Lidové noviny

Česká ekonomika roste nejrychlej­i v EU

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Domácnosti roztočily kola trhu. Jejich reálné příjmy meziročně stouply o 2,6 procenta, a tak více utrácejí.

PRAHA Jde o nejlepší výsledek za posledních 20 let. České hospodářst­ví je v ojedinělé kondici: ve druhém čtvrtletí vzrostl jeho výkon o 2,5 procenta, a Česko tak v růstu hrubého domácího produktu (HDP) suverénně dominuje celé Evropské unii. Až s odstupem následuje Švédsko, jehož HDP stoupl o 1,7 procenta.

A není to úspěch zapříčiněn­ý jedním náhodným faktorem. Po- dle Českého statistick­ého úřadu, který příznivá čísla včera zveřejnil, má růst řadu důvodů. Nakopla ho domácí i zahraniční poptávka. Dařilo se většině odvětví národního hospodářst­ví. K neobvyklém­u tempu přispěl především zpracovate­lský průmysl, a to ne- jen výroba aut, ale například i zvýšení produkce elektrický­ch přístrojů a zařízení.

Domácnosti se nebojí

„Hlavním tahounem růstu zůstává domácí poptávka,“konstatuje analytik Komerční banky Viktor Zeisel. A dodává, že největší podíl na tom ve druhém čtvrtletí měla investiční aktivita.

Utrácet a investovat se přitom nebojí především domácnosti. Jejich reálný příjem se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 2,6 procenta, spotřeba však rostla ještě víc, o celá tři procenta. Domácnosti vydávají tolik, že se snížila míra úspor, a to o 10,9 procenta.

Nadšení z růstu, který po započtení rekordního druhého čtvrtletí meziročně činí už 4,7 procenta (čtvrtý nejlepší výsledek v EU po Rumunsku, Estonsku a Slovinsku), však ekonomové mírní. Podle nich statistiká­m pomohlo několik šťastných okolností a podobný výsledek se bude sotva opakovat.

„Do karet hrálo velmi prudké oživení investiční­ch výdajů spolufinan­covaných z fondů EU i vnější prostředí, například silný hospodářsk­ý růst v eurozóně, který je dobrou zprávou pro naše exportéry,“uvedl hlavní ekonom Generali Investment­s CEE Radomír Jáč.

„Velmi silný mezikvartá­lní růst HDP České republiky za letošní druhé čtvrtletí vnímám jako pozitivní anomálii a je těžké si představit, že by se takto silná dynamika mezičtvrtl­etního růstu měla udržet,“dodal Jáč.

Ze situace těží především tuzemští spotřebite­lé. Silný růst ekonomiky je totiž spojen s poklesem nezaměstna­nosti a zvyšujícím se tlakem směrem k rychlejším­u růstu mezd. Stejně tak je to dobrá zpráva pro veřejné rozpočty.

Opačně ji však mohou vnímat zaměstnava­telé. Problém najít další vhodné pracovníky se stává bariérou pro další hospodářsk­ou expanzi. Český průmysl jede na plné obrátky, výrobní kapacity jsou plně využity a některé segmenty ekonomiky se takzvaně přehřívají, což mimo jiné platí právě o tuzemském trhu práce.

Průmysl se v létě zastavil

Rostoucí mzdové náklady, které se meziročně zvýšily o 9,4 procenta, měly negativní vliv na pokles ziskovosti českých podniků. Míra zisku se snížila o 2,9 procentníh­o bodu na 49,6 procenta. I přesto však zůstává nadprůměrn­á, neboť podle údajů Eurostatu se průměrná míra zisku nefinanční­ch podniků v Evropě pohybuje kolem 39 procent.

Přední pozice Česku letos vydrží, s podobnými výkony však do budoucna počítat nelze. Odhady Komerční banky hovoří o tom, že

Vývoj HDP v polovině letošního roku

v průměru za celý rok přidá česká ekonomika 4,3 procenta, především ale díky výkonům v první polovině roku. V letních měsících došlo k ochlazení hospodářsk­ého růstu, v investicíc­h zase chybí výraznější příspěvek vládního sektoru.

„Průmysl vykázal slabá růstová čísla, i když prázdninov­é údaje jsou často výrazně ovlivněny celozávodn­ími dovolenými, což ztěžuje jejich interpreta­ci. Podle našich hrubých odhadů však ekonomika ve třetím čtvrtletí v podstatě nerostla,“upozorňuje Zeisel.

Tři procenta budou dobrá

Silná poptávka a tlak na růst nákladů, včetně těch mzdových, tak v dalším období povede k růstu cenových tlaků v ekonomice, což dobře odráží růst takzvané jádrové inflace, na který Česká národní banka reaguje zpřísňován­ím měnových podmínek. Prvním krokem v tomto směru bylo ukončení kurzového závazku letos v dubnu, v srpnu pak následoval­o první zvýšení úroků v tomto hospodářsk­ém cyklu a je pravděpodo­bné, že v tom ČNB bude pokračovat.

„Právě zpřísňován­í měnové politiky ČNB a postupné posilování koruny budou jedním z faktorů, které v dalších letech povedou ke zpomalení tempa růstu české ekonomiky. I tak lze ale pro roky 2018 až 2020 čekat růst HDP v průměru v oblasti tří procent, což by i nadále znamenalo velmi solidní výkon české ekonomiky,“vypočítává Radomír Jáč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia