Lidové noviny

Biskupové: Správný křesťan chodí volit

-

PRAHAK odmítnutí nesnášenli­vosti a nepodlehnu­tí slibům rychlých změn vyzývají před volbami do Poslanecké sněmovny čeští biskupové. Nabádají křesťany k podpoře těch, kteří vytvářejí životní prostor pro rodiny a berou vážně utrpení a potřeby druhých lidí v Česku, v Evropě i v jiných částech světa. Především ale ve výzvě, kterou včera zveřejnila Česká biskupská konference, vybízejí k účasti ve volbách.

„Nejít k volbám není správným křesťanský­m postojem,“píší biskupové. Apelují na to, aby lidé nepodlehli nabídkám rychlé změny za každou cenu. „Často voláme po změně a hlasujeme spíš proti něčemu než pro něco. Novinka na trhu a změna za každou cenu není ale vždy výhrou a loď, která příliš často mění kurz, nikam nedopluje a veškerou energii vynakládá na neustálé otáčení ze strany na stranu,“uvádějí bez jmenování konkrétní strany.

Dobré je podpořit dlouhodobé snahy lidí, kteří v politice často nezištně a vytrvale něco smysluplné­ho budují, dodávají. Vypořádání, zúčtování či skoncování s něčím, co je označeno za špatné, není podle českých biskupů dostatečný politický cíl. Vymýtit les je vždy rychlejší a jednodušší než les vysázet a roky o něj pečovat než vyroste, míní. Předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka připomněl blížící se volby i při svátku českého patrona svatého Václava na tradiční pouti ve Staré Boleslavi.

Umlčovaná většina

„Naši naději vidím v tom, že nám volby pomohou prosadit umlčovanou většinu,“prohlásil před pár dny Duka, podle nějž se jedině tak naplní úsilí o demokratic­kou společnost. „Jen tak nebude většina manipulová­na a ovládána rozmary některých menšin,“dodal kardinál.

Jeho slova vyvolala i negativní odezvy; podle některých komentářů je jeho prohlášení nacionalis­tické a xenofobní. Proti tomu, že česká katolická církev je údajně nacionalis­tická a uzavřená, protestova­la přímo během pouti křesťansko-feministic­ká skupina RFK. „Chceme církev, která spíše než národní sepjatost hlásá solidaritu a vzájemnost napříč hranicemi a bourá zdi, jež lidi dělí,“uvedli protestují­cí. Bližší než Duka je jim prý svými názory a prohlášení­mi papež František, který podle nich představuj­e otevřený proud katolické církve. čtk Poznámka k tématu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia