Lidové noviny

Hotovo. Jágr bude hrát za Calgary

Jaromír Jágr v NHL

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

CALGARY/PRAHA Pětačtyřic­etiletý útočník se už pomalu smiřoval s tím, že sezonu zahájí v rodném Kladně. Tam už vše dokonce bylo připraveno k tomu, aby uplynulou sobotu Jaromír Jágr nastoupil – k zápasu druhé nejvyšší soutěže proti Přerovu. Během chvíle však bylo všechno jinak. K Jágrovi se donesly informace, že o něj stojí hned několik klubů z NHL, které si přejí, aby sezonu zahájil za mořem. Nejprve se zdálo, že rekordman v počtu vítězných gólů v základní části podepíše smlouvu v St. Louis, Jágr však dal podle kanadských médií přednost nabídce Calgary.

Brát bude třikrát méně

S vedením klubu se dohodl na roční smlouvě se základním platem milion dolarů (zhruba 22,1 milionu korun) s tím, že další milion dolarů si může vydělat na výkonnostn­ích bonusech. Jágr tak přistoupil na mnohem horší platové podmínky, než jaké měl v minulé sezoně na Floridě. Tam i s bonusy bral 5,5 milionu dolarů (121,7 milionu korun), tedy téměř třikrát tolik, než kolik si může vydělat v Calgary.

Méně peněz přitom Jágr pobíral v NHL jen v letech 1990 až 1993, tedy v prvních třech sezo- 1. Wayne Gretzky (Kan.) 2. JAROMÍR JÁGR (ČR)

Góly 1. Wayne Gretzky (Kan.) 2. Gordie Howe (Kan.) 3. JAROMÍR JÁGR (ČR) 2857 1914

894 801 765 nách v Pittsburgh­u. Přistoupil také na to, že v Kanadě bude danit více peněz než ve Spojených státech.

Kladenský odchovanec se však zřejmě rozhodl jít s penězi dolů, protože má před sebou hned několik cílů. Tím prvním je ukázat vedení Floridy v čele se staronovým generálním manažerem Davem Tallonem, že má ještě svému týmu co dát. Tallon totiž Jágrovi po skončení minulé sezony řekl, že s ním v té následujíc­í počítá, pár hodin před startem přestupníh­o období pro volné hráče ale prohlásil, že se Jágr nehodí do nové koncepce klubu, který se rozhodl vydat jinou cestou, v níž bude klub spoléhat na perspektiv­nější hráče. Jágr se tak od té doby ocitl v nejistotě, kterou nezažil ještě nikdy v kariéře. Vždyť dohodu s Calgary podepsal až po více než třech měsících, kdy mohou volní hráči v NHL uzavírat smlouvy.

Druhou Jágrovou motivací je fakt, že si sice zahraje už v devá-

Zápasy 1. Gordie Howe (Kan.) 2. Mark Messier (Kan.) 3. Ron Francis (Kan.) 4. JAROMÍR JÁGR (ČR) 5. Mark Recchi (Kan.) 6. Chris Chelios (USA) 1767 1756 1731 1711 1652 1651 tém klubu v nejlepší soutěži na světě, ještě nikdy to však nebylo v Kanadě. A tam si oproti předchozím­u působišti ve floridském Sunrise bude muset zvyknout nejen na zcela jiné klimatické podmínky a velké rozdíly teplot, ale především na fakt, že v zemi javorového listu bude pod větším drobnohled­em než na Floridě, kde diváky hokej až tolik netáhne. Vždyť loni chodilo do populárníh­o stadionu Saddledome na domácí zápasy Calgary v základní části v průměru 18 749 diváků, kdežto v Sunrise na utkání Panthers o více než čtyři tisíce lidí méně.

Jágr si tak bude muset zvyk- nout nejen na mnohem větší tlak ze strany fanoušků, ale také na jejich mnohem větší pozornost. Vždyť dvojnásobn­ý vítěz Stanley Cupu, dvojnásobn­ý mistr světa a olympijský vítěz z Nagana má v Calgary svůj osobní fanklub. Od jeho návratu do NHL v roce 2011 se na zápasy, kde hraje, jezdí dívat skupinka s názvem Travelling Jagrs, kteří v černých kudrnatých parukách a dresech s Jágrovými bývalými či současnými působišti objížděli zápasy českého útočníka v blízkosti Calgary. A teď budou moci vidět Jágra minimálně v každém domácím zápase. Kladenskéh­o odchovance navíc lákalo zahrát si ještě alespoň jednu sezonu v NHL i kvůli tomu, že může v této sezoně překonat dlouholetý rekord Gordieho Howea v počtu odehraných zápasů v zá-

Tak se přece dočkal. Pouhé dva dny před startem nového ročníku NHL podepsal hokejista Jaromír Jágr roční smlouvu na jeden milion dolarů s Calgary Flames. Poprvé v kariéře si tak zahraje v kanadském klubu.

kladní části NHL. Legendární Kanaďan nastoupil do 1767 zápasů. Český hokejista k jeho předstihnu­tí potřebuje odehrát alespoň 57 utkání, tedy zhruba dvě třetiny duelů základní části. Jágrovi v absolutním pořadí patří čtvrtá příčka, na dosah však Pittsburgh 1990–2001 806 zápasů 439 gólů 1079 bodů

Washington 2001–2004 190 zápasů 83 gólů 201 bodů

NY Rangers 2003–2008 277 zápasů 124 gólů 319 bodů

Philadelph­ia 2011–2012 73 zápasů 19 gólů 54 bodů má jak Howeův rekord, tak zápisy Marka Messiera a někdejšího spoluhráče z Pittsburgh­u Rona Francise. V dosavadníc­h 1711 duelech Jágr nasbíral 1914 bodů za 765 gólů a 1149 asistencí a v historické­m kanadském bodování mu patří druhá příčka za neotřesite­lným lídrem Waynem Gretzkym (2857). Jágr se v Calgary bude moci setkat s nadějnými mla- Dallas 2012 34 zápasů 14 gólů 26 bodů

Boston 2013 11 zápasů 2 góly 9 bodů

New Jersey 2013–2015 139 zápasů 35 gólů 96 bodů

Florida 2014–2017 181 zápasů 49 gólů 130 bodů díky Johnem Gaudreauem, Seanem Monahanem či Matthewem Tkachukem, ale také s dalším kladenským odchovance­m Michaelem Frolíkem, jemuž se proto v prvních sezonách v NHL začalo přezdívat Baby Jagr. V organizaci Flames jsou i jejich krajané David Rittich a Daniel Přibyl, ti však minulou sezonu odehráli na farmě ve Stocktonu. Jágra čeká i setkání s trenérem Glenem Gulutzanem, jenž ho vedl už během angažmá v Dallasu a hodně toužil po tom, aby vedení klubu Čecha získalo.

Kouč věří, že Jágr pomůže klubu svou zkušeností k postupu do play off. To si sice Flames zahráli i loni, ale vypadli hned v prvním kole po prohře s Anaheimem 0:4 na zápasy.

Na českém útočníkovi nyní bude, aby mladíky kolem sebe na ledě i v kabině ukočíroval. Flames vstoupí do nového ročníku NHL už v noci na čtvrtek v Edmontonu.

Bude Jágr u toho?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia