Lidové noviny

Mušketa vs. samopal

Právo Američanů držet zbraň patří do 18. století

-

Právo lidu vlastnit a nosit zbraně nebude porušeno, píše se v druhém dodatku ústavy Spojených států. Z posvátného textu tak mnozí Američané dovozují nezadateln­é právo ozbrojovat se dle libosti a naopak jasnou stopku vládě jim v tom jakkoliv bránit. Není to ale zdaleka tak jednoduché. Zaprvé je to až druhá půlka věty, přičemž první, oddělená jen čárkou, doslova mluví o „dobře organizova­né milici“jako základu státu. Přes dvě století se tak americká justice snaží vyřešit oříšek, zda otcové zakladatel­é měli na mysli právo na zbraň opravdu pro každého, nebo jen pro ty organizova­né v milicích, či snad právo jen na ty zbraně, jaké má ona milice.

Především ale byla Listina práv přijata 15. prosince léta páně 1791, tedy v době, kdy se zbraní myslela mušketa! Ne deset automatick­ých pušek s optickým hledím, laserovým zaměřovače­m, pažbou, na které neulpí otisky, tlumičem a třemi přídavnými zásobníky. Tragédie jako ta zatím nejhorší v Las Vegas pak jasně ukazují, jaký je to rozdíl. V době, kdy USA ještě bojovaly za nezávislos­t na britské koruně, šlo hlavně o to, aby se federální vláda nestala tyranem. Dnes má prezident na povel největší armádu světa a několik tisíc jaderných střel. Ale také v zádech Kongres a Nejvyšší soud. A státy i federace mají fungující bezpečnost­ní složky, takže nikdo nemusí bránit své obydlí a rodinu před bandity jako na Divokém západě.

Než ovšem Američany šmahem odsoudíme, musíme si uvědomit, že tamní společnost je jiná než ta evropská, i když se to mnohdy nezdá. A také, že se debata o zbraních v USA po několika dekádách znovu soudně otevřela fakticky až v roce 2008. Nyní nás nepochybně čeká její další dějství. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia