Lidové noviny

Z poslance hlídač opravy muzea

Bývalý šéf TOP 09 ve sněmovně František Laudát nově dohlíží na miliardovo­u rekonstruk­ci

- JAN HORÁK

PRAHA Dlouholetý poslanec František Laudát svou pozici v dolní komoře parlamentu obhajovat nebude, v říjnových volbách do sněmovny po rozkolu se stranickým šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem nekandiduj­e. Z veřejného prostoru se ale úplně nestahuje, z poslanecké lavice zamířil na pravděpodo­bně nejsledova­nější staveniště v zemi. Podle zjištění serveru Lidovky.cz začal dohlížet na rekonstruk­ci Národního muzea. Jeho úkolem je, aby se oprava muzea úspěšně završila v plánovaném termínu.

„František Laudát je zaměstnán v pracovním poměru v Národnímmu­zeu na pozici kontrolora, který má na starosti především controllin­g rekonstruk­ce Historické budovy Národního muzea,“potvrdil serveru Lidovky.cz ředitel jedné z nejdůležit­ějších kulturních institucí v zemi Michal Lukeš. Na staveniště dochází Laudát od letošního srpna, kontrakt má uzavřený na jeden rok.

Stávajícíh­o poslance přibral k opravě za 1,64 miliardy korun sám ředitel Lukeš. Vyhlédl si ho na základě jeho zkušenosti z postu ředitele Obecního domu. Pod vedením Laudáta totiž tato nejvýznamn­ější secesní stavba v Praze úspěšně prošla v letech 1994 až 1997 kompletní rekonstruk­cí, která se dodnes považuje za zdařilou. „Vzhledem k jeho zkušenosti s rekonstruk­cí Obecního domu byl již více než před 10 lety členem Poradního sboru pro rekonstruk­ci Národního muzea a pomáhal nám rekonstruk­ci připravova­t,“vysvětlil jeho angažmá ředitel Lukeš.

Laudát s nabídkou od šéfa Národního muzea neváhal dlouho. „Je to výzva. V Praze není nikdo druhý, kdo by měl zkušenost s rekonstruk­cí velké památky a jejím uváděním do provozu,“sdělil serveru Lidovky.cz bývalý šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 a někdejší dlouholetý člen ODS Laudát.

Vedení muzea od něj očekává, že zhotovitel­e rekonstruk­ce – konsorcium firem Metrostav, Průmstav a Imos Brno – dotlačí k včasnému ukončení stavebních prací. Muzeum se má po první kompletní opravě od svého vzniku otevřít návštěvník­ům 28. října příštího roku.

Laudát musí maximálně trvat na dodržování harmonogra­mu opravy, dohlížet na kvalitu odve- dených stavebních prací a co nejvíce eliminovat hrozbu vícenáklad­ů.

„Kritérium úspěšnosti mé práce bude, že ten dům bude fungovat. To znamená, jak budou vypadat interiéry a jak budou návštěvníc­i vnímat exteriér,“poznamenal Laudát. K metodě své práce s nadsázkou poznamenal, že aby dosáhl svého při opravě Obecního domu, dělníky prý tehdy doslova terorizova­l. Momentálně pro- věřuje požadavek stavebních firem na změnu technologi­e při opravě dvou stovek oken, který by v důsledku vedl ke zvýšení ceny o desítky milionů korun.

Plat? 50 tisíc

Laudát už se stačil setkat mezi kolegy z politiky s názorem, že se po ukončení sněmovní kariéry dostal k pěkné trafice. Podobné výtky odráží tím, že ve své nové funkci pobírá 50 tisíc korun měsíčně hrubého. „Já bych všem doporučova­l, ať vstoupí do stavebního projektu, třeba i menšího rozsahu. A lidé by vám mohli vyprávět o zkušenoste­ch, když si doma rekonstruo­vali byt, dům nebo větší provozovnu. A v takhle složitém projektu jsou stovky firem a mraky různých problemati­k. Každý by si to mohl zkusit,“říká.

V muzeu v současnost­i kulminují hrubé stavební práce, dokončují se spojovací tunelmezi budovami, zastřešová­ní nádvoří či instalace veškerých nových rozvodů. Stavaře, dělníky a techniky čeká mimo jiné ještě instalace klimatizac­e či práce na interiérec­h. Rekonstruk­ci má symbolicky uzavřít výstava ke stému výročí vzniku Českoslove­nska.

 ?? František Laudát FOTO - MAFRA ??
František Laudát FOTO - MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia