Lidové noviny

Češi loni prohráli v hazardu 39 miliard

- MICHAELA KABÁTOVÁ

V Česku podléhá hazardu čím dál více lidí. Do patologick­é závislosti spadlo zhruba 120 tisíc obyvatel, problémy s hraním má ale až půl milionu osob. Nejvíce peněz stále hází do automatů.

PRAHA Internetov­é sázky, živé hry v kasinu, loterie, bingo, automaty. Češi v loňském roce vložili do hazardu rekordní částku – přes 196 miliard korun. Na výhrách se jim ale vrátilo jen 157 miliard.

O rok dříve Čechy loterie, automaty a další hazardní hry stály o 40 miliard méně. Ukazuje se tak, že závislých hráčů je v tuzemsku čím dál více. „Odhadovaný počet problémový­ch hráčů narůstá. Okolo 120 tisíc hráčůmá patologick­ou závislost, půl milionu patří do rizikové skupiny,“řekl Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti. Představil výroční zprávu o hazardním hraní za rok 2016. Přibližně pětinu problémový­ch hráčů tvoří ženy.

V roce 2014 přitom bylo problémový­ch hráčů 440 tisíc, závislých pak kolem 100 tisíc.

Dluhy v řádu desítek milionů

Hráči také vloni prohráli nejvíce peněz za posledních 15 let – přes 39 miliard korun. V roce 2015 byla částka o miliardu nižší. „Platí, že 65 procent proher se odehrá- vá na automatech,“vysvětlil také Mravčík.

Průměrný dluh tuzemského hráče podle něho dosahoval 1,2 milionu korun. Někteří kvůli své vášni ale bojují s dluhy v řádu desítek milionů korun.

Hazardní hraní způsobuje i společensk­é náklady. Hráči totiž kromě zadlužován­í se páchají trestnou činnost a také se častěji rozvádí. Podle národního protidrogo­vého koordináto­ra Jindřicha Vobořila tyto negativní jevy vyjdou na 16 miliard ročně.

Odborníci se zaměřili i na nezletilé hráče. Zkušenost s hazardními hrami v předchozím roce přiznalo lehce přes 11 procent šestnáctil­etých studentů. „Vyšší míru hazardních her vykázali chlapci. Nejvýrazně­jší rozdíl v hraní mezi chlapci a dívkami byl v případě kurzových sázek na internetu, naopak dívky hrály častěji loterie,“stojí ve výroční zprávě.

Ve věku od 15 do 19 let se podle odhadu přibližně 13 tisíc osob nachází v kategorii problémový­ch hráčů. Nejčastěji jde o žáky učňovských oborů, nejméně o gymnazisty.

Čísla závislých se zvyšují, počet organizací nebo programů, které by jim mohly pomoci, ale ne. To vadí národnímu protidrogo­vému koordináto­rovi. „Zhruba 32 tisíc uživatelů nelegálníc­h drog přijde do nějakého systému péče, v případě hráčů je to pouze 3 tisíce osob,“řekl Vobořil.

Předtím jich bylo dokonce o tisíc méně. Závislí na hazardu podle něho často ani netuší, kam se mají obrátit s prosbou o pomoc. Fungují zatím tři skupiny anonymních gamblerů – dvě v Praze a jedna v Brně.

Přelomový rok 2017?

Výroční zpráva, která bude mapovat letošní rok, by mohla být veselejší. Od ledna totiž platí zákon o hazardních hrách, který obsahuje několik preventivn­ích opatření.

Hráči automatů, kurzových sázek nebo internetov­ých hazardních her se musí povinně registrova­t. Provozovat­el jim nesmí nabízet potraviny, nápoje, cigarety. Musí také hráči dát možnost stanovit si limit na výši sázek. Ti, kteří jsou v osobním bankrotu nebo pobírají dávky v hmotné nouzi, si už nezahrají. Zcela zaniknou například restaurace, ve kterých jsou automaty.

„Letošní rok byl ve znamení regulace především internetu. Podařilo se potlačit ilegální hazard. Z původních 55 provozovat­elů zbyli tři,“řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Počet kamenných provozoven se podle Závodského podařilo zredukovat z 6 tisíc na 5 tisíc, v roce 2018 očekává ještě nižší číslo. Doběhne totiž desetiletá licence řadě dalším. Někteří provozovat­elé dostali blokaci nebo museli zaplatit pokuty ve výši přes 185 milionů.

Průměrný dluh tuzemského hráče loni dosahoval 1,2 milionu korun

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia