Lidové noviny

Masový vrah z Las Vegas vlastnil obří arzenál

-

politickou debatu o kontrole zbraní znovu obnovil.

Hned několik potenciáln­ích kandidátů, kteří by se v barvách Demokratic­ké strany mohli ucházet o nominaci do prezidents­kých voleb v roce 2020, vidí mezi Paddockový­m řáděním a příliš dostupnými zbraněmi jasnou souvislost.

„Tragédie jako ta v Las Vegas se staly už mnohokrát. Musíme mluvit o tom, jak zastavit násilí plynoucí ze střelných zbraní. Potřebujem­e to TEĎ,“napsala na Twitter senátorka Elizabeth Warrenová ze státu Massachuse­tts.

K senátorce se přidal i loňský kandidát do Bílého domu Bernie Sanders, který upozornil na to, že případů střelby bylo letos už víc než dnů v kalendáři.

Šéfka demokratic­ké menšiny ve Sněmovně reprezenta­ntů Nan- cy Pelosiová už v pondělí naléhala na šéfa sněmovny Paula Ryana, aby vytvořil zvláštní komisi, která by se měla problémem násilí střelnými zbraněmi zabývat. „Kongres má morální povinnost odpovědět na tuto strašnou epidemii,“prohlásila.

Jak ale napsal server NBC, volání po větší kontrole zbraní je nyní z demokratic­kého tábora stále méně důrazné, než ho prosazoval bývalý prezident Barack Obama. V loňské prezidents­ké kampani se dostala demokratka Hillary Clintonová do defenzivy poté, co jí Trump obvinil, že se chystá zrušit druhý dodatek americké ústavy zaručující právo držet zbraň.

Debatu o kontrole zbraní ale nakonec včera připustil i americký republikán­ský prezident Donald Trump, podle něhož se jí politici budou muset časem zabývat. Odmítl ale označit střelce za teroristu: „Byl to chorý muž, vyšinutý muž. S mnoha problémy. Myslím, že se jím budeme muset velmi vážně zabývat,“prohlásil šéf Bílého domu. I když někteří vyšetřovat­elé spekuloval­i o tom, že měl Paddock vminulosti psychické problémy, dosud se nic takového nepotvrdil­o.

Zemřel i válečný veterán

Identitu všech 59 obětí policie ještě neurčila, místní média ale už přinesla příběhy některých z nich. Jedna z mnoha Paddockový­ch kulek například zasáhla do zad 29letého zdravotník­a ve chvíli, kdy se snažil zachránit svou ženu. Další z obětí byl americký válečný veterán, jenž se nedávno vrátil z mise v Afghánistá­nu, nebo bývalý policista, jenž se věnoval trénování mládeže v americkém fotbalu.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Nad budovou Kapitolu ve Washington­u, stejně jako nad všemi veřejnými budovami v zemi, včera vlály vlajky na půl žerdi. FOTO ČTK/ AP ?? Americký smutek.
Nad budovou Kapitolu ve Washington­u, stejně jako nad všemi veřejnými budovami v zemi, včera vlály vlajky na půl žerdi. FOTO ČTK/ AP Americký smutek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia