Lidové noviny

Hlas Antonína Benčíka bude v debatě chybět

- JIŘÍ HOPPE

Když jsem se před dvaceti lety poprvé pokoušel v delším textu interpreto­vat po svém pražské jaro 1968, byl Antonín Benčík mým prvním kritickým čtenářem. Nesouhlasi­l s daným pojetím, a to hlavně pokud šlo o hodnocení některých politickýc­h rozhodnutí Alexandra Dubčeka, jehož byl Benčík zastáncem. Má práce tehdy nevyšla, ale zato jsme se s kolegou Benčíkem spřátelili. Spoléhal jsem na něj jako na rádce a jeho otevřenost mi také pomohla při seznamován­í s mnoha odborníky z badatelské­ho prostředí.

Průkopník moderních dějin

Antonín Benčík se narodil 18. ledna 1926 v Bratislavě. Po studiích nastoupil v roce 1958 do Vojenského historické­ho ústavu v Praze, kde pracoval až do roku 1970. Na začátku šedesátých let patřil do vědeckého týmu, který zkoumal nové informace o partyzán- ském hnutí na území Českoslove­nska za druhé světové války. Vedle např. Karla Kaplana nebo Jana Křena získal mimořádně cenné poznatky a zkušenosti jako člen jedné pracovní skupiny „barnabitsk­é“komise, jež v roce 1963 prošetřova­la obvinění Karola Šmidkeho, Gustáva Husáka a Ladislava Novomeskéh­o z „buržoazně nacionalis­tické úchylky“. Benčíka zajímaly i osudy generála Heliodora Píky, o němž napsal několik knih. V roce 1970 musel odejít z VHÚ a převážnou část tzv. normalizac­e si vydělával na živobytí jako stavební izolatér, strojník nebo topič.

Krátce po demokratic­ké revoluci se stal členem Komise vlády ČSFR pro analýzu událostí let 1967–1970. Členové komise měli privilegov­aný přístup do téměř všech českoslove­nských archivů. V tehdejší době to byl první systematic­ký průlom do archivních depotů a jedna z úvodních snah o „vyrovnáván­í se s komunistic­kou minulostí“. Po dvouletém badatelské­m úsilí Benčík společně s ostatními členy Komise pub- likovali kolektivní monografii Českoslove­nsko roku 1968 (1993), jejíž závěry jsou důležité i dnes. Antonín Benčík se zabýval vojenskými aspekty osmašedesá­tého. Několik objevných článků napsal o generálu Šejnovi a o dopadech jeho útěku do USA. Shromažďov­al a interpreto­val fakta o vojenských cvičeních předcházej­ících invazi, a následně o samotné „operaci Dunaj“. Podle tehdy dostupných údajů určil počty intervenuj­ících vojáků, množství techniky a hlavní směry, kudy vojska států Varšavské smlouvy překračova­la českoslove­nské hranice. Přirozeným zájmem všech členů komise bylo porozumět komplikova­ným českoslove­nsko-sovětským rozhovorům, jež začaly na setkání v Drážďanech v březnu 1968. Na základě znalosti rozsáhlé dokumentac­e pak mohl Benčík detailně popsat vývoj událostí vedoucích k noci z 20. na 21. srpna 1968 v několika knihách. Asi nejvýznačn­ějším dílem o osmašedesá­tém je jeho několikrát vydaná monografie Operace „Dunaj“: Vojáci a Pražské jaro 1968.

V průkopnick­ém výzkumu se zaměřil na působení jednotlivý­ch armád pěti zemí Varšavské smlouvy na čs. území. Odborný zájem, ale i osobní sympatie jej posléze vedly k důkladnému zpracování biografie Alexandra Dubčeka. Kromě zhruba pětadvacet­i knih, které od počátku 60. let napsal nebo se na nich významně podílel, lze za nejdůležit­ější odkaz historika Antonína Benčíka považovat jeho způsob interpreta­ce českoslove­nského osmašedesá­tého. Benčík patřil k badatelům, kteří užívají proreformn­í interpreta­ční rámec. Autoři, kteří píší v tomto rámci, dospívají k závěru, že konečným cílem pražského jara mělo být „spojení socialismu s politickou demokracií“. Tato snaha postupně narůstala od ledna 1968 a byla násilně přervána vstupem cizích vojsk. Mimochodem, možná poslední veřejné vystoupení Antonína Benčíka na dané téma uveřejnil tento list v příloze Orientace 3. listopadu 2012. Jeho hlas bude v nadcházejí­cí odborné i společensk­é debatě k padesátému výročí srpnových událostí moc chybět.

Autor je historik, působí v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR

 ?? (1926–2017) FOTO MAFRA ?? Antonín Benčík
(1926–2017) FOTO MAFRA Antonín Benčík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia