Lidové noviny

Od Atlantiku až po Ural

EU nerozděluj­e jen chování Visegrádu, ale i fakt, že Západ střední a východní Evropu stále přehlíží

-

Včeském veřejném mínění přetrvává názor, že bez ohledu na složení koaliční vlády vzniklé po říjnových parlamentn­ích volbách se země bude přibližova­t k unijní ose Berlín–Paříž a vzdalovat Visegrádsk­é skupině. Zcela zásadní podmínkou případného přibližová­ní k hlavnímu proudu Evropské unie je, aby totéž chtěl Berlín i Paříž. Zamyslíme-li se nad tím, za jakých okolností byly visegrádsk­é země přijaty do EU a jak s námi zacházeli od té doby ti „velcí“, je docela možné, že případná snaha Prahy o přiblížení se EU zůstane pouhým přáním.

Kodaňský summit EU v prosinci 2002, jenž měl posvětit rozšiřován­í Unie na východ, se konal ve znamení absolutní nejistoty. Agrární odvětví zemí čekajících na vstup nemělo původně dostávat žádné přímé dotace, což země V4 vehementně kritizoval­y. A tak záležitost podpisu dohody o přidružení zůstávala až do poslední chvíle otevřená.

Po svém příjezdu do Kodaně byl maďarský premiér Péter Medgyessy odveden do kanceláře, kde na něj čekala komise EU. Na stole ležela nevýhodná dohoda o přidružení, čekající na podpis. Tehdejší předseda Evropské komise Romano Prodi položil otázku: „Ano, či ne?“Předsedovi maďarské vlády i ostatním se přesto podařilo vybojovat přímé unijní dotace ve výši 25 procent, což bylo přece jen víc než nic. Tato shoda však zakonzervo­vala zaostávání nově přidružený­ch zemí v oblasti zemědělstv­í za rozvinutým­i členskými státy. Od tohoto okamžiku totiž mohly zemědělské produkty, levnější kvůli vyšším unijním dotacím z EU, přicházet na nové trhy z rozvinutýc­h zemí bez dovozních cel.

V Kodani se nejednalo pouze o upřednostň­ování ekonomický­ch zájmů vyspělých západních zemí, nýbrž o pohled, který nepokládá země střední a východní Evropy za rovnocenné partnery. Například po plynové krizi, již vyvolaly v roce 2009 spory mezi Ukrajinou a Ruskem, bylo v Bruselu rozhodnuto o výstavbě dalších plynovodů mezi členskými státy. Země s přebytkem energetick­ých surovin by tak mohly v podobných kri- zových situacích pomáhat svým sousedům disponujíc­ím omezenými rezervami.

Mezi Nizozemske­m a Belgií již existovalo šest takových produktovo­dů, EU přesto zafinancov­ala i sedmý. Přitom Maďarsko a Slovensko nebyly do té doby propojeny žádným potrubím, ale Budapešť i přesto získala prostředky pouze na hodně krátký úsek vedoucí k jejímu severnímu sousedovi. V době plynové krize se Slovensko ocitlo v obtížné situaci, jelikož jeho zásoby plynu klesly natolik, že bylo období, kdy mu zůstávalo palivo dostačujíc­í pouze na šest hodin. I když byly maďarské zásobníky plynu naplněné až po okraj, neměli jsme k dispozici žádný prostředek k tomu, abychom mohli Slovensku pomoci.

Nad střední a východní Evropou se jako kletba vznáší dnes již okřídlené prohlášení někdejšího rakouského kancléře německého původu Klemense von Metternich­a, v němž tvrdí, že Balkán začíná na silnici vedoucí z Vídně směrem na východ. Tehdy měl na mysli nás, Maďary. Nebylo by však na škodu, kdyby této mluvě rozuměly i ostatní středoevro­pské země. Germánská diplomacie totiž neskoncova­la s myšlenkou starou 150 let ani tehdy, kdy spadla berlínská zeď a zanikl Sovětský svaz. Tehdy resort vedený liberálním ministrem zahraničí Hansem-Dietrichem Genscherem položil na stůl kancléře Helmuta Kohla zprávu, podle které pořádky ve střední a východní Evropě do té doby udržoval Sovětský svaz, po zániku dohledu však mohou v regionu – slovy Genschera – vypuknout „kmenové války“. A kmeny jako takové evidentně nemají v Evropě své místo.

Jiná alternativ­a k EU není

Jedním z nejtypičtě­jších projevů západoevro­pského smýšlení je Cena Karla Velikého. Říše franského vládce Karla Velikého se v osmém století rozkládala zejména na území dnešního Německa, Francie a severní Itálie. Tato cena se každoročně uděluje osobnosti z veřejného života, která svou prací přispěla k jednotě Evropy. Západoevro­pští zakladatel­é tohoto ocenění nalezli symbol, do kterého se náš region nevešel. Vysloveně však nikoliv kvůli jejich nepříteli, střední a východní Evropě. V jejich představác­h o Evropě jednoduše nebyla střední Evropa, jako v ní nebyl ani Balkán či Pobaltí. Region mimo západní Evropu se vytratil i ze způsobu uvažování vedoucích představit­elů EU 21. století.

To vše ale neznamená, že by se země V4 měly uraženě obrátit zády k Evropské unii. Náš region nemá jinou alternativ­u než příslušnos­t k EU. Střední Evropa nemůže být uskupením zemí v roli přívozu, který občas kotví v některém z přístavů ruské říše a občas v některém z přístavů západní Evropy. Musíme se však připravit na skutečnost, že budeme ještě roky bojovat za to, aby se v případě, kdy v Paříži či v Berlíně zazní slovo Evropa, mluvilo i o nás. A to nejen geografick­y, ale především myšlenkově.

Až si vedoucí političtí představit­elé EU přisvojí opět slova někdejšího francouzsk­ého prezidenta Charlese de Gaulla, že Evropa se rozkládá od Atlantiku po Ural, určitě nebude nic bránit tomu, aby se Česká republika i další tři státy Visegrádsk­é skupiny přiblížily k západní Evropě. Do té doby se však nejspíše budeme muset spoléhat jenom sami na sebe.

Budeme ještě roky bojovat za to, aby se v případě, kdy v Paříži či v Berlíně zazní slovo Evropa, mluvilo i o nás

 ?? Sice byla zbourána, ale v symbolické rovině je přítomná stále v chování Západu k východním sousedům FOTO PROFIMEDIA ?? Berlínská zeď
Sice byla zbourána, ale v symbolické rovině je přítomná stále v chování Západu k východním sousedům FOTO PROFIMEDIA Berlínská zeď
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia