Lidové noviny

Katalánci se bouří. Ale ne všichni

- JIŘÍ SLÁDEK

Statisíce lidí v Barceloně a dalších městech podpořily stávku na protest proti tvrdému zásahu španělské policie, která se snažila zabránit nedělnímu referendu v Katalánsku. Ochromena byla včera doprava, zavřené byly i školy.

BARCELONA/PRAHA Početné davy obklopily včera sídla španělské policie a vládní Lidové strany, vzduchem se nesla rozhněvaná hesla o „okupantech“. Do ulic katalánské metropole Barcelony včera vyšlo nejméně 300 tisíc lidí, aby protestova­li proti vládě v Madridu.

Na mnohamíste­ch se stávkovalo. Uzavřena zůstala slavná katedrála Sagrada Familia, utichly práce v barcelonsk­ém přístavu a netrénoval­i ani fotbalisté velkoklubu FC Barcelona.

Některé odborové svazy ale stávku nepodpořil­y, takže mnohé velké firmy práci nepřerušil­y.

„Samostatno­st podporuje především katalánská vyšší střední třída, zatímco chudší vrstvy už méně,“nabídl španělský politolog Victor Lapuente Giné vysvětlení, proč v některých místech byla podpora stávky nižší.

Rozhořčení v ulicích bylo přesto nepřeslech­nutelné. Brutální zásah proti víkendovém­u referendu, při kterém bylo zraněno 900 osob, přivedl Katalánce do varu. Mnozí z nich stále nemohli pochopit, proč Madrid zasáhl takovou silou.

„Lidé tu nechtěli nic víc než se svobodně vyjádřit ke své budoucnost­i, jenže proti nim stáli policisté, kteří jednali s takovou agresivito­u, jakou je těžké si v některé evropské zemi představit,“uvedla pro LN Dolors Farranová, kata- lánská jazyková lektorka z Lleidy na západě regionu.

Policisté použili zakázané gumové projektily i slzný plyn.

„Od dob Frankovy diktátorsk­é éry Katalánci nikdy nezažili takovou míru násilí vůči bezbranným lidem,“říká Dolors Farranová. „Jedna z volebních místností byla přímo v jazykové škole, kde pracuji,“pokračuje. „Bylo pro mě nesmírně zraňující sledovat, jak policisté bijí mé blízké.“

Evropská unie ztichla

Katalánská vláda v čele s premiérem Carlesem Puigdemont­em nyní váhá, jak postupovat dál. Jak Madrid, tak Barcelona podmiňují příští dialog požadavky, které dru- há strana odmítá. Katalánsku se tak nabízí jednostran­né vyhlášení samostatno­sti.

Ale co potom? „Kromě odstranění španělskýc­h vlajek z úřadů je těžké vymyslet, co by mohla katalánská vláda dál udělat,“uvedla agentura AP. Dnes bude o krizi jednat katalánský parlament.

V lepší situaci není ani Madrid. Pokud selže dialog, může přitvrdit. Nabízí se třeba pozastaven­í katalánské autonomie. Podobné řešení umožňuje ústava.

Jenže: takový radikální krok by mohl být kontraprod­uktivní. Rozhořčení Katalánců by ještě znásobil a mohl by na stranu stoupenců samostatno­sti nasměrovat i ty Katalánce, kteří dosud cítí vůči Mad- ridu zbytky loajality. Je potřeba vstřícných kroků z obou stra.

„Současná krize tkví v tom, že dialog mají nyní v rukou zastánci nesmiřitel­ných pozic z obou stran,“soudí politolog Victor Lapuente Giné, který píše sloupky do listu El País.

Nabízí se tedy, že by konflikt mohl urovnat zprostředk­ovatel. Takovým mužem by mohl být španělský král Felipe VI., který se ale včera postavil jednoznačn­ě za vládu vMadridu, tudíž pro Katalánce nepředstav­uje nezávislou autoritu.

Felipe VI. v ostře sledovaném televizním vystoupení kritizoval lídry Katalánska za uspořádání referenda. Jejich čin označil za porušení ústavy, šlo podle něj o projev nepřijatel­né neloajalit­y.

Katalánci se tak dívají do zahraničí. Vláda v Barceloně výslovně zmínila, že by smíření mohla moderovat Evropská unie.

Evropští politici ovšem kolem katalánské krize jen rozpačitě přešlapují, nabízí bezobsažné věty, téměř se o ní bojí mluvit. A když se vyjádří, jako francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, vyhnou se zmínce o nedělním násilí.

Baskicko, Korsika...

Evropská unie evidentně nemá zájem do sporu vstupovat. To Katalánce zklamalo. Důvodem vlažného postoje EU může být fakt, že i jiné evropské země se mohou potýkat se zesílenými ambicemi národnostn­ích menšin.

Ve Španělsku si ještě dobře pamatují atentáty, které páchali baskičtí teroristé. V sousední Francii vybuchoval­y bomby na Korsice. V Itálii mají už roky secesionis­tickou Ligu severu a nespokojen­ý region Horní Adiže.

Všechna tato místa by posun v Katalánsku směrem k nezávislos­ti mohl inspirovat.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Demonstran­ti, kteří pochodoval­i katalánsko­u metropolí Barcelonou, odsoudili nedělní policejní zásah proti účastníkům referenda. FOTO ČTK/ AP ?? Proti násilí.
Demonstran­ti, kteří pochodoval­i katalánsko­u metropolí Barcelonou, odsoudili nedělní policejní zásah proti účastníkům referenda. FOTO ČTK/ AP Proti násilí.
 ?? Příslušníc­i policejníc­h jednotek hlídkují ve městě Pineda de Mar severně od Barcelony. Katalánci chtějí jejich odchod. FOTO REUTERS ?? Španělská policie.
Příslušníc­i policejníc­h jednotek hlídkují ve městě Pineda de Mar severně od Barcelony. Katalánci chtějí jejich odchod. FOTO REUTERS Španělská policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia