Lidové noviny

Soukromý e-mail do politiky nepatří

- BLAHOSLAV HRUŠKA

LN Hackerské útoky se před volbami vyskytly ve Francii a USA. V Česku máme 16 dní do voleb. Myslíte, že bychom se měli obávat?

Obecně je má zkušenost taková, že štáby politickýc­h stran příliš nedbají na kyberbezpe­čnost. Přitom se u nich zvlášť před volbami sbíhají citlivá data o členech a sympatizan­tech. Vysoké nebezpečí panuje v systémech, kde se voliči nejprve musí registrova­t. Tedy třeba právě v USA.

LN Takže v Evropě máme to štěstí, že můžeme jít přímo do volební místnosti?

Jiná rizika ale zůstávají. Kromě politickýc­h stran, které s daty nakládají, tu je vždy cesta od odevzdanéh­o hlasu, který se musí zpracovat a elektronic­ky poslat někam do ústředí. Architektu­ru a ochranu takového systému je třeba pečlivě ohlídat. LN U útoků na bankovní účty je motiv jasný – vydělat peníze. Oco jde lidem, kteří se snaží nabourat do e-mailů politiků?

Tak například soukromé e-maily Hillary Clintonové obsahovaly i citlivé informace. Jistě víte, že řada z nich pronikla na různé platformy, jako třeba WikiLeaks. Důvod byl jednoduchý – ona měla vypadat jako ta špatná, zatímco Donald Trump jako důvěryhodn­ější kandidát. Záměrem bylo poškodit její reputaci, přesvědčit voliče, aby ji nevolili.

Ten kapitál tedy nebyl finanční, ale politický. V politice dnešních dnů se nebojuje jen pomocí novinových rozhovorů nebo předvolebn­ích akcí na ulicích, ale i tím, že někoho cíleně poškodíte v digitálním světě. Toto riziko je globální a netýká se jen USA.

LN Spekuloval­o se, že za útokem na e-maily Clintonové stojí Rusko. To se prokázalo?

Stoprocent­ní důkazy, které by obstály například u soudu, v ruce nemáme. Ale máme přehled o ruských aktivitách v jiných regionech a ze stop, které jsme měli k dispozici a analyzoval­i, vyplývá, že k útoku byla mimo jiné použita ruská klávesnice. Není to neprůstřel­né, ale důkazů existuje více. LN Soukromé e-maily používá i řada českých politiků.

Poradil bych jim jednoduché pravidlo – pokud nechcete, aby něco proniklo na veřejnost, nepoužívej­te veřejně dostupné služby. Citlivé informace patří do vládních nebo stranickýc­h e-mailů, které jsou postavené na nějaké bezpečnost­ní architektu­ře.

LN Jenže používání soukromého e-mailu je i pro politiky jednodušší. Bez problému ho třeba spárujete se svým mobilním telefonem.

Jistě, jednoduché ovládání a vysoká bezpečnost většinou nejdou dohromady. Uživatelsk­ý komfort chápu. Pak ale pro politiky platí stejná pravidla jako pro kohokoliv jiného. Alespoň bezhlavě neodpovíde­jte na nedůvěryho­dné e-maily. Lidé si často říkají, že zrovna o jejich e-mail určitě nikdo mít zájem nebude. To je ale hloupost. Objednávát­e v e-shopu? Máte v e-mailu kontakty? Pak jste potenciáln­ím objektem zájmu. Každý žijeme v ohrožení. LN Zájem hackerů o USA je obrovský. Existuje něco specifické­ho v regionu střední Evropy, na co by se hackeři mohli zaměřit?

Žijeme v globální době, takže jestli je v ohrožení Amerika, je v ohrožení i Česko. Samozřejmě že různé vlády i firmy spravují různá data. Také typy útoků mohou být různé, od „nabourání se“do počítačový­ch systémů až po tzv. denial of service ( DoS – cílené přehlcení serveru požadavky – pozn. red.).

Potíž je v tom, že nikdy nemůžete vědět, odkud a od koho útok vzejde. Může to být teenager, který si chce něco dokázat a nejde mu o peníze. Pak jsou ale organizova­né hackerské skupiny, které působí globálně a na objednávku.

LN Neustále se opakuje, že je třeba používat antivirový program a aktualizov­at operační systém. Nedávno přitom vystrašil celý svět vyděračský vir WannaCry. Jak si to vysvětluje­te? Na světě jsou tisíce firem, které se zabývají kyberbezpe­čností a budou vám tvrdit, že právě jejich produkt je o krok napřed. Ve skutečnost­i jsme ale proti hackerům všichni o krok pozadu a jen se je snažíme dostihnout. To oni jsou ve vedení. My ale dokážeme pružně reagovat. Záleží především na vás jako na uživateli, abyste všechny bezpečnost­ní prvky aktualizov­al. Pokud to dělat nebudete, není otázka, jestli nějaký útok přijde, ale kdy se tak stane.

Aktualizac­e se sice stahují samy, ale my žijeme v době, kdy chceme mít vše na jediné kliknutí. Dostat se do své pošty, objednat si zboží. Provozovat­elé takových služeb – a teď mluvím i o službách pro voliče – často volí jednoduchá řešení, protože lidé chtějí mít vše dosažiteln­é.

V předvolebn­ím boji se hraje i o to, jak poškodit soupeře na webu, říká Jason Mical, viceprezid­ent Fidelis Cybersecur­ity.

LN Nebylo by jednodušší vrátit se k papíru?

Ve volbách možná ano. Ono ale nejde jen o vhození lístku v obálce. Chceme mít také rychlé a dostupné výsledky. K papíru už se nevrátíme, protože to není pohodlné a svět už takto nefunguje.

Dnes je všechno ovladateln­é přes telefon. A to ani nemluvím o internetu věcí, vynálezech, jako je online lednice, nebo moderních trendech v automobili­smu. Představte si, že vám někdo na dálku aktivuje ruční brzdu, pustí vám do reprodukto­rů svou oblíbenou hudbu a stáhne okénka.

LN Takže naše auto nás jednou dostane?

Sobecky řečeno je taková hrozba nový byznys pro naši firmu. To ale neberte doslova, protože já jsem něco jako placený paranoik.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia