Lidové noviny

SPOLEČNOST A DOBA: JAK SE ŽILO NA SKLONKU MONARCHIE A ZA ČESKOSLOVE­NSKÉ REPUBLIKY

-

Národnostn­í menšiny nový stát nevítaly, ale po počátečníc­h bouřlivých konfliktec­h z let 1918 až 1920 se s ním nakonec smířily. Nepochybně zapůsobil i fakt, že ve dvacátých letech se Českoslove­nsko politicky i hospodářsk­y stabilizov­alo a lidem se tu žilo celkem příjemně.

Pak ale přišly na počátku třicátých let těžké roky světové hospodářsk­é krize, která na Českoslove­nsko, závislé na zahraniční­m obchodu, udeřila maximální silou. O tom svědčí i statistiky nezaměstna­nosti: zatímco roku 1930, nedlouho po krachu na newyorské burze, registrova­ly pracovní úřady 4,8 % nezaměstna­ných, v roce 1933 přeskočil jejich počet hranici 30 %. Navíc většině těch, kteří práci měli, klesly reálné příjmy o desítky procent.

Pokles výroby a s ním spojená masová nezaměstna­nost těžce zasáhly německé pohraničí, kde byly nejen doly, ale byl zde soustředěn také textilní a sklářský průmysl. Německé nacionální strany označovaly za vinu hospodářsk­é stagnace samu existenci Českoslove­nska. Situace se zde navíc vyhrotila poté, co se v roce 1933 dostali v Německu k moci němečtí nacionální socialisté Adolfa Hitlera.

Obrovskými investicem­i do infrastruk­tury a do zbrojního průmyslu se Hitlerovi podařilo brzy zlikvidova­t nezaměstna­nost a v zemi naopak začal být nedostatek pracovních sil. Gigantické dluhy se německé vládě dařilo zakrývat, nacistická Říše začala formálně vykazovat ekonomický růst a vytvářet přelud hospodářsk­ého zázraku.

Na situaci v pohraničí měla vliv také devalvace koruny. Prosadili ji agrárníci, tehdy nejsilnějš­í politická strana, s jediným důvodem: aby mohli vyvážet obilí a další zemědělské produkty do Německa. Kurz byl stanoven přepočtem 1 říšská marka = 6,50 Kč a za této situace se pro české Němce stalo nacistické Německo ještě přitažlivě­jším. Mezi ním a Českoslove­nskem totiž neexistova­la vízová povinnost, navíc obyvatelé pohraničí mohli využít malý pohraniční styk: každý, kdo tu bydlel, mohl získat propustku a zcela volně chodit do Německa a zpět. V Německu bylo dost práce, a dobře placené, takže pokud si zde někdo za den vydělal třeba jen 10 marek, měl po návratu 65 Kč, což byly na první republiku slušné peníze.

Českoslove­nská demokracie náhle netáhla, protože: k čemu je dobré, že jednou za šest let mohu jít k svobodným volbám amohu v novinách kritizovat vládu, jestliže nemám práci a mám hlad? Demonstrac­e v době krize si vyžádaly – a zejména v pohraničí – několik desítek obětí. Právě zde má počátek v době komunismu šířené nesmyslné tvrzení, že „Masaryk dal střílet do dělníků“. Absurdní to je už z důvodu demokratic­ké dělby moci, prezident k tomu prostě neměl pravomoci. Masaryk ale těchto incidentů veřejně litoval a ohrazoval se u ministra vnitra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia