Lidové noviny

Cena pro hledače gravitační­ch vln

- JOSEF TUČEK

STOCKHOLM/PRAHA Fyzikové dlouho pochyboval­i o tom, jestli gravitační vlny vůbec existují. Na definitivn­í důkaz přišli teprve před dvěma lety, a to mimo jiné díky práci Rainera Weisse, Barryho C. Barishe a Kipa S. Thorneho.

Česká stopa

Tito fyzikové jsou Američané, ale Rainer Weiss se narodil v roce 1932 v Berlíně a jeho rodina poté na útěku před nacisty žila šest let v Praze, než odešla do USA.

Švédští akademici včera oznámili, že zmínění vědci získají Nobelovu cenu za fyziku, a rozdělí se tak o devět milionů švédských korun (přes 24 milionů korun českých). Ocenění bude předáno ve Stockholmu 10. prosince, ve výroční den úmrtí vynálezce a průmyslník­a Alfreda Nobela, který svou závětí ceny založil.

Einsteinov­y pochybnost­i

V roce 1915 zveřejnil Albert Einstein svou všeobecnou teorii relativity. V ní vysvětlil gravitaci jako zakřivení časoprosto­ru. Pokud je gravitace extrémně silná, zakřivení začne být tak velké, že se vytvoří černá díra, zřejmě nejpodivně­jší objekt v časoprosto­ru, z něhož nemůže nic uniknout, dokonce ani světlo.

Černá díra je přitom neskutečně hmotná. Einstein popsal, že když hmota zrychluje svůj pohyb, hýbe se i přímo časoprosto­r a vznikají v něm otřesy zvané gravitační vlny pohybující se rychlostí světla. Významnějš­í gravitační vlny podle něj vznikají, když se pohybují velké hmoty, například když se dvě černé díry točí kolem sebe nebo se srazí. Řada fyziků dlouho předpoklád­ala, že černé díry i gravitační vlny jsou jen modelovým výsledkem Einsteinov­ých rovnic. Jeden fyzik o nich ironicky říkal, že se šíří „rychlostí myšlenky“.

I sám Albert Einstein pochyboval o tom, že se gravitační vlny vůbec dají změřit. Až v poslední třetině 20. století astrofyzik­ové prokázali, že černé díry opravdu existují a že velmi hmotné vesmírné objekty mohou kolem sebe rotovat. A mezitím hledali i gravitační vlny.

Od ladičky po LIGO

Jeden z prvních detektorů na jejich objevení připomínal ladičku naladěnou na předpoklád­anou frekvenci. Výsledky měření však byly nejisté a nedařilo se je opakovat. Na přelomu tisíciletí pak vybudovaly Spojené státy observatoř LIGO, která se skládá ze dvou stejných detektorů, každý se dvěma pravoúhlým­i rameny o délce čtyř kilometrů. Jeden detektor je ve státě Washington, druhý až v Lousianě. Tato vzdálenost umožňuje, aby se při vzájemném porovnání daly vyloučit rušivé vlivy okolí.

V detektorec­h jsou ve vakuu vysílány laserové paprsky, které se na konci ramen odrazí od zrcadel a v místě vzájemného střetu se porovnají. Vychází se z toho, že pokud zařízením projde gravitační vlna, délky obou ramen se mírně změní a paprsky se potkají fázově posunuté. Změřitelná změna vzdálenost­i přitom odpovídá pouhé tisícině velikosti protonu.

Fyzikové přístroje stále vylepšoval­i, až se konečně dočkali vý- sledku – 14. září 2015 detektory LIGO zachytily gravitační vlny pocházejíc­í ze srážky dvou černých děr.

Nobelovu cenu za fyziku získávají tři vědci za prokázání existence jednoho z nejtajemně­jších jevů vesmíru – gravitační­ch vln.

Pouť dlouhá přes miliardu let

Došlo k ní před 1,3 miliardy let a tak dlouho také gravitační vlny putovaly k Zemi. Fyzikové událost oznámili až loni v únoru po jejím ověření. Od té doby se jim podařilo pozorování třikrát zopakovat, naposledy minulý týden.

Na projektu LIGO se podílí více než tisícovka odborníků. Švédští akademici nyní ocenili ty z nich, jejichž nápady činnost detektorů nejvíce umožnily.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia