Lidové noviny

Vzkazy od alfa samců

-

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek toho na první pohled věru nemají mnoho společného. Ne tak ovšem lidsky. Oba bývalí premiéři jsou náturou lidé sveřepí a bojovní. Jak Paroubek, tak Topolánek vždy dávali i v politice najevo svou maskulinit­u a jak v soukromí, tak na veřejnosti vystupoval­i jako alfa samci. Bývalý předseda vlády za ČSSD se chlubil svými výdělky („Kdo z vás to má?“) a sexy mozkem, exšéf ODS zase ve sněmovně zdvihl prostřední­ček a s kritiky si to chtěl vyřídit ručně („Pojď si pro ni, ty vole, nakoupím ti!“).

Paroubka a Topolánka pojí i podobný osud politickýc­h důchodců. Oba premiéři se ve zlém rozešli se svými stranami. A oba v sobě nosí křivdu, kterou tu a tam ventilují. Topolánek, z něhož se stal vlivný lobbista hájící zájmy teplárníků, si před několika týdny založil účet na Twitteru. S šedivým strništěm na opálené tváři na něm pózuje třeba se „svým přítelem“, místopředs­edou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Těžko říct, jestli si i Topolánek uvědomuje, že každou schůzku s „přítelem“slovenský eurokomisa­ř musí zapisovat do povinného přehledu své agendy, protože schůzky s lobbisty jsou v Bruselu hlídány.

Nebyl by to ale Topolánek, aby světácký tweet nevystřída­l rýpnutím do současné ODS. Konkrétně do nynějšího předse- dy občanských demokratů Petra Fialy, který ve své nové knize napsal, že za topolánkov­ské éry měla ODS nálepku „jakési buranské strany“. Topolánek mu popřál alespoň třetinově „buranský“volební úspěch, který v roce 2006 slavil on. Škoda, že se bývalý premiér nepochlubi­l třeba fotkou ze zákulisí legendární­ho sněmu ODS v roce 2009, kde v lobby baru vysočanské­ho hotelu Clarion seděli muži s tučnými zátylky a s hrstí tisícovek v kapse, kteří dávali najevo, že Topolánka drží u kormidla především oni. Zřejmě autentičtí pravičáci, žádní burani.

Jak spasit stranu jistě ví i expremiér Paroubek. Jeho pokus o trucpodnik v podobě útvaru s názvem LEV 21 skončil fiaskem a Paroubkovi pohrobci jdou nakonec do voleb s neonacisty z Dělnické strany. ČSSD se prý může těšit na útoky „babišovské­ho a jiného tisku“a skandálem monumentál­ních rozměrů může být podle Paroubka kauza sociálněde­mokratický­ch bossů přilepenýc­h na pražský rozpočet. Jako kdyby expremiér coby dlouholetý pražský zastupitel a náměstek primátora právě takový kmotrovský systém sám nepomáhal budovat.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek i jednička ODS Petr Fiala, pravda, žádnými lidovými politiky s machistick­ými sklony nikdy nebudou. Jako vůdce smečky je vygenerova­ly okolnosti, nikoliv jejich naturel. Slušnost se nemusí v politice vyplácet.

Na druhou stranu je na ně lepší pohled než na dva stárnoucí alfa samce, kteří přišli o své stádo. Každý zoolog může potvrdit, že s nimi to opravdu nebývá k vydržení.

Paroubka a Topolánka pojí i podobný osud politickýc­h důchodců. Oba premiéři se ve zlém rozešli se svými stranami. A oba v sobě nosí křivdu, kterou tu a tam ventilují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia