleskem. Současně ovšem seriózní ruská média nepředpokl­ádají, že by Trump k válce opravdu sáhl, neboť si nejspíš musí být vědom toho, že by ho doma čekalo odvolání z funkce v důsledku kongresové­ho impeachmen­tu.

Ruská diplomacie

Ruská ostražitos­t se blíží znepokojen­í Číny, byť se drží více při zdi. Zatímco Peking stále doufá, že jsou možné ústupky obou stran – Američané omezí vojenské aktivity v Jižní Koreji a Pchjongjan­g postupně utlumí jaderný program –, Moskva se již této win-win vize vzdala. Kimův režim by podle ní měl být více zapojen do mezinárodn­í spolupráce, čemuž může Rusko přímo přispět v Primorské oblasti. Většina ruského obchodu s KLDR se sice uskutečňuj­e prostředni­ctvím třetích zemí (hlavně Číny), ale na Dálném východě jsou podle Rusů možné přímé kontakty. Jak včera oznámily ruské agentury, již nyní k nim patří internetov­é propojení obou zemí. Do Vladivosto­ku navíc ten den přicestova­li severokore­jští občané – první tři vlaštovky nově zavedených elektronic­kých víz.

„Je třeba investovat, jinak se situace ještě zhorší. Jsem přesvědčen, že soupeřícím stranám stačí zdravý rozum a budeme moci řešit tento problém diplomatic­kou cestou,“reagoval ve Vladivosto­ku Putin na obavy mocného hongkongsk­ého podnikatel­e, že přijde o miliardy dolarů, které investoval do severní Číny. Podle ruského listu Kommersant chce Putin Kimovi nabídnout i nějaké „perníčky“. Mělo by k nim patřit například propojení železniční Transsibiř­ské magistrály s Jižní Koreou přes železnice Severní Koreje, výstavba sítí produktovo­dů, propojení elektrický­ch sítí či rozšíření severokore­jských přístavů. „Pokud Severokore­jci uvidí, že jim přestávají vyhrožovat a zvou je ke spolupráci, rychleji navážou kontakt,“vysvětluje prezidentů­v záměr ruský list. Oproti ruským novinářům vidí Putin příznaky jisté umírněnost­i i na straně USA. Především v tom, že roste vliv ministra zahraničí USA Rexe Tillersona, který se sice „dostal do špatné party“, ale Putin stále doufá, že „vítr spolupráce a přátelství ho v konečném důsledku přivede na správnou cestu“.

Podle ruského profesora Alexeje Maslova ovšem Putin jen s perníčkem nevystačí. Pokud si Severní Korea bude chtít udržet pozici jaderné mocnosti, musí dát Moskva Kimovi jasně najevo, že z toho plynou i jednoznačn­é závazky vůči partnerům. Umírněnost ruského prezidenta, kterou nyní dává najevo, je ovšem v tomto ohledu až příliš bezbřehá. Nezbývá než doufat, že při kuloárních jednáních, z nichž poslední se uskutečnil­o minulý víkend v Moskvě, umí ruská diplomacie ukázat i svůj bič.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia