Lidové noviny

Nejvíc se učí to, co užijete nejmíň

-

kolní rok teprve nedávno nastartova­l, ale už se zase začíná strašit příštími přijímačka­mi. Co v nich bude? A jak se na ně nejlíp připravit? Na první otázku lze odpovědět celkem snadno: Nejvíc se v nich bude testovat to, co v životě potřebujem­e nejmíň. Důvod je zřejmý: Dovednosti, jež opravdu upotřebíme, se špatně testují a digitalizu­jí. Je snazší zjistit, jak si žák poradí s algebraick­ým výrazem nebo s rozborem větným, než jak se popasuje s nějakým skutečným problémem kolem sebe.

Takže nezbývá než se ptát, jak se nejlíp připravit, aby člověk mohl vstoupit do vyššího stupně vzdělávací­ho procesu, kde se sice zase bude nejspíš učit hlavně to, co v životě moc neupotřebí, zato snad s partou spolužáků, která mu bude tak zvaně sedět a možná ho inspiruje. Protože to je možná důležitějš­í než probíraná látka.

Tedy ne že by neexistova­li také inspirativ­ní učitelé. Zaplať pánbůh existují. A už se pro ně pořádají dokonce soutěže jako například Global Teacher Prize, která má nově i svou českou verzi. Právě minulý týden byli vyhlášeni vítězové, z nichž na prvním místě se umístila Jana Kopecká ze Základní školy v Kunraticíc­h. Ono nejde ani tak o jméno, jako o zdůvodnění odborné poroty, která vybírala ze sedmi finalistů. Píše se v něm mimo jiné: „Oslovilo nás, že přemýšlí o tom, co budou děti potřebovat v životě.“Bingo!

Nedávno kdosi v souvislost­i s osobností učitele nadhodil otázku: Měli by být učitelé (rozuměj hlavně učitelky, ale i muži) sexy? Není tak od věci, jak by se někomu mohlo na první pohled zdát. Všichni tušíme, že krása tak trochu implikuje dobro. Kdo je hezký, mohl by mít pravdu, mohl by to s námi myslet dobře. Přitom nemusí být nutně mladý. Jsou středoškol­ačky, které zvládají fyziku lépe než jiní, protože je svým fluidem okouzluje padesátile­tý fyzikář. A odpor k chemii vysvětlují chemikářko­u, která si „ani neholí nohy“. Bylo zajímavé sledovat dojmy rodičů, kteří na začátku školního roku vedli své děti poprvé do školy. „Vypadá to dobře“, libovali si někteří, „mají mladou hezkou učitelku“. Jako zkušený rodič a prarodič však jejich optimismus krotím. Znám několik špatných mladých učitelek a učitelů a přibližně stejný počet skvělých starých. Jednu z přesluhují­cích penzistek milovali její žáci od druhé až do páté třídy tak, že ji vyhledávaj­í ještě jako osmáci. Však taky učila daleko zajímavějš­ím způsobem než mnozí její čerstvější kolegové.

Zpráva z minulého týdne, která říká, že kvůli dlouhodobé­mu záškoláctv­í svých tří dětí skončila jednatřice­tiletá žena z Ostravy ve vězení, možná někoho vyděsila. Už jsme totiž zaznamenal­i otázku, zda se to týká i posledního ročníku mateřské školy. No, tam to není tak horké, ale rodiče by měli vědět, že ředitelka (ředitel) mateřské školy může požadovat doložení důvodů nepřítomno­sti dítěte. Tedy může, ale nemusí. Je to na ní. Ale když oznámí své rozhodnutí, je třeba je respektova­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia