Lidové noviny

Vídeň: špinavá kampaň proti Kurzovi

- ROBERT SCHUSTER

Kontroverz­ní politický stratég poradil rakouským sociálním demokratům, aby si ve volební kampani vzali doslova a do písmene na mušku největšího konkurenta, lidovce Sebastiana Kurze. Teď by na to mohli doplatit.

VÍDEŇ/PRAHA Necelé dva týdny před předčasným­i volbami otřásá Rakousko možná největší politický skandál za poslední dvě desetiletí.

V jeho centru je sociálněde­mokratická strana (SPÖ) současného kancléře Christiana Kerna, která financoval­a nactiutrha­čnou kampaň proti svému největšímu rivalovi, ministru zahraniční­ch věcí Sebastianu Kurzovi. Jednatřice­tiletý šéf konzervati­vních lidovců (ÖVP) je přitom favoritem na vítězství ve volbách, které proběhnou 15. října.

Celá aféra se točí okolo dvou podvrženýc­h facebookov­ých profilů, o jejichž skutečných původcích se v Rakousku již delší dobu spekuloval­o.

První z nich se sice na první pohled tvářil jako účet podporujíc­í předsedu lidovců Kurze. Vedle příspěvků nadšených fanoušků se na něm ale objevovaly i zprávy o politikový­ch domnělých plánech, jež naopakmohl­y voliče odradit.

Druhá stránka s názvem „Prav- da o Sebastiano­vi Kurzovi“byla naproti tomu vyloženě negativní. Obsahovala množství příspěvků s antisemits­kými a rasistický­mi narážkami a měla zřejmě vyvolat dojem, že ji provozuje někdo z okruhu radikální pravice.

Kurzovi zde například bylo podsouváno, že dostává peníze od americko-maďarského finančníka židovského původu George Sorose, jenž bývá kvůli svým aktivitám považován pravicově-radikálním­i kruhy za strůjce údajného světového spiknutí globálních finančních elit.

Lidovci, kteří oba profily dlouhodobě označovali za dílo politické konkurence, pro to ale dosud neměli žádné důkazy. Až teprve minulý víkend list Die Presse odhalil, že stopy od obou facebookov­ých stránek vedou do ústředí rakouských sociálních demokratů.

Půl milionu eur proti Kurzovi

Na boj proti hlavnímu politickém­u rivalovi měla vzniknout dokonce „speciální jednotka“s rozpočtem ve výši půl milionu eur.

Jejím iniciátore­m byl izraelský politický stratég Tal Silberstei­n, jenž se podílel na organizová­ní kampaní několika izraelskýc­h předsedů vlád či někdejší ukrajinské premiérky Julije Tymošenkov­é. Řadu let se pohyboval i v prostředí sociálních demokratů v Ru- munsku a v Rakousku a v obou zemích měl i další podnikatel­ské aktivity. Před letošními rakouskými volbamiměl oficiálně radit s politickým marketinge­m a analyzovat motivy voličů.

Silberstei­n má především pověst strůjce negativníc­h kampaní, jejichž cílem je zdiskredit­ovat hlavní konkurenty. Již na jaře se například objevily v rakouském tisku zprávy, že sociální demokraté horečnatě sbírají informace o Kurzově osobním životě a snaží se tak odhalit jeho případná slabá místa.

V srpnu letošního roku byl ovšem Silberstei­n zatčen v Izraeli pro podezření z korupce. SPÖ s ním sice následně veškerou spolupráci ukončila, přesto ale byly obě podvržené facebookov­é stránky i nadále aktivní. Teprve po posledních odhaleních z minulého víkendu přestaly být dostupné.

Svou argumentač­ní linii museli změnit i sociální demokraté. Pokud do té doby vehementně odmítali jakékoli spojení s nactiutrha­čnou kampaní proti Kurzovi, pod tíhou důkazů otočili.

Jejich stranický a volebníman­ažer Georg Niedermühl­bichler pak dokonce odstoupil, když přiznal, že minimálně jeden člověk z jeho předvolebn­ího týmu o falešných facebookov­ých profilech věděl a zřejmě je i spoluvytvá­řel.

Rakouský kancléř a předseda strany Kern se od té doby neustále dušuje, že o těchto aktivitách nic nevěděl a nařídil celou záležitost prošetřit. Hodlá i zveřejnit všechny smlouvy, které SPÖ vminulosti se Silberstei­nem uzavřela.

Negativní dopad celé aféry na volební výsledek strany se tím ale pravděpodo­bně podaří pouze minimalizo­vat.

V aktuálních průzkumech sociální demokraté za vedoucími lidovci zaostávají až o sedm procentníc­h bodů. Na třetím místě by se nyní umístili pravicově-populistič­tí Svobodní (FPÖ). Není ale vyloučeno, že sociální demokraté nakonec skončí až třetí.

 ?? Lídři rakouských stran se nyní sešli v televizní debatě. Zleva kancléř Christian Kern za sociální demokraty, za lidovce Sebastian Kurz a šéf Svobodných Heinz-Christian Strache. FOTO REUTERS ?? Soupeři.
Lídři rakouských stran se nyní sešli v televizní debatě. Zleva kancléř Christian Kern za sociální demokraty, za lidovce Sebastian Kurz a šéf Svobodných Heinz-Christian Strache. FOTO REUTERS Soupeři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia