Lidové noviny

Kde je zakopán tchoř dějepisu

- SIMONA KŘEVÁLKOVÁ

Jakožto studentka pedagogick­é fakulty a budoucí „úča“se děsím mnoha věcí. Jedna z nich je, že budu muset pracovat podle osnov, které sloužily ve školském systému k rozšiřován­í mých vlastních dějepisnýc­h znalostí. Pokud to totiž vezmu kolem a kolem, co se vlastně od učitele dějepisu žádá? Asi má na výběr. Může žákům diktovat, kdy, kde a jak se co stalo. A oni si to budou poslušně psát do svých sešitů s okraji a dodržovat úpravu. Ideálně poté při zkoušení poslušně odpapouško­vat všechny výroky, jimiž je autorita krmí.

Nebo v nich může podnítit zájem a zvědavost. Historie, ve které se od počátku věků vedou udá-

losti ruku v ruce, vzájemně se proplétají, ovlivňují a vyúsťují v nové (či staronové) epizody, přece nabízí neskutečný vyučovací potenciál. Žáci se mohou sami naučit hodnotit a skládat souvislost­i, a to postupně až do dnešních dnů. Ovšem…

Zde je podle mne zakopaný pes. Možná i tchoř, tak moc důležitý mi ten problém připadá. Pokud se ve výuce na středních školách nedostanem­e časově dál než za druhou světovou válku, jak se máme dívat na současnost? Těž-

ko budeme posuzovat současnou politiku, když nemáme srovnání s politikou od padesátých let. Těžko budeme rozumět konfliktům Blízkého východu, když se světové dějiny dvacátého stolení omezily na výklad průběhu dvou velkých válek.

I mně bude líto neučit děti všechny bitvy řecko-perských válek, které nás zanesou do nádherné, v tomto případě i vzrušující krvavé antiky, neučit je rozpoznat všelijaké druhy pazourků a lebku neandertál­ce od lebky rodu sapi- ens, nenutit je memorovat se rodokmen bájných i doložených Přemyslovc­ů, kterým přece vděčíme za silný a prosperují­cí stát. Ale dokud nenafoukne­me vyučovací hodinu či nenavýšíme časovou dotaci (čímž bychom děti zavřeli do školy na minimálně dvojnásobn­ou dobu), budeme muset obětovat takové perličky, abychom se přehoupli až do druhé poloviny 20. století.

Protože zde jsou schovány události, které nás tíží do dnešních dnů. Díky nim vidíme souvislost­i v chování států a lidí. Dokážeme objektivně­ji nahlížet na dění kolem nás a činit správnější rozhodnutí.

Autorka je studentka Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia