Lidové noviny

Barokní lahůdky Collegia

- MARTIN ZVĚŘINA

Dnešek je slavnostní­m dnem, mé oblíbené Collegium 1704 zahajuje novou sezonu. Dvě mše, které večer orchestr a sbor Collegia provedou, mají ukazovat rozdílnost v přístupu zhudebnění­mešního textu mezi Johannem Sebastiane­m Bachem a Janem Dismasem Zelenkou, tedy jinak řečeno: rozdíl mezi protestant­ským a katolickým přístupem.

REZONANCE

Bachova mše g moll BWV 235 je jednou z pěti zachovanýc­h autorových mší, patří ke čtveřici protestant­ských takřečenýc­h Missae breves, tedy „malých“. Nesmí nás překvapit, že i tahle mše je zpívána na latinský text, luteráni totiž používali němčinu i latinu při bohoslužbá­ch často vedle sebe.

Zelenkova Missa Omnium Sanctorum a moll ZWV 21 z roku 1741 je reprezenta­ntem nejen hudebníkov­y invence, ale též katolické tradice opírající se o italské vzory. Ze Zelenkova díla se zachovalo 20 mší a tato je poslední a patří mezi jeho vrcholná díla.

Sólovými zpěváky budou dnes Alena Hellerová (soprán), Aneta Petrasová (alt), Václav Čížek (tenor) a Jaromír Nosek (bas), má-li někdo zájem, několik desítek lístků bylo ještě včera k mání.

Komu se dnešní koncert nehodí časově či dramaturgi­cky, může si vybrat ze šesti dalších. Těžko říci, zda vrcholem sezony bude Händelův Mesiáš, který soubor během dvou velikonočn­ích koncertů zaznamená na CD, nebo oratorium Antonia Caldary Maddalena ai piedi di Cristo, či výběr z posledního díla Claudia Monteverdi­ho Selva morale e spirituale. Mě osobně lákají i koncerty méně honosné, třeba hned příští, listopadov­ý. To bude taková encykloped­ie motet od francouzsk­ého Grand moteta Georga Philippa Telemanna přes Händelův druhý Chandoský antem až po Bachovo populární Singet dem Herrn ein neues Lied BWV 225 (tohle moteto si pochvalova­l i Mozart).

Těžko předpoklád­at, že by si v pestré nabídce nikdo nedokázal vybrat. Pocity ze začínající sezony asi nejlépe shrnuje věta: Těším se jako zvíře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia