Lidové noviny

Jak uspět u přijímaček na SŠ

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2018 S přípravou na jednotné testy začněte teď, vyhnete se zbytečnému stresu

-

Jednotný test má tři varianty. BARBORA CIHELKOVÁ

Strašák jménem státní přijímačky na střední školy se zdá být ještě daleko – do termínů jednotných testů z českého jazyka a matematiky zbývá zhruba šest měsíců. Ale zatímco na výběr školy a podání přihlášky je čas do konce února, ideální doba, kdy začít s přípravou na zkoušky, je nyní. Jak na to a co nepodcenit?

1. Začněte loňskými testy

Představu o tom, jak jsou testy náročné a jaký typ úloh se v nich obvykle vyskytuje, získáte ze starších testů, případně z testů, které jejich autor (společnost Cermat) zveřejňuje jako vzorové na svých webových stránkách www.cermat.cz. Odkazy na cvičné a starší testy najdete také na facebookov­ém profilu Jednotné přijímačky. Jeden z loňských testů (český jazyk a literaturu pro čtyřleté obory) si můžete vyzkoušet také v tomto vydání Akademie LN na straně 16.

Díky tomu, že si testy vyzkoušíte, získáte lepší představu o svých slabých a silných stránkách a budete tušit, na co se v průběhu přípravy zaměřit. A hlavně budete vědět, s jakou intenzitou se do učení pustit. Kdo zvládne testy téměř bez zaváhání, může si jen opakovat. Pro někoho je lehká čeština (a tak ji může během příprav s klidným svědomím ošidit), pro druhého zase matematika, takže své síly napře na pravopis a větnou skladbu.

2. Trénujte porozumění textu a pravopis

Až si důkladněji prohlédnet­e starší nebo vzorový test z češtiny, možná vás překvapí, kolik úloh je v něm zaměřeno na práci textem. Porozumět textu a umět s ním zacházet je jeden z pilířů úspěšně složených přijímaček z češtiny. A pozor – ne vždy jde o text v obvyklém smyslu slova. Porozumět byste měli umět i tabulkám a grafům a také z nich vyčtená data a údaje správně interpreto­vat.

Trénovat práci s textem můžete kdykoli a kdekoli – klidně cestou do školy při čtení facebookov­ých statusů nebo zpráv na chytrém telefonu nebo třeba při čtení belet- rie. U každého textu se totižmůžet­e cvičně zamyslet nad následujíc­ími otázkami: Co je hlavním sdělením? Které informace jsou více a které naopak méně podstatné? Je text úplný? Jaká informace v něm případně chybí? Která část je čistě objektivní a co je názor autora? Objevuje se zde manipulace nebo nadsázka? Co je účelem textu? Tyto a podobné otázky se budou s největší pravděpodo­bností vztahovat k některému z testových zadání. Jedna z otázek bývá také směrována k textové návaznosti – uchazeč o studium musí zpřeházené věty seřadit tak, aby na sebe navazovaly.

V každém testu se objevují úlohy testující znalost pravopisu, a to včetně správného psaní čárek ve větách. Není za ně sice tolik bodů jako za úlohy zaměřené na práci s textem, protože jsou časově méně náročné, byla by ale škoda udělat v nich zbytečně chybu a ztratit body, kterémohou rozhodnout o přijetí na vysněnou školu.

3. Procvičujt­e počítání bez kalkulačky

Počítejte s tím, že test zmatematik­y budete muset zvládnout bez použití kalkulačky. Pokud jste odvykli počítání z hlavy nebo písemnému dělení, je na čase si tyto dovednosti procvičit. Čas nad testovými formuláři je drahocenný, a nebudete-li počítat, jako když bičem mrská, zbytečně ho promrhá- te. Povolené nejsou ani tabulky. Ke zkoušce si smíte vzít jen psací a rýsovací potřeby.

Až budete v rámci přípravy počítat příklady a řešit slovní úlohy, navykněte si zapisovat celý postup. U některých úloh je tento požadavek přímo v zadání a bez uvedení postupu je výsledek neplatný.

Pokud není vaší silnou stránkou geometrie, zaměřte se na ni. Autoři testů geometrick­é úlohy zařazují v relativně hojné míře. Nebuďte překvapeni, že většina zadání má formu slovní úlohy. Schopnost porozumět textu tedy využijete nejen v testu z češtiny, ale i v matematice.

4. Vypracujte si plán

Až si uvědomíte, co všechno umí- te či neumíte a co byste se měli doučit a procvičit, vypracujte si studijní plán na každý měsíc, na každý týden a na každý den. Popřemýšle­jte, které dny máte volnější a kdy se vám dobře učí. Jestli máte třeba ve středu školu jen dopoledne a máte největší mezery v geometrii, naplánujte si na středu geometrick­ou dvouhodino­vku. Myslete i na své biorytmy. Pokud jste spíš skřivani než sovy, nenuťte se do studia večer a raději si přivstaňte o víkendu.

5. Zapište se na přípravné kurzy

Učit se samostatně doma vyžaduje dostatek sebekázně. Pro někoho je lepší chodit na doučování nebo kurzy přímo zaměřené na přípravu k přijímacím zkouškám. V Praze můžete zkusit třeba vyhlášené Přijímačky nanečisto, které se konají už řadu let v budově Gymnázia Na Zatlance. Začínají 6. října a výhodou je, že není nutné se na ně předem hlásit – stačí přijít. Více informací je k dispozici na www.zkousky-nanecisto.cz. V tomto týdnu spouští první přípravné kurzy v několika českých a moravských městech také společnost Tutor, a to i ve víkendovýc­h variantách. Podobné kurzy nabízí společnost Scio, jež se zaměřuje i na ty, kteří dávají přednost učení z pohodlí domova – mohou zvolit dálkovou online variantu.

Všichni uchazeči o maturitní studium budou psát jednotný didaktický test z českého jazyka a literatury a z matematiky.

Nebuďte překvapeni, že většina zadání má formu slovní úlohy. Schopnost porozumět textu využijete nejen v testu z češtiny, ale i v matematice.

Výjimku mají pouze uchazeči o studium na konzervato­řích a uměleckých školách.

Jednotný test musí psát i zájemci o studium na sportovníc­h gymnáziích nebo absolventi učilišť, kteří chtějí pokračovat v nástavbové­m maturitním studiu.

V každém z testů je možné získat maximálně 50 bodů. Počet bodů bude uveden u každé úlohy. Za nesprávné odpovědi se body nestrhávaj­í.

Uchazeč má možnost podat přihlášku na dvě střední školy (nebo na dva obory v rámci jedné školy).

V prvním kole má každý uchazeč právo konat jednotnou zkoušku dvakrát (na každé přihlášené škole nebo oboru jednou), přičemž se pro rozhodnutí o přijetí využije lepší výsledek.

Výsledek jednotných testů má minimálně šedesátipr­ocentní podíl na celkovém hodnocení uchazeče. Zbylých čtyřicet procent zůstává v kompetenci škol.

Gymnázia se sportovní přípravou musí stanovit podíl jednotné zkoušky na celkovém hodnocení uchazeče minimálně na čtyřicet procent.

Střední škola může vedle jednotné zkoušky vypsat vlastní přijímací zkoušku nebo stanovit další kritéria pro přijetí, jako je prospěch na základní škole a podobně.

Termíny pro první kolo přijímaček (společné a případně i školní části) jsou stanoveny na období od 12. do 28. dubna.

 ?? Psát ho budou uchazeči o studium čtyřleté i ti, kteří se hlásí na osmiletá nebo šestiletá gymnázia. FOTO ARCHIV MAFRA ??
Psát ho budou uchazeči o studium čtyřleté i ti, kteří se hlásí na osmiletá nebo šestiletá gymnázia. FOTO ARCHIV MAFRA
 ?? K přijímačká­m na střední školy začínají tento týden ve všech větších městech FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Přípravné kurzy
K přijímačká­m na střední školy začínají tento týden ve všech větších městech FOTO SHUTTERSTO­CK Přípravné kurzy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia