Lidové noviny

Česko přešlapuje. Dálnic málo, úřadů příliš

Vysvědčení od Světového ekonomické­ho fóra staví Českou republiku na jednatřicá­tou příčku ze 137 zemí. Premiantem je Švýcarsko

- MICHAL PAVEC

PRAHA Naše země dnes dostane ekonomické vysvědčení, za které se nemusí stydět. Zároveň ale zdaleka nemá „známky“na to, aby pronikla například mezi premianty v EU. Světové ekonomické fórum (WEF) oficiálně představí své tradiční měření konkurence­schopnosti – Česko je z celkových 137 zemí na 31. místě, pelotonu vévodí Švýcarsko. Žebříček vzniká už od roku 1979.

Ve hře bylo dvanáct kategorií, které podrobně zkoumají, jakými země disponuje školami či dálnicemi nebo jak stát zatěžuje podnikatel­e byrokracií. Ne překvapivě si Češi v posledních dvou ohledech nevedli zrovna dobře.

Část závěrů studie zveřejnila včera Vysoká škola ekonomická, jejíž studenti se podíleli na sběru dat pro WEF. Vyplývá z nich, že Česko je už třetí rok po sobě na stejné pozici – na začátku čtvrté desítky. A jen pomaličku ukrajuje rozdíl, jenž ho dělí od tradičních zemí Evropské unie.

Pro lepší představu: bodový index vítězného Švýcarska je 5,86, u Česka pak 4,80. Maximální možná známka je sedm. Za námi skončilo Slovensko i Polsko, předhonilo nás ale například Estonsko. Zdálky se pak díváme na Němce či Nizozemce, členy první desítky.

„Narazili jsme na určitý strop. Nejsme na tom úplně špatně, ale zároveň se neposouvám­e výš. Potřebujem­e zásadnější změny v přístupu k hospodářsk­é politice, částečně už probíhají. Je třeba, abychom ze zahraničí lákali nikoli sklady a montovny, ale závody a firmy s vyšší přidanou hodnotou, nejlépe ty zaměřené na výzkum a vývoj, hi-tech průmysl či služby,“míní Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnost­i Cyrrus.

Podle něj naše země uvázla v minulosti, i kvůli zásahu České národní banky z před několika lety. „Nebýt intervencí, koruna by dnes byla výrazně silnější, takže by české firmy měly dostupnějš­í zahraniční technologi­e a know-how,“míní Kovanda.

Právě v kategorii takzvané technologi­cké připraveno­sti, která zahrnuje mimo jiné i dostupnost a rychlost internetu, se Češi propadli. Stejně tak v úrovni infrastruk­tury, která do značné míry ovlivňuje kvalitu podnikatel­ského prostředí – stavba dálnic pokra-

Žebříček konkurence­schopnosti zemí podle 12 kritérií (maximální známka je 7).

1. Švýcarsko 2. USA 3. Singapur 4. Nizozemsko 5. Německo 6. Hongkong 7. Švédsko 8. Británie 9. Japonsko 10. Finsko … 31. Česko

5,86 5,85 5,71 5,66 5,65 5,53 5,52 5,51 5,49 5,49

4,80

Zdroj: Světové ekonomické fórum čuje velmi pomalu, například spojení Prahy s jihem země je stále ne zcela pohodlné, D3 se zatím pomalu blíží k Českým Budějovicí­m.

V této kategorii skončilo Česko až 49. Infrastruk­tura v rámci hodnocení Světového ekonomické­ho fóra zahrnuje kromě stavu silnic a dálnic také vybavenost mobilními telefony a kvalitu dodávek elektřiny.

Nejhůře si Češi vedli v kategorii institucí, která hodnotí, v jakém prostředí se firmy pohybují a jak je k nim stát vstřícný. Naše země skončila 52.

„To není překvapivé. Na kvalitu podnikatel­ského prostředí si dlouhodobě firmy stěžují, jde především o nadměrnou byrokracii,“glosuje ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Šéfové tuzemských firem ostatně opakovaně řekli, že výše daní je netíží tolik jako časté změny a složitost systému jako takového. „Stát jím nesmyslně zatěžuje daňové poplatníky. Po všech subjektech požaduje obrovskémn­ožství informací, ale vydat jedno rozhodnutí – třeba o založení firmy – je velmi zdlouhavý proces,“doplňuje Petr Sklenář z J&T banky.

Trochu pozitivní odezvy se ale Česku přece jen dostalo: v úrovni základního školství skončilo na začátku třetí desítky, stejně tak v úrovni finančních trhů (23. místo). A v kvalitě makroekono­mického prostředí obsadilo dokonce osmou příčku na světě. To podle zprávy VŠE zahrnuje mimo jiné inflaci, hrubé národní úspory nebo vládní zadlužení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia